Kisalföld logö

2016. 12. 06. kedd - Miklós -6°C | 2°C

Csaba 538 kilométert fut Beregszászig

Mosonmagyaróvár - A 24 éves mosonmagyaróvári Sándor Csaba öt nap alatt 538 kilométert fut a Lajta-parti városból Beregszászig a testvérkapcsolat erősítéséért, a határainkon túl élő magyarság iránti tisztelet kifejezéseként.

Korábban indult már négyszáz és ezer méteren, kipróbálta magát már félmaratonon és maratonon is, sőt, a Bécs–Budapest, valamint Athén–Spárta közti futóversenyeken is eredményesen szerepelt. Ezúttal azonban egy nem mindennapi vállalkozásra készül a 24 éves Sándor Csaba: öt nap alatt 538 kilométert tenne meg Mosonmagyaróvártól annak kárpátaljai testvértelepüléséig, Beregszászig.

– Ha mondjuk énekkarvezető lennék, akkor a kórusomat vinném el Beregszászra. Sportolóként gondolkodtam, mit tehetnék a két város közti kapcsolat erősítéséért. Innen jött az ötlet, mi lenne, ha elfutnék a testvérvárosunkig – magyarázza Csaba, aki tízéves kora óta űzi ezt a sportágat, melyben már szép eredményeket is elért. Így például a 24 órás magyar bajnokságon pályacsúccsal nyert, a Bécs–Budapest közötti szupermaratonon az akkori legfiatalabb versenyzőként vett részt. Az Athén–Spárta közti ultramaraton igazi próbát jelentett, mert aszfaltút, sziklás, hegyvidéki szakasz váltotta egymást, és míg napközben tombolt a kánikula, éjjel 4 fokra süllyedt a hőmérő higanyszála.

Sándor Csaba (a felvételen) társával, Balassa Tamással a trianoni kereszttől vasárnap reggel 8 órakor indul az 538 kilométeres túrára.
Sándor Csaba (a felvételen) társával, Balassa Tamással a trianoni kereszttől vasárnap reggel 8 órakor indul az 538 kilométeres túrára.

˝Nekem az ultrafutás önbecsülést ad és közben megtanít az alázatra˝- mondta Sándor Csaba sportoló.
A jelenleg raktárosként tevékenykedő fiatalember – aki egyébként testnevelő edző szakon lesz másodéves hallgató szeptembertől – vasárnap reggel 8 órakor a Magyar utcai trianoni kereszttől indul társával, Balassa Tamással, aki kerékpáron kíséri. A tervek szerint első nap Tatáig közel 105 kilométert tesznek meg, majd Hatvan, Mezőkövesd, Nyíregyháza érintésével jövő csütörtökön délután 5 órakor érkeznek a beregszászi városházára, ahol a polgármester fogadja a vállalkozó szellemű csapatot.

– Tudom, hogy véghez tudom vinni a célomat, bár nem lesz egyszerű, közbejöhetnek be nem tervezett nehézségek – tette hozzá a fiatalember, aki egyébként blogot is vezet útjáról. Itt az alábbiakat írja: ˝Az ultratávok nemcsak a testet, hanem a lelket is próbára teszik, hiszen számtalan probléma felmerülhet, amit legtöbbször csak fejben lehet megoldani. Olykor minden racionális indok a feladás mellett szól, de erős lélekkel a legnagyobb fáradtságon és a legkeményebb holtponton is át lehet lendülni. Amihez legtöbbször ˝csak˝ a saját tudatunkban levő korlátok legyőzése szükséges. Ezért minden efféle igénybevétel egyben önismereti teszt is.˝

Olvasóink írták

 • 9. RickCartman 2009. július 20. 12:38
  „civac, az a Lompert/Lampertháza tükörfordítása, pontosabban gazdaság, major, olyan birtok, amelyen épületek is vannak,ezért fordítjuk leggyakrabban a -falva,vagy ez esetben -háza kifejezéssel.Ez a középkori magyarországi latinság kifejezése, az ókorban sajnos itt nem volt római település, erőd, egyáltalán semmi, mivel a Birodalom határa a Duna volt.
  1844-rendben, általános iskolai tananyag....”
 • 8. civac 2009. július 20. 11:43
  „RickCartmannal!
  Villa Lamperti latinul. Egyébként meg nem árt, ha tudod, hogy Magyarországon a hivatalos nyelv 1844-ig a latin volt.
  Egyébként meg hajrá Csaba, és nagyszerű, hogy felhívod a figyelmet a kárpátaljai magyarság helyzetére!”
 • 7. RickCartman 2009. július 19. 20:27
  „Juhi!
  Írd már le a latin nevét!
  Mert hogy arrafelé sosem éltek rómaiak, csak azért...szászok annál inkább, ők Lompertházának nevezték a középkori okleveles forrásokban.Na de latin neve...Óvatosan fitogtassunk műveltséget, ha szabad kérnem.”
 • 6. darktouch 2009. július 18. 08:51
  „bugris/kin/ Ha jól értelemezem a hozzá...., ezzel most leszóltad ezt a futás dolgot. Miért szúr szemet neked hogy valaki éppen a futással akar kicsit kitűnni a többi embertől, főleg hogy jól is megy ez neki?
  Fuss te is! Kíváncsi lennék hogy az utcátok végéig kibírnád-e!”
 • 5. bugriskin 2009. július 17. 19:20
  „Magyarország jövendő hősei! Ha végig futják a betervezett távot akkor még a NATO-ba is felvételt nyerhetnek! A magyar katonák úgy is az efféle hőstettekről híreseik az utóbbi pár száz esztendőben.”
 • 4. juhi 2009. július 17. 17:21
  „Ing.Böck-nek!
  Beregszász igen is létezik, testvérvárosunk, ukrán neve Beregovo ! Uzsgorod az Ungvár! Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Latinul nem mertem leírni, úgy sem értenéd meg.”
 • 3. Ing.Böck 2009. július 17. 16:39
  „Hát ez bizony nehéz lesz, mivel egy helyiség Beregszász néven nem létezik !!!
  Nem Uzgorodra gondolt ??? Mert ha nem el se induljon, hiába fut a semmibe !!!”
 • 2. smovar 2009. július 16. 14:41
  „Fuss Forrest fuss.Sok sikert kívánunk.Aqua”
 • 1. civac 2009. július 16. 13:26
  „Hajrá Csaba!
  a többit személyesen”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízen alkotnak a 11. művésztelepen

Mosonmagyaróvár - A Hansági Múzeum és az Art Flexum Művészeti Társaság Mosonmagyaróváron… Tovább olvasom