Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

˝Combsebet˝ kapott a Karolina Kórház

Mosonmagyaróvár - A halászi híd átépítésére megvan, a máriakálnoki kerékpárútra meglehet a forrás, a Hegyeshalomig tartó bicikliút pénzét viszont „elvitte a válság". A mosonmagyaróvári kórház kistérségi támogatást kért működési nehézségei leküzdésére.
A mosonmagyaróvári kistérségi társulás tegnapi ülése Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő beszámolójával kezdődött. „A halászi híd átépítésének költségét nem tudta elvinni a válság" – indított. Elvitte azonban a Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom közötti kerékpárútét, ám a képviselő szerint ennek e ciklusban „muszáj megvalósulnia", hisz e települések már fizettek is a tervezésért. A máriakálnoki kerékpárút 50 milliós költségére miniszteri keretből juthat, a pénzen kívül minden készen áll az induláshoz.

A kistérségi iskolatársulások bővülésének lehetősége is felmerült a munkacsoporton belül, végleges döntés a miniszteri rendelet után lehet.

Végül Tóthné is tiltakozott a rajkai önkormányzati képviselő múlt heti megnyilvánulása ellen.

A kistérségi társulás ezután módosította a tavalyi költségvetését: Széles Sándor (Máriakálnok) a dologi kiadások lebontását kérte. Az idei költségvetésről Kurunczi Károly (Jánossomorja), a gazdasági bizottság elnöke úgy nyilatkozott: 3–4 százalékos normatívacsökkenés látható. Széles Sándor pénzügyi kérdésére (nem lesz-e kevés az idei személyi kiadásokra – a munkaszervezet megalakulása után – csak egymillió forinttal több, mint tavaly) Botos Gábor úgy válaszolt: elégnek tűnik a keret. Bőösy Imre (Ásványráró) a tagdíjak mértékről kérdezett: ez a kistérségnek évente lakosonként 80 forint lesz, a megyei területfejlesztési tanácsnak pedig újabb 30 forint.

Bőösy felháborodott, hogy a Mosonmagyaróvár Idegenforgalmáért Közalapítvány vízi túrás kiadványán Ásványráró „túrázásra nem javasolt" minősítést kapott.

A legtöbb hozzászólást a Karolina Kórház főigazgatójának „beszámolója" hozta. Dr. Vermes Tamás elsősorban pénzről, a kórházi adósságokról és a működési nehézségekről beszélt. „A teljesítményvolumen-korlát miatt a bevételi lehetőség behatárolt. Idén 150 millió forint a kezelendő hiány, ehhez 60 milliós önkormányzati támogatást kaptunk." A kórházhoz 72 ezer ember tartozik, abból 40 ezer a kistérségből érkezik, s a betegforgalmi adatok is hasonlóképp alakultak: így szoros együttműködést kért a polgármesterektől. Nagy István mosonmagyaróvári alpolgármester már konkrétabban fogalmazott: „A Karolina mindnyájunk kórháza, melyért aggódunk. Két kérésem van: legyenek bizalommal az intézményhez, s ha tehetik, minden település lehetőségéhez mérten anyagilag is támogassa a kórházat." Széles Sándor szerint ez rossz irány, a működéshez nem tudnak hozzájárulni. Kovács Gábor (Lébény) és Kurunczi Károly viszont azt mondta, hogy várhatóan találnak valamilyen lehetőséget a támogatásra. Vermes végül úgy fogalmazott: „Combsebet kaptunk, de felgyógyulhatunk, akinek azonban az ütőerét vágták el, az elvérzik."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a fiút megverő két kamasz

Mosonmagyaróvár - Előzetes letartóztatásba helyezték a napokban azt a két fiatalkorú gyanúsítottat,… Tovább olvasom