Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Cölöpfal, stég, kerítés, kövek

Vízparti ingatlanokat vizsgál a vízügyi igazgatóság, mivel az utóbbi időben egyre több illegális építkezés folyik ezeken a területeken. Cölöpfalak, stégek, kerítések, kikövezések veszélyeztetik a folyó áramlását és az áradás elleni védekezést.
A folyamatos ellenőrzések mellett most erőteljesebb akcióba kezdett a vízügyi igazgatóság: a folyóparti szakaszok illegális építményeit vizsgálják. Jó néhányan ezek után döbbenhetnek rá: nem is vízparti ingatlant vásároltak, ugyanis a legtöbb esetben a telekhatár a folyótól néhány méterrel feljebb húzódik.

Baross Károly, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese szerint a partszakaszokon gombamód elszaporodtak a stégek, kikövezések, a cölöpfalak, valamint az állami tulajdonú partok használata. Emiatt és az árvíz-védekezési munkálatok miatt van szükség az ellenőrzésekre és a figyelmeztetésekre.

Nincsenek tisztában a jogszabályokkal

– Az állami kezelésben lévő területek „elbirtoklása" és az engedély nélküli vízhasználat felderítése fontos feladat munkatársaink számára – kezdte Baross Károly. – A legnagyobb baj az, hogy a magánterületek tulajdonosainak többsége nincs tisztában a jogszabályokkal. A vízpartok átalakítása engedélyköteles tevékenység, s ezek a vízügyi árvízi védekezéseknél gondot jelenthetnek. A vízügyi igazgatóság a terület használója és kezelője, így a „létesítmények" építéséhez a mi hozzájárulásunk szükséges.

Szabad sávnak lennie kell

– A partokat több tényezőtől is védenünk kell: az úszóművektől, vagyis a stégektől, melyre a hajózási felügyelet adhat engedélyt. A partokon a gyakran 50–100 méteren kikövezett szakaszok is gondot jelentenek, ám még ennél is rosszabb, ha valaki cölöpfalat épít a mederbe, s betölti az így nyert szakaszt. Ez azért is veszélyes, mert ezáltal a folyó áramlását is megváltoztatják. A fenti tevékenységek mellett jó néhányan az állami tulajdonú partot illegálisan használják.

Több esetben a telekhatár nem nyúlik ki egészen a vízpartig: egy rövid sáv a vízügy kezelésében maradt. Kisebb vízfolyás esetén ez a rész 3, nagyobbnál 6–10 méter. Azonban akinek a vízfelületig nyúlik a telke, annak is szabadon kell hagynia néhány méteres sávot, oda nem építhet. Sokszor a tulajdonos egészen a vízig lekeríti ingatlanát: ez is teljesen szabálytalan.

Kibérelhetik a vízügytől

– Ha megkeresnek bennünket, akkor általában lehetőséget biztosítunk a parti sáv bérleti formában való hasznosítására. Nem a teljes tiltásra törekszünk, hanem arra, hogy a törvényi előírásokat betartva közösen keressünk megoldást a telektulajdonosokkal. Sajnos rengeteg szabálytalansággal találkozunk: az illegális magánstégekből egyre több áll a partokon, míg engedély nélküli vízi munkákkal is mind gyakrabban találkozunk – mondta Baross Károly.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabb, ha nem lépik át a küszöböt

Kormányrendelet szabályozza a házaló kereskedést, ami egyértelműen megfogalmazza a vevő jogait.… Tovább olvasom