Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Civilek élénk sokasága a faluban

Károlyháza - A 2002 óta önálló falu, mely korábban Kimléhez tartozott, folyamatosan küzd életben maradásáért. Az eladósodás elkerülésére igyekeznek növelni bevételeiket s csökkenteni költségeiket.
Károlyházán, a Wintermajor területén álló egykori intézői kúriát, ahogy 2007 áprilisában hírül adta a Kisalföld, megvásárolta a helyi önkormányzat. Most úgy tűnik, egy cég megveszi az ingatlan felét, s a mintegy 10–11 ezer négyzetméteres telken egy hosszú távon munkalehetőséget biztosító vállalkozás alakul majd.

Szép Károly polgármester bízik benne, hogy még idén aláírják a szerződést s a jövő év közepére felépül az üzem is. A megmaradt terület, rajta a védett kúria és a magtár, egyelőre a falu tulajdonában van, hasznosításáról még nem született döntés.
A bevételt az ingatlanokra kivetett adókból is tudják növelni. Az építmény- és telekadó (az iparűzési, gépjármű- és kommunális adókkal kiegészülve) 10 milliós nagyságrendű, s az éves költségvetés ötödét teszi ki. E bevétel nélkül nem tudna fennmaradni a falu.

Idén év elején az önkormányzat módosította az oktatásra és nevelésre vonatkozó megállapodásait Kimlével, aminek köszönhetően jelentősen csökkent a Károlyházára eső költség.

– Tavaly végre sikerült felújítanunk a sportpályánkhoz tartozó épületet – meséli Szép Károly. – A 8,5 milliós költség jó részét, 5 millió forintot egy pályázaton nyertük, ennek segítségével tudtuk megoldani az épület külső és belső festését, szigetelését, a nyílászárók cseréjét.

– Közintézményünk ugyan nincs, viszont nagyon erős nálunk a közösségi élet – vallja a polgármester. – Hatszáz fős településünkön kivételesen aktívak a civil csoportok. A sportkörben férfi és női focicsapat működik, van tekecsapat, polgárőr- és tűzoltó-egyesület, nyugdíjasklub, dalkör, citerazenekar, gyerek színjátszó klub és néptáncegyüttes, sőt, még breaktánccsoport is. A falu 2002-es megalakulása óta nem változott a képviselő-testület összetétele, s a tagok céljai is megegyeznek, ha a civil élet támogatásáról van szó. A 2003-ban alapított Károlyházáért Közalapítvány lehetőségéhez mérten folyamatosan segíti a csoportokat.

Minden évben biztos pont az önkormányzat által rendezett, illetve támogatott programok sora.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárút a Dunánál

Szigetköz - A szigetközi polgármesterek támogatnák egy Duna menti, a töltésen kialakítandó,… Tovább olvasom