Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Civilek a belváros megmentéséért

A magyaróvári belváros megújítását és "újraélesztését" tűzte ki célul a Szövetség Mosonmagyaróvárért Egyesület. A civil szervezet szakemberek bevonásával rendezvénysorozatot indít, ahol az érintettek megvitathatják a történelmi városmag jövőjét.

Magyaróvár történelmi belvárosának megújítását tűzte ki célul a másfél éve alakult Szövetség Mosonmagyaróvárért Egyesület. Gazdasági, kulturális és építészeti szempontból is szeretnék elősegíteni a városrész megújítását, amire már évtizedek óta nem fordított kellő figyelmet a város – mondja Szentkuti Károly, az egyesület elnöke. Ennek jegyében szervezett a szövetség hangversenyeket a vár udvarán több alkalommal.

Ám szeretnének ennél jóval többet tenni Magyaróvárért, éppen ezért rendezvénysorozatot indítanak ősszel, aminek keretében a városrész lakói és szakemberek megvitathatják, mit is lehetne kezdeni a belvárossal.

Az egyes összejöveteleken különböző témákat járnak körbe a résztvevők, így például építészeti, idegenforgalmi vagy gazdasági szempontból vitatják majd meg a belváros jövőjét.

Az első ilyen rendezvényt szeptember második felében tartják a Cselley-házban, ahol építészeti szempontból járják körbe a városrész kitörési pontjait.

Botos Gábor, az egyesület tagja, egyben a téma felelőse elmondta: nem csupán Mosonmagyaróváron, hanem más városokban és országokban is általános probléma, hogy a történelmi belvárosok elnéptelenednek, a kereskedelmi és szolgáltatóegységek más városrészekben telepednek le. Ezen folyamat megfordítására számos külföldi és néhány hazai példát is találni.

Ezekről és a különböző kitörési lehetőségekről beszél majd a szövetség ebben a témában első alkalommal tartandó összejövetelén Winkler Gábor építész szeptember 21-én.

A rendezvényre építész szakembereket és érdeklődőket egyaránt vár az egyesület, ahol bárki elmondhatja véleményét arról, miként lehetne újra feléleszteni a magyaróvári belvárost, ami a szakemberek szerint sokkal nagyobb értéket képvisel, mint amilyen szerepet jelenleg betölt.

Olvasóink írták

  • 2. Abrafax 2011. szeptember 08. 20:51
    „Az is kérdés, mitől kell "megmenteni" a "belvárost". A kereskedelmi funkciója tényleg visszaszorult, azt lehetne "menteni", de én az elnéptelenedést nem látom problémának. (Sőt, a parkolásmizérián is látható, hogy laknak ott elegen!) Műemlékvédelem és városkép szempontjából sem állunk rosszul. Persze mindent lehet jobban is csinálni - csak a kispadról nagyot kell kiabálni, hogy behallatszódjon a pályára.”
  • 1. pancser 2011. szeptember 07. 20:22
    „Csak az a kérdés, kinek mi az érdeke, mert más a lakóké és más a kereskedőké.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Globális üzenetek

A tanévnyitó ünnepség keretében nyílt környezetvédelmi kiállítás a Városi Kollégiumban a globális… Tovább olvasom