Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Civil szervezetek önzetlen segítője

A 68 éves Palkovits Gusztáv napjai percre pontosan beosztottak, mégis azt mondja: mindenre jut ideje, csak jó szervezés kérdése az egész.
A nyugdíjas díjazott munkakedvét az is alátámasztja, hogy 45 dolgos esztendő után kutatómérnökként a helyi egyetemről csak tavaly ment nyugdíjba.

Palkovits Gusztáv egy hétgyermekes szegény családban ötödikként látta meg a napvilágot. Korán megtanulta, mit jelent a gyakorlatban az önzetlenség, egymás segítése. A szeretett foglalkozása mellett hamar és nagyon aktívan bekapcsolódott a közösségi életbe. A Magyar Gazdászok Atlétikai Szövetségének 33 éve elnöke már. Büszke arra, hogy 800 tagjuk van, ebből 160–170 aktív versenyző. A díjazott egyébként maga is labdarúgó volt, de nemcsak a futball, hanem az atlétika, a kézi- és kosárlabda is közel áll hozzá. Ma is rendszeresen kijár a meccsekre, szurkol az övéinek, és persze próbál minél több pénzt előteremteni az egyesület számára. A nyugdíjas agrármérnök életében nagy törést jelentett az 1976-os esztendő: egy érszűkület miatt ugyanis amputálni kellett az egyik lábát. De nem hagyhatta el magát, hiszen 4 és 6 éves kisfiait fel kellett nevelnie. 1981-ben megalapította társaival a mozgáskorlátozottak helyi egyesületét, ahol negyed százada gazdasági felelős és az országos egyesületben is tisztségviselő. 1999-ben szintén az alapítói között volt a Városközpontért Egyesületnek, ott is gazdasági vezető. Palkovits Gusztáv nagy öröme, hogy ez a szervezet rövid fennállása ellenére tavaly elnyerte a város kiváló egyesülete kitüntetést. A sor a Mosoni Polgári Körrel teljes, ahol a nyugdíjas agr ármérnök szintén gazdasági feladatokat lát el, valamint a helyi kertbarátok egyesületében zsűrizni is szokott. Az idős úr – aki évente 18–20 pályázatot ír, vagy segít azok megalkotásában – nem fizetségért tevékenykedik, mert vallja: ahová pénzt kell szerezni, onnan nem szabad elvenni.

Bár soha nem a kitüntetésért dolgozott, hanem szülővárosa fejlődéséért, az emberek segítéséért, azért elismeri: a Pro Urbe-díj hatalmas megtiszteltetés számára. Rengeteg még a feladata, s bár a felesége eleinte nem nézte jó szemmel a családtól elvett időt, ma már a legnagyobb segítője a társadalmi munkákban. Palkovits Gusztávnak ez az év igazi sikertörténet: az egyesületi jubileumok és a kitüntetése mellett öt hónapos fiúunokája aranyozza be a mindennapjait, szeptemberben pedig a másik fiánál érkezik a következő unoka: egy kislány.
(A másik díjazottat későbbi számunkban mutatjuk be – a szerk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor atya erdélyi missziója

A szeptemberi iskolakezdéskor már nem a mostani igazgató várja a gyerekeket a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom