Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Civil összefogás a traumatológiáért

Civil összefogással alapítvány létesült a mosonmagyaróvári Karolina Kórház balesetisérült-ellátásának biztonságos működése érdekében.
A mosonmagyaróvári Karolina Kórház traumatológiai osztálya az elmúlt évtizedben sokat fejlődött, mára az intézmény legnagyobb forgalmú egységeként évente közel 25 ezer sérültet látnak el. A huszonkét ággyal és négy orvossal működő osztály elmúlt évtizedéről, eredményeiről és a működését jelenleg veszélyeztető problémákról lapunkban korábban már beszámoltunk (Kisalföld, 2005. november 30.). Akkor az osztályt kezdetektől irányító dr. Vermes Tamás főorvos sikerként értékelte az elmúlt tíz évet, az osztály működése kiegyensúlyozott, az ellátás szakmai színvonala megfelel az elvárhatónak. Az osztály beváltotta a Kórházvezetés elképzeléseit, gazdaságilag is az intézmény egyik húzóágazatává vált. Félő azonban, hogy ha nem változik jó irányban a jelenlegi finanszírozás, nem tartható fenn sokáig a biztonságos működés. Az osztályvezető szerint a probléma rendezéséhez a szakma, a Kórházvezetés és a tulajdonos k özös konszenzusa szükséges. Az elmúlt fél évben azonban lényeges előrelépés nem történt az ügyben.

– A várható kormányzati intézkedések a vidéki kisKórházak esetében nem a speciális ellátási formákat, hanem a széles körű alapellátást támogatják – mondja dr. Vermes Tamás. – Ennek ellenére nem látjuk, hogy a tulajdonos és a vezetőség kiemelt fontosságúnak tekintené a sürgősségi ellátást.

A Karolina Kórháznak hosszú távú perspektívát jelenthetne a stabilan működő traumatológiai osztály. A problémák már eljutottak a Kórház falain kívülre is, s most civil összefogással próbálják az osztályt támogatni.

– Egy helyi pénzintézet és szintén helybéli vállalkozó alapítványt hozott létre, támogatva ezzel a Karolina Kórházat a baleseti sérültek ellátásában. Fontos megjegyezni, hogy a Sérültekért Alapítvány szervezeti formától függetlenül a sérültek ellátását szolgálja. A Kórház már működtet ugyan egy alapítványt, ám annak a szigorú célmeghatározása kizárólag eszközbeszerzésre vonatkozik. Az ellátás színvonalán azonban nem csak ezzel lehet javítani. Az alapítvány rendkívül tágra szabott tevékenységi köre az eszközbeszerzés mellett segíti többek közt a betegek komfortjának elősegítését szolgáló beruházásokat, a kimagasló munkát végzők díjazását, illetve oktatásokat, továbbképzéseket is. Az elmúlt években több alkalommal előfordult például, hogy a korábban támogatott továbbképzéseket a Kórház nem tudta vállalni.

– Úgy vélem, az emberek szívesebben támogatnak olyan alapítványt, ahol közvetlenül tapasztalhatják a pénzük felhasználását. Az osztályt az alapítványon keresztül nem csupán magánszemélyek vagy cégek segíthetik, a tulajdonos önkormányzatnak is lehetősége van erre akár közvetlen vagy közvetett formában. Bízom abban, hogy élni is fognak ezzel a lehetőséggel – hangsúlyozta dr. Vermes Tamás.
A Sérültekért Alapítvány Halászi Takarékszövetkezetnél vezetett, 58600252-11138422 számú számlaszámára befizetett adományokkal segíthetik a Karolina Kórház balesetisérült-ellátását. Az alapítvánnyal kapcsolatban további információ dr. Vermes Tamástól kérhető a Karolina Kórház traumatológiáján.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellemi potenciál térségfejlesztésre

Dr. Dóka Ottó, a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karának oktatási dékánhelyettese elmondta: megkapták a társulás stratégiai programját, melyben az ajánlott intézkedések között szerepel az egyetemmel való szorosabb kapcsolat kialakítása. Azért ültek le egy megbeszélésre kedden a kistérség képviselőivel (Török Sándorral és Széles Sándorral), hogy lássák, miként tudnak kapcsolódni ehhez a programhoz. Tovább olvasom