Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Citromdíjat kap a legtöbbet ártó

A város, illetve a környezet ellen legtöbbet tevők részére alapított díjat a közelmúltban a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület. Az „elismerést” a városlakók javaslatai alapján egy szakmai kuratórium ítéli oda a nyertesnek.
A citromdíj
„ Contra Urben Contra Naturam" – A város ellen, a környezet ellen – néven alapított díjat a közelmúltban dr. Tóásó Gyula a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesülettel közösen. A címet annak a személynek, cégnek vagy szervezetnek adják, aki a legtöbbet tette a város, illetve környezete ellen. A díj nyertesének kilétét április 22-én, a Föld napján hirdetik ki.

Dr. Tóásó Gyula, a cím ötletgazdája elmondta: az elmúlt években számos olyan embert tüntettek már ki Pro Urbe vagy Pro Natura címmel, aki sokat tett a városért, illetve a környezetért. Remélhetően ugyan nem ennyire sokan, de vannak olyanok is, akik ennek az ellenkezőjét teszik.

Az alapítók a díjazandó kiválasztásába a város lakosságát és civil szervezeteit is be akarják vonni. A beérkezett javaslatok alapján aztán több terület szakembereiből álló, öttagú kuratórium dönt a díj odaítéléséről. Az egyesület szeretné, ha minél több javaslat érkezne a díjazottakra, hiszen a bizottság akkor objektívebben tudna dönteni annak odaítéléséről.

Tóásó Gyula szerint ez a díj első hallásra sokak számára csak játéknak tűnik, ám ennek sokkal nagyobb a súlya, ezért is fontos, hogy a kuratórium objektíven és megfontoltan döntsön. Az ötletgazda biztos abban továbbá, hogy a leendő „nyertes" nem fogja átvenni a díjat, éppen ezért egyelőre nem is terveznek különösebb ünnepséget. Pedig elkészültek már a kiválasztottnak járó oklevelek is, aminek grafikája elkészítésére az egyesület Karczagi Endre festőművészt kérte fel. A „nyertesnek" tárgyjutalom is jár majd, ami az alkalomhoz illően felcímkézett befőttesüvegbe gondosan bezárt citromokból áll.

Várják a javaslatokat

Az egyesület kéri a városban lakókat, hogy tegyenek javaslatot olyan személyre, cégre vagy szervezetre, aki véleményük szerint jelentős kárt okozott a városnak vagy az élő környezetnek. A javaslatokat április 4-ig lehet eljuttatni a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület postacímére (Mosonmagyaróvár, Pf. 72), vagy a 217-121-es üzenetrögzítős telefonra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák-magyar megállapodás a natúrparkról

Persányi Miklós magyar és Miklós László szlovák környezetvédelmi miniszter keddi pozsonyi… Tovább olvasom