Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Citrom-díjas a kavicsbánya

A Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület idén is várta a lakók javaslatait a Citrom-díjra.
A természeti értékek rombolásáért, a zaj- és porszennyezésért a Tritoli-tónál működő kavicsbánya kapta idén a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület által alapított Citrom-díjat.

A jelölések alapján a napokban döntöttek az idei díjazottakról. Ballainé Kovalszky Éva elnök sajtótájékoztatón hirdette ki az idei „győztest".

Elmondta: a városban nagyon sok pozitív, elismerésre méltó dolog születik, ami megkapja a megfelelő nyilvánosságot, az érintettek pedig az ezért járó elismerést. Az egyesület speciális szemüvegen keresztül nézi a történéseket, és a napfényes mellett az árnyékos oldalt is szeretnék bemutatni, figyelemfelkeltő, jobbító szándékkal.

Ezért hozták létre a „Contra Urbem et Contra Naturam" nevű díjat, aminek a várományosai lehetnek mindazok, akik Mosonmagyaróvár és környéke, illetve a Szigetköz természeti értékeiben és épített környezetében kárt tesznek. A Citrom-díj odaítéléséről kuratórium dönt, aminek tagjai dr. Késmárki István és dr. Egri Borisz, a helyi egyetemi kar professzorai, Dimény Gábor nyugat-dunántúli helyettes főépítész, Hujber Zoltán természetvédelmi szakmérnök, illetve Ballainé Kovalszky Éva, a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület elnöke.

A beérkezett javaslatok alapján a kuratórium egyhangú szavazással ítélte az idei díjat a Tritoli-tónál működő Kavicsbánya Móvár Kft.-nek. A kuratórium szerint a vállalkozás a bányászattal, az előfeldolgozással és a szállítással is kárt okoz a környezetnek. Az indokok közt szerepel, hogy a mélyművelésű kavicsbányászattal értékes mezőgazdasági terület semmisül meg. A Mosonmagyaróvári Horgász Egyesületet megfosztották a halászati jog gyakorlásától, s érzékeny felszín alatti ivóvízbázist veszélyeztetnek. Ez pedig ellentétes a város környezetvédelmi programjában megfogalmazottakkal és az uniós vízkeretirányelvvel.

Emellett a bányászat és az előfeldolgozás folyamatos zajjal jár, ami riasztóan hat az állatvilágra.

A Lajtán és a Jobbparti-csatornán horgászókat, a kiskerttulajdonosokat és a kirándulókat is zavarja. A szállítás pedig porszennyezést okoz.
Sok jelölés érkezett, ezért „dobogós helyen" végzett még a Lajta-spiccben épülő társasház, a mosoni temető közvetlen szomszédságában felépülő bölcsőde és a kórházzal szemben lévő területen tervezett bevásárlóközpont.

Méhes Ákos
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicserélik a távhővezetékeket

A napokban kezdték meg a magyaróvári belvárosban lévő távhő- és melegvíz-vezetékek cseréjét. Mild Miklós, a Joule Kft. ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: a Magyar utcán folyó munkálatok a három éve megkezdett távhővezeték-rekonstrukciós program részei. Tovább olvasom