Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Ciklusokon átívelő álom

Mosonmagyaróvár önkormányzata több mint tíz éve tűzte ki célul, hogy új városi sportcsarnokot épít.
Mosonmagyaróvár önkormányzata több mint tíz éve tűzte ki célul, hogy új városi sportcsarnokot épít. A rendezési terv 1994-ben a Halászi úti lakótelep, a Kálnoki út és a Mosoni-Duna által határolt 8 hektáros területet jelölte ki a létesítménynek. Ezt követően aztán évekig nem sok előrelépés történt az ügyben, mígnem ötletpályázatot hirdettek a csarnok megvalósíthatóságára. A szakmai zsűri tizenöt elkészített pályamű közül hirdetett győztest 1998 októberében.

Évekig csend volt

A pályázatok elbírálása után ismét évekig „csend" volt a sportcsarnok körül, mígnem a 2002-ben megalakult képviselő-testület egyértelműen megfogalmazta, hogy márpedig a jelenlegi, négyéves ciklusban megépítik a sportcsarnokot, amennyiben pályázati támogatással kiegészül a város saját megtakarítása. Az előkészítés már egy évvel korábban megkezdődött, amikor az önkormányzat megbízta a Movinnov kft.-t, hogy tapasztalatokat gyűjtsön az ország más, Mosonmagyaróvár-léptékű városaiban megépült hasonló létesítményekről. Ezután a korábbi pályázaton első díjas tervezőgárdát kérték fel a tervdokumentáció elkészítésére.

Az elkészült tervek alapján a Kálnoki út, a Mosoni-Duna és a Lajta által határolt nyolchektáros önkormányzati terület felső harmadában építenék fel a csarnokot 1500 négyzetméteres küzdőtérrel, 21 soros, 1287 férőhelyes lelátóval. A mintegy milliárdos összköltségű csarnok megépítését az önkormányzat teljes egészében saját erőből, illetve pályázaton nyert összegből kívánta megvalósítani. 2003 nyarára elkészült a terület végleges rendezési és szabályozási koncepciója, majd a csarnok jogerős építési engedélye.

PPP-vel?


„ A mosonmagyaróvári sportcsarnok támogatási szerződésének aláírása csak a városon múlik, a minisztérium kész erre" – nyilatkozta a Kisalföldnek 2004 áprilisában Gyurcsány Ferenc, akkor még ifjúsági és sportminiszterként. Két hónappal később az MTE százéves jubileumán rendezett ünnepi közgyűlésen Stipkovits Pál és Gyurcsány Ferenc jelképesen le is rakták a leendő városi sportcsarnok alapkövét. A polgármester ezzel kapcsolatban kijelentette: a jövő év végére elkészül a létesítmény. A megállapodás szerint a beruházás költségeiből az önkormányzat és az állam fele-fele arányban vállal részt.
Az önkormányzat képviselő-testülete ezt követően döntött a csarnok megvalósításának és működtetésének módjáról, illetve a beruházási programról. A város feszített költségvetése miatt az önkormányzat saját forrásból „nem tudja és nem is akarja" megvalósítani a létesítményt, így a magánszférát is bevonja a beruházásba. A tervezet mintegy 1,2 milliárd forintos megvalósítási költséggel számolt. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a „sporttal a közösségekért" programja keretében ígérte támogatni a beruházást az úgynevezett PPP – Public Privat Partnership: a köz- és magánszféra együttműködésével megvalósuló fejlesztés – konstrukcióval. Ennek lényege, hogy a közbeszerzés során kiválasztott befektető vállalkozó megépíti a sportcsarnokot, s tizenöt éven keresztül üzemelteti azt. Az önkormányzat ez idő alatt a szerződésben meghatározott feltételek szerint a beruházótól szolgáltatást vásárol, amihez az állam támogatást nyújt. Ekkor még úgy képzelték, hogy 2004 őszén megindul a pályáztatás a kivitelezőre, majd a következő év tavaszán a csarnok építése és 2006 májusára tervezték az ünnepélyes átadást.

Hitelből?


A közbeszerzési pályázat kiírása mintegy fél évet csúszott, s végül eredménytelenül zárult. Az önkormányzat ezért új eljárást indított a PPP-s megvalósításra. Erre ketten adták be pályázatukat, aminek értékelése már folyik. A beérkezett ajánlatok összegei azonban lényegesen magasabbak, mint ami a Nemzeti Sporthivatal kalkulációjában szerepel, ezért a szakemberek szerint nem lehet kizárni, hogy ez a pályázat is eredménytelenül zárul. Így az önkormányzat most újabb konstrukciót dolgozott ki a megvalósításra. Hitelből építenék fel a sportcsarnokot. A húszéves futamidő alatt évi százmilliós nagyságrenddel terhelné a város egyébként is „több sebből vérző" költségvetését a leendő sportcsarnok. A hitel felvételére – testületi döntés értelmében – már meg is indították a közbeszerzési eljárást.

Így hát ennek a választási ciklusnak a végére sem sikerült érdemben előre lépni a „nagy álom" ügyében, bár a tervezett csarnok területét már alkalmassá tették a sportolásra és kikapcsolódásra. A környéken lakó gyerekek a kánikulai napokon előszeretettel járnak az itt kialakított csapadékvízgyűjtő gödörbe fürdeni és „dagonyázni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés kapcsolatépítésért

Dr. Somogyi Balázs több mint öt éve tagja a mosonmagyaróvári Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet… Tovább olvasom