Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Cigicsempészek: adójegy nélkül, fél áron füstölögnek

A márkás cigarettát fogyasztók körében egyre kedveltebb az adójegy nélküli vagy külföldi jegyes dohánytermék, hiszen a jövedéki terhek nélkül az ár csupán töredéke az adózotténak. A nyugat-európai cigarettacsempész-hálózatok kiemelt útvonala a hegyeshalmi és a rajkai határátkelő.
illusztráció
Hazánk – főként a hegyeshalmi és rajkai határátkelő – az illegális cigarettaszállítmányok Nyugat-Európa feketepiacaira való visszajuttatásának egyik kiemelt útvonala.

A csempészáruk döntő többsége nyugat-európai gyárak terméke. Ezek legális szállítmányként hagyják el az unió területét, majd – általában Magyarországon keresztül – érkeznek a hazánktól keletebbre vagy délebbre fekvő ország vámraktáraiba vagy vámszabad területekre.
Az így betárolt cigarettát azonban rövid időn belül műanyag áruként, fagyasztott gyümölcsként, faáruként, textíliaként indítják vissza Nyugat-Európába. A cigaretta effajta „utaztatásának" lényege, hogy az unióból legális exportként kerül ki a dohány, így adóit vissza tudják igényelni. Ezek után a füstölnivaló csempészútvonalakon és -módszerekkel visszakerül az unióba, ahol illegálisan árusítják azt. A címzettek általában angol vagy német cégek, mert ezen két országban legmagasabb az adótartalom, tehát így a haszon is kecsegtető. Nagy-Britanniában például a jövedéki teherrel többszörösére emelik a cigaretta árát, ami így dobozonként négy angol fontba – körülbelül 1500 forintba – kerül.

Fél euró a sofőrnek
A hazai gyárakban előállított világmárkákat is csempészik. Olyan eljárásokat, „kerülő utakat" alkalmaznak az ügyeskedők, hogy a cigaretta eljut az Európai Unió egészen távoli részeibe is. Főként oda érdemes belopni az árut, ahol annak a legmagasabb az adótartalma.
Magyarország egyre inkább a titkos cigarettaszállítók célországa lesz. Sőt, a nemzetközi illegális kereskedelem szakértői szerint a dohány a kábítószer komoly vetélytársává vált.

A dohánycsempészetet nem sújtják olyan szigorú büntetésekkel, mint a drognál. A cigaretta gyorsan fizet, könnyen hozzáférhető és piacra dobása sem túl bonyolult. A jutalék különböző lehet. A magyar határon átszállított cigi kartonjáért általában fél euró jár a vállalkozó szellemű gépkocsivezetőnek. A vámosoknak azért is különösen nehéz megbirkózniuk ezzel a feladattal, mert a fogyasztók száma sokszorosa a drogosokénak, s a társadalom sokkal elnézőbben tekint erre a bűncselekményre. Csempészett dohányt szívni, kínálni Magyarországon inkább dicsőség, mint szégyen. Éppen ezért a csempészést nemcsak a szervezett bűnözők hajtják végre, hanem naponta tízezernyi turista is, akik pár kartont hoznak át, majd az ismeretségi körben vagy vállalkozó boltosok segítségével árusítják.

Mosonmagyaróváron fél, kétharmad áron
Információink szerint kisebb utánjárással olcsó cigit Mosonmagyaróváron is szinte bárhol lehet vásárolni. A választék általában hasonló ahhoz, amit a trafikokban is árulnak, hiszen az adójegy nélküli, illetve külföldi jegyes cigi jelentős része „legális" dohánygyárak terméke. Egy karton márkás füstölnivalóhoz körülbelül 3000–3500 forintért lehet hozzájutni az alkalmi árustól.
A helyi dílerek általában 1900 forintért szereznek be egy kartont, ám ha nagyobb tételben vásárolnak, már ezerötszázért is megkapják az árut.

Különböző rejtekhelyek
Idén már több mint félmilliárd forint értékben foglaltak le a vámosok cigarettát Magyarország határátkelőin, illetve belterületi raktárakban, depóniákban – mondta el a Kisalföldnek Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Ez a mennyiség a korábbi évekhez képest valamivel kevesebb. A csempészek módszerei a legkülönfélébbek lehetnek. Találtak már a fináncok cigit a járművek különböző rejtekein, videolejátszók között, papírszállítmányban, ajtólapokban, műszaki cikkek vagy edények közé rejtve. Az elkövetési értékek is a változóak: a néhány tízezer forinttól a 60 millióig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renáta többé már nem szeretne királynő lenni

Nem így képzelte el az elmúlt egy évét Rozs Renáta tavaly, miután megnyerte a Miss World Hungary… Tovább olvasom