Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Cél a nemzeti park létrehozása

A terület fejlődéséhez, az idegenforgalmi és kulturális értékek megőrzéséhez, valamint EU-s források megszerzéséhez nemzeti park kialakítására lenne szükség a Szigetközben. „Tovább küzdünk ezért a célért” – állítja dr. Wlasitsch Mirkó.
Egyelőre tájvédelmi körzet: A helyiek nem adták fel a küzdelmet a nemzeti parkért.
A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány új vezetője, dr. Wlasitsch Mirkó szerint az egyik legnagyobb feladatuk tavaly az önálló Szigetközi Nemzeti Park koncepciójának kidolgozása volt. Mint elmondta: küzdeni fognak a létrejöttéért, mivel a helyi pártpolitikusok között is konszenzus van ebben a kérdésben.

– Hiszünk abban, hogy a térség fejlesztését egy önálló Szigetközi Nemzeti Park kialakítása segítené a leghatékonyabban – kezdte az elnök. – Küzdenünk kell, ugyanis ez inkább politikai és pénzügyi kérdés.

– Szigetköz ügyében a szakma kiszolgálja a politikát, s nem a politika segíti a jó szakmai döntéseket: a pillanatnyi kormányfuvallatnak megfelelő tanulmány sok pénzt megér. Az utóbbi másfél évtizedben semmi nem történt központi akaratból, csak a helyi kezdeményezések voltak eredményesek. Ezért döntöttünk úgy, hogy innen kell megkezdenünk a küzdelmet a saját nemzeti parkunkért – nyilatkozta lapunknak dr. Wlasitsch Mirkó, a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány elnöke.

A nemzeti parkot az állam finanszírozná

– A Szigetköz Nemzeti Park megvédené ezt az egyedülálló, értékes tájat. Az önálló nemzeti park törvényi keretet ad a fejlesztésnek és garantálja a táj védelmét. A törvény már a központi költségvetést is arra kényszerítheti, hogy ne esetileg, hanem folyamatosan finanszírozza a táj védelmét. Várhatóan nem a hagyományos mezőgazdaság és az ipar fog fejlődni a területen, hanem a szolgáltatások. Ehhez jól illeszthető lenne a nemzeti park, mivel a táj védelme mellett segítheti az idegenforgalmat és a kulturális értékek fennmaradását is.

Emellett egy nemzeti park nagyságrendekkel több EU-forrásokhoz juthat, mint egy magyar–szlovák natúrpark. Emiatt neheztelünk a nemzeti parkért felelős helyettes államtitkárra, aki először önálló Szigetközi Nemzeti Parkot ígért, létrehozva egy azóta eltűnt szakmai bizottságot. Most a helyiek megkérdezése nélkül kijelentette: a legjobb nekünk egy natúrpark. Ennek viszont még törvényi háttere sincs.

„ A magyar natúrparktörvény sem lehet más, mint az európai országok már létező hasonló paragrafusai. Ezek lényege: megalakíthatjátok, de jogkört és pénzt nem adunk hozzá. A nemzeti park jogi és pénzügyi hátterét viszont a kormánynak kell kialakítania: ez óriási különbség."

A helyi politikusok is támogatják

A nemzeti park gondolatának vannak szakmai és politikai ellenzői is. Politikai ellenfeleket itt helyben nem találunk: ezek az erők a nemzeti park kialakításában egyetértenek. Szakmai kérdésekben elsősorban az erdő- és mezőgazdaság részéről tapasztalunk fenntartásokat, amelyek nagy része téves vagy szándékosan elferdített információk miatt van. Olyat, hogy az összes nemesnyáraserdőt azonnal kivágnánk, sosem állítottunk: szerintünk ez nagy hiba lenne.

Tanulmányunkban az erdőszerkezet megváltoztatását tartjuk elfogadhatónak, s ennek idejét 50–60 évre tesszük. Ami ellen tiltakozunk, az a friss telepítésekkel kapcsolatos: a hullámtéri akácosok ültetését – ismerve e nem őshonos fafaj erőszakos terjeszkedését – tájrombolásnak tartjuk. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a természetvédelmi célú művelés költségesebb.

A nemzeti park feladata, hogy ezt a többletfinanszírozást megszerezze és az erdészeti tevékenység feltételeit az új formák között biztosítsa. A mezőgazdaság számára a termelés piacai beszűkülnek, a nemzeti park égisze alatt megnyíló biogazdálkodási lehetőségek az önálló Szigetközi Nemzeti Parkban viszont újakat nyitnának. Ez megteremtheti a természetvédelmi szempontú gazdálkodási feltételeket. Erdészetre, vadászatra, halászatra, mezőgazdaságra a nemzeti park kialakítása után is szükség lesz. A meglévő gazdálkodó szervezetek szakmai tudását szeretnénk felhasználni – megfelelő támogatásokkal – az új célok érdekében – mondta az elnök.

A nemzeti park létező jogi fogalom, kritériumait törvény szabályozza. Kötelezettségeket jelent a felelős irányító (minisztérium) és végrehajtó szervezet számára. A natúrpark nálunk nem létező jogi fogalom, szabályozása és kötelezettségei sincsenek. Az EU-tagállamok többségében törvény szabályozza.

A nemzeti parkban a térségi igények érvényesítésével pontosan meghatározható a különböző területek hasznosítása, finanszírozása, támogatása. Natúrpark esetén az önkormányzatok, civil szervezetek csak javaslatot tehetnek a térség re-

gionális fejlesztésére (ez a jogkör ma is megvan).
A nemzeti park a kialakított jövőkép megvalósítását hatósági jogkörrel tudja segíteni. Így az értékes területek védelme is állami kötelezettséggé válik, s az eltérő önkormányzati érdekeket közös törvényi alapon egységesíteni tudja. A natúrpark nem rendelkezik hatósági jogosítványokkal. Az önkormányzatok közös elhatározása szükséges: érvényesítése nem általános.

A nemzeti park előre tervezhető, költségvetési fejezetben szereplő, központi finanszírozású: növeli a térségbe irányuló költségvetési pénzek nagyságát. Gazdálkodó tevékenységet folytat, területeket bérel, foglalkoztatási lehetőséget nyújt. A natúrpark finanszírozását helyben kell megoldani tagdíjakkal, támogatásokkal vagy pályázati pénzekkel. A központi költségvetési támogatás eseti, elsősorban lakosságszám-arányú.
A nemzeti parkok pályázati támogatása az EU-ban elsőbbséget élvez, része az európai nemzetipark-hálózatnak. A nemzeti parkba illesztett térségfejlesztési koncepciók (ökoturizmus, falusi hagyományok, rehabilitációk) támogatottsága nő. A natúrparkok támogatottsága alacsonyabb, mint a nemzeti parkoké.

Nemzeti park esetén szükséges egy kutatóbázis kialakítása, mely magasan kvalifikált munkaerő számára biztosít letelepedési lehetőséget. Ezzel együtt jelentős konferenciaturizmus alakul ki. A natúrparknál egyesületi szintű koordinációs tevékenység elegendő, kutatás általában nincs, finanszírozása sem biztosított.

Kapcsolódó cikkek >>

A helyiek kiállnak a nemzeti park mellett (2003-05-19) >>
A nemzeti park a megoldás (2003-03-31) >>
A politikán múlik a nemzeti park (2003-06-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az átépítés óta eltűntek a vásárlók

Az üzemeltető szerint az osztrák bevásárlóturizmus visszaesése miatt csökkent a forgalom a… Tovább olvasom