Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Cégsegítő adócsökkentés

Mosonszolnok - Cégek talpon maradása, s a munkahelyek megtartása érdekében a három éve azonos szinten lévő iparűzési adó mértékének csökkentéséről döntött Mosonszolnok önkormányzata novemberi ülésén.

E példás önmérsékletre országosan sem igen akad példa. A községbeli vállalkozások hálásak is a segitő jobbért. A két nagy üzem és a közel kilencven kis- és középvállalkozó bevételének 1,8 százaléka helyett csupán 1,5 százalékát kell iparűzési adóként befizetnie a település kasszájába. (Ezen adónem törvényi felső határa egyébként 2 százalék.) Ha ezt is számolnák, körülbelül százmilliós tételről mondana le most Mosonszolnok. A háromezrelékes könnyítés az előzetes számítások szerint így is hetvenmillió forintos adóbevétel-kiesést jelenthet a falunak.

Az iparűzési adó csökkentésével óvnák a munkahelyeket. A két nagy üzem közel 2000 alkalmazottnak ad munkát több mint 50 településről. A felvételen a BOS épületegyüttese. Török Sándor polgármester szerint lényeges, hogy minél kevesebb munkahely szűnjön meg.

– A pénzügyi válság kibontakozásakor, október végén, november elején megkerestek a BOS vezetői, és kérték, hogy segítsen az önkormányzat olyan átvállalható feladatokban, amelyek nem tartoznak szervesen az üzemek tényleges tevékenységéhez – úgymint a fűnyírás, portaszolgálat.

Mindkét nagy cégünk az autóiparnak gyárt termékeket, megrendeléseik visszaestek. Mi a helyiadó-bevételekből tartjuk fenn magunkat, így közös érdek, hogy a vállalkozásaink jól átvészeljék ezt az időszakot – mondta Török Sándor polgármester. 

A korábbi SAPU-nál, ma Visiocorp Hungary Bt.-nek nevezett vállalkozásnál is üdvözölték az önkormányzati döntést.
A korábbi SAPU-nál, ma Visiocorp Hungary Bt.-nek nevezett vállalkozásnál is üdvözölték az önkormányzati döntést.

Az iparűzési adóból származó bevétel csökkenése nem vonja maga után további helyi adók bevezetését: a kommunális vagy az építményadóval nem szeretnék terhelni az itt élőket. Céljuk az élhető településkép fenntartása, ahová szívesen hazajönnek és letelepednek a fiatalok, ahol a munkalehetőségek biztosítottak. Az önkormányzat egyébként támogatja az első lakáshoz jutókat kedvezményes telekvásárlás lehetőségével.

– A vállalkozásoktól származó bevétel így is fedezi a gazdasági programunkban tervezett fejlesztéseket reményeink szerint. Középtávú elképzeléseink időbeni megvalósítását mindenképp felül kell vizsgálnunk, de bízunk benne, nem kell lemondani róluk – szögezte le a falu vezetője, aki szerint lényeges, hogy minél kevesebb munkahely szűnjön meg. Egy nemrég készült felmérés kimutatta, hogy a két mosonszolnoki üzem több mint ötven környező településéről közel kétezer (ennek 10–15 százaléka helyi)  alkalmazottnak ad munkát, így nem csak Mosonszolnoknak fontos az üzemek megtartása. Az önkormányzat további vállalása, hogy önerőből megépíti a gyárak mellett a buszfordulót, ezzel megteremtve a biztonságos közlekedés feltételeit.

Fotó: Mészely Réka
Fotó: Mészely Réka

Gerhard Fischbach, a BOS cégvezetője örömmel fogadta az önkormányzat segítségnyújtását. A polgármesternek írt karácsonyi üdvözletében megköszönte a rövid idő alatt meghozott döntést, mely szerint a település a következő nehéz esztendőben támogatja a vállalatot. – Reméljük, hogy együttműködésünk hosszú és sikeres lesz – fogalmazott továbbá a vállalatvezető.

A korábbi SAPU-nál,  ma Visiocorp Hungary Bt.-nek nevezett vállalkozásnál is üdvözölték a döntést. Egy magát megnevezni nem kívánó vezető jó és hasznos ötletnek tartja a falu nyújtotta kedvezményt.
A Kisalföld egyébként úgy tudja, a cég tulajdonosváltás előtt áll, három külföldi beruházó is érdeklődik a vállalkozás iránt.

Jövőbeni tervek

A 400 millió forintos működési költség mellett 350 millió forintot különített el az önkormányzat a jövőbeni fejlesztésekre: út- és járdaépítésre, de bölcsődét és idősek otthonát is megálmodtak, a horgásztó környékét szabadidőparkká alakítanák, míg Jánossomorjával közösen biogázüzemet terveznek.


Olvasóink írták

 • 2. Anton 2008. december 16. 21:40
  „Mosonmagyaróvár VÁROSVEZETÉSE ÉBRESZTŐ!!!!!!
  ITT EGY OKOS ÖTTLET.

  A város vezetés még most sem kapcsol. Iparpark 10000 Ft + Áfa/m2, Gratulálok!
  Mosonszolnokon mind ez kb: 2000 Ft+Áfa. Ezért mennek még mindig oda a vállakozások a városból!
  Mosonmagyaróváron csak az egymásra mutogatás megy ("még az elődők öröksége" !
  Most itt lett volna a lehetőség a változtatásokra de 1,5 - 2 év alatt sem történt semmi. Éppen ideje lenne már asarkukra álni. Komolyabb ipariberuházások nem jöttek (a bevásárló központok multik nem ide sorolandók) vannak akik csak az iparban tudnak megélni.De számukra semmi lehetőség!

  ÉBRESZTŐ POLGÁRMESTRE ÚR ÉS HELYETESE NE CSAK IMÁZS ÉPÍTÉS LEGYEN!!!”
 • 1. Diákcsemege 2008. december 16. 20:52
  „Mosonmagyaróvár mikor vesz végre példát a környező településekről?? A helyi iparűzési adó csökkentése kifejezetten követendő példa!!!
  Hajrá élhető Mosonmagyaróvár!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősbarát önkormányzat

Lébény . A megye közgyűlése 2000 után idén is a településen élő idősek példás megbecsüléséért az… Tovább olvasom