Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

˝C˝ variáns kicsiben, halpusztulással

Rajka - Kiszáradt a rajkai kanális, pusztulnak benne a halak: szlovák oldalon ugyanis az ottani természetvédők földdel zárták le a csatornát. A mini ˝C˝ variánssal állítólag kinn a hódoknak kedveznének: a magyar oldalon értetlenül állnak a történtek előtt.

A Rajkai Önkéntes Tűzoltó, Polgárőr és Természetőr Egyesület évek óta – lassan már kilátástalannak tűnő – harcot folytat a szlovák természetvédőkkel. A Dunacsúny (Cunovo) irányából érkező kanálisuk ugyanis időről időre kiszárad: nem véletlenül.

Több mint tizenhat évvel a Duna elterelése után ismét vízelzárás okoz feszültségeket a magyar–szlovák határon. Nagy Károly, a rajkai egyesület elnöke Kiss Vincével közösen mutatja a kiszáradt rajkai kanálist. Már csak a mélyebb részekben maradt víz, néhány napja ugyanis a szlovák oldal felől nem érkezik utánpótlás. ˝Pusztulnak a halak, már csak a focipálya környékén maradt benne víz˝ – mutatják. Ott rajokba verődtek a kishalak: az alsó és felső részről a partra vetett állatokat már megette a gólya: ottjártunkkor is éppen vadászott. Autóba ülünk, a szlovák oldal felé indulunk. Kiss Vince közben arról beszél, hogy nem ez az első ˝elzárós˝ eset. ˝Több éve küzdünk már a kanálisunkért, megtaláltuk az elzárás helyét Dunacsúny határában, az ott élőktől megtudtuk, hogy a természetvédők állnak a háttérben.


Nem tudtunk mit tenni, átmentünk, lapátot ragadtunk, s elhánytuk a lezárást- mondta Kiss Vince.

Később újra betemették, ismét kilapátoltuk: így megy ez már évek óta˝ – mondja. Közben megérkezünk: az erdő alján megbújó kanális valóban ideális hely a hódoknak, látszik az elzárás helye is. A parti földdel elvágták a víz útját két helyen is, s a biztonság kedvéért betonkerítés-darabokat is dobáltak rá a megszilárdítás érdekében. Onnantól kezdve csak a kiszáradt medret láthatjuk. ˝Nem értem őket: körülbelül öt centimétert emel a vízen felül ez a megoldás, alul viszont kiszárad a teljes csatornaszakasz˝ – mondja Kiss Vince. Visszaindulunk, magyar oldalon haltetemeket látunk, az elnök egy fotó kedvéért meg is fog egyet.

Kiszáradva: Nagy Károly az elpusztult halakat mutatja a rajkai kanálisban. Fotó: Cséfalvay A.
Kiszáradva: Nagy Károly az elpusztult halakat mutatja a rajkai kanálisban. Fotó: Cséfalvay A.

˝Szóba került korábban szlovák részről a csatorna rehabilitációja, ám egyelőre ez is várat magára. Addig azonban marad a huzavona: ők betemetik, mi kiássuk a medret. Ha nem tennénk, csak a büdös iszapot szagolhatnánk, meg a döglött halakat szedhetnénk össze Rajkán. Sokan horgásznak is a kanálisban, mindenkinek fáj a szíve a mostani állapotok láttán. Még néhány nap és az összes hal kipusztul a csatorna ezen szakaszán: gyorsan kellene cselekedni˝ – mondják. A kérdés csak az, ha ők nem teszik, lesz-e más hatékony megoldás az ügyben.

Néhány hónapja adtuk hírül, hogy Szlovákia az oroszvári–dunacsúnyi belvízcsatorna revitalizációját tervezi, ennek kapcsán az ottani környezetvédelmi és vízügyi minisztérium megkereste a magyar tárcát, hogy Magyarország – mint hatásviselő fél – nyilatkozzon a kibocsátó fél környezeti hatásvizsgálati eljárásában való részvételének szükségességéről. Erről értesítette az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Rajkát mint a hatásterület szerinti település lakosságát. A beruházás célja az oroszvári mellékág és az oroszvári belvízcsatorna vízhozammal való ellátása a Pozsony–Oroszvár és a Pozsony–Dunacsúny városrészeken keresztül Magyarország területéig úgy, hogy rajkai területen biztosítsák a magyar fél által kért 1,5 köbméternyi vízhozamot.

Olvasóink írták

 • 5. invektus 2009. június 22. 17:47
  „KÁR LNNE A KANÁLISÉR :(
  JÓ LENNE HA MINDEN EMBER LOJÁLISSAN ÉS EMBERSÉGESEN GONDOLKOZNA !”
 • 4. bugriskin 2009. június 19. 07:16
  „TSCO , METRO ! Van itt ha és mindenféle tengeri herkentyű! Sőt fagyasztott hal is! Magyarországon minek tanítani az embereket horgászni? Lassan már a levegőt is elzárhatják az itt élő emberek elől,hisz itt nincs valódi képviselete a választó polgároknak. A Politikusaink nem a magyar nép érdekeit javait képviseli,csupán a saját zsebeiket tömik!”
 • 3. kopasz201 2009. június 18. 22:13
  „nam tudom még meddig türjük a szlovák uralmat.ki váncsi lettem volna ha mi januárba nem adunk gázt nekik most lett e volna valaki aki meg épiti azt a gátat?”
 • 2. Tomen 2009. június 18. 19:18
  „Nem értem!!?? Jön a víz a csatornán, elzárom, nem jön, megtelik a zárás feletti rész ( mert a víz ugye jön ), utána tovább jön. NEM?”
 • 1. VJR 2009. június 18. 18:03
  „A Rajkára települt szlovákok annyit megtehetnének,hogy közbenjárnak földijeiknél!Különben meg egyszerű lenne a megoldás: a lezárást rakhatnák a Rajka utáni szakaszra,és akkor akár addig is költözhetnének a hódok!Ha egyszer felduzzasztanák,utána már kevés vízfolyás is elegendő lenne!Így talán mindkét fél megnyugodhatna,jól járna mindkét fél!De ugye a sok nagytudású...... :S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén ismét ébrednek a sárkányok

Mosonmagyaróvár - Harmadik alkalommal szervezi meg a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület (MVSE) a… Tovább olvasom