Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bútorok a Szent István-gyermekotthonba

Mosonmagyaróvár–Erdély - A Szabó Miklós polgármester vezette küldöttség kedden zárult erdélyi útján részt vett Csíksomlyón a legújabb gyermekotthon felszentelésén.

Mosonmagyaróvár milliós nagyságrendű bútor- és pénzadománnyal segítette a ház létrejöttét.

Idén tavasszal járt Mosonmagyaróváron Böjte Csaba atya, a dévai székhelyű, ma már kétezer gyermekről gondoskodó Szent Ferenc Alapítvány létrehozója. Legújabb, csíksomlyó otthonuk bebútorozásához kért akkor segítséget. A gyűjtés eredményéről személyesen is
meggyőződhetett a Szabó Miklós polgármester vezette városi delegáció.

Vasárnap Orbán Szabolcs, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa szentelte fel az alapítvány legújabb házát, melyhez Mosonmagyaróvár milliós segítséggel járult hozzá.

Bútorok a Szent István-gyermekotthonba
További felvételek >>

A Szent István Gyermekvédelmi Otthon impozáns létesítmény lett a csíksomlyói kegytemplom tövében. A 3000 négyzetméteres bentlakásos intézmény jelenleg harminchat középiskolás élettere.

Jelenleg harminchat kamaszt nevelnek a nyolcvan gyerek befogadására alkalmas Szent István Gyermekvédelmi Otthonban. A házszentelést Orbán Szabolcs provinciális végezte. Fotó. R. M.
Jelenleg harminchat kamaszt nevelnek a nyolcvan gyerek befogadására alkalmas Szent István Gyermekvédelmi Otthonban. A házszentelést Orbán Szabolcs provinciális végezte. Fotó. R. M.

– Ez már régi terv volt. Székelyföldön kisebb falvakban, városocskákban több mint ötven helyen végezzük a munkánkat. Az innen kinövő gyermekek továbbtanulására kellett megoldást találnunk. Hál’ istennek az épületet ingyen kaptuk használatra száz évre, s sokak adományaiból csak fel kellett újítani, bebútorozni. Balázs Melinda Erzsébet, Zsóka nevelőnőre bíztuk a házat, aki három munkatársával biztosan jó munkát fog végezni – mondta Csaba testvér. Hozzátette: – Nem siránkozni kell, hanem neki kell állni dolgozni. Azt is mondani szoktam, hogy Erdélyben nem szegénység van, hanem lustaság. Ne mind verjük félre a harangot, mert félrevert harang zaja mellett nem lehet tanévet kezdeni, szorzótáblát tanulni, nem lehet házat építeni, gyereket vállalni, felnevelni.

Szabó Miklós az erdélyi látogatásról elmondta, igazi öröm volt a gyűjtés eredményét meglátni, az itt neveltekkel megismerkedni. Csaba testvér egy újabb, jövő tavaszi mosonmagyaróvári látogatásra is ígéretet tett. Az örömöt tetézte, hogy a mosonmagyaróvári piarista iskola volt igazgatója, Sárközi Sándor is jelen volt a házszentelésen, mivel rendtársával Csíkszerdában teljesítenek most szolgálatot. A küldöttség felkereste Sepsiszentgyörgyöt és Gyergyószentmiklóst is, hogy egy testvérvárosi kapcsolat létesítéséről tárgyaljon a helyi elöljárókkal.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. szeptember 29. 12:46
    „Se bútor se gyermekek! Megint kifogyott a film a gépből mire rájuk került volna a sor?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott ellenőrzés a biztonságos átkelésért

Két idős asszony sérült meg súlyosan kedden este, amikor a zebrán ütötte el őket egy személyautó a Királyhidai úton. Tovább olvasom