Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Buszokkal sem parkolhatnak a városban

Mosonmagyaróvár - Az egész városra kiterjedő korlátozott várakozási övezet nem csupán a kamionokra, hanem minden 3,5 tonnánál nehezebb járműre, így az autóbuszokra is vonatkozik.

Ezzel szembesült a minap az egyik munkásjárat sofőrje, aki szerint így tarthatatlan a járat menetideje.

Tavaly óta tilos parkolni a 3,5 tonnánál nehezebb járművekkel Mosonmagyaróvár területén. A korlátozó rendelet megalkotása azért vált szükségessé, mert a városban leállított kamionok gyakorta okoznak kellemetlenségeket az itt élőknek. Számos teherautó-sofőr a kamionstop idején vagy éjszakánként az utcákon, parkolókban töltötte el a pihenőidőt, noha a város területén, illetve harminc kilométeres körzetében több erre alkalmas terminál is található. A rendelet szerint a város teljes lakott területe korlátozott várakozási övezetnek minősül. Az eredeti elképzelés szerint a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek legfeljebb két órán át várakozhattak volna. Ám a Magyar Közút Kht. ezt aggályosnak találta, így az időkorlátozást elvetették, kijelöltek viszont egy helyet, ahol ezt a korlátozást feloldották.

A várakozási tilalom alól kivételt kapnak az arra külön engedéllyel rendelkező járművek. Ezt az engedélyt egy évre kaphatják meg azon gépjárművek tulajdonosai, akik forgalmi engedélyében a tulajdonos címe Mosonmagyaróváron található.

A rendelet szerint a város teljes lakott területe korlátozott várakozási övezetnek minősül.
Noha a korlátozott várakozási övezet a köztudatban a kamionok parkolását tiltja, valójában az autóbuszokra is vonatkozik, ami több sofőrnek is bosszúságot okoz. Lengyel Nándor másfél éve szállítja buszával a dolgozókat Mosonmagyaróvárról az egyik dunakiliti üzembe. A sofőrt a minap figyelmeztették a közterület-felügyelők, hogy tilosban parkol a vasútállomáson, miközben éppen az utasaira várt. A férfi mint mondja: két járat között alig húsz percet kell várnia, ám ezt nem tudja megtenni a városon kívül és az sem megoldás, hogy ez idő alatt rója a köröket. Amennyiben a város határán kívül kellene várnia az indulás kezdetéig, úgy bármilyen forgalmi akadály esetén már nem tudná tartani a menetidőt. Így a dolgozók elkésnének a munkahelyükről, ezért pedig a szállítóvállalatnak kellene tetemes kötbért fizetnie. Lengyel Nándor szerint nem szabad ˝egy kalap alá˝ venni a kamionosokat és a buszsofőröket, hiszen a rendeletet a teherautók miatt hozták. Éppen ezért szerencsésebb lenne, ha a korlátozás kizárólag a kamionokra terjedne ki. Ezzel a tiltással a város idegenforgalmának is ártanak, hiszen a turistabuszok sem parkolhatnak Mosonmagyaróváron. Emiatt gyakorta látni Mosonmagyaróvár határában – főként a feketeerdői út mentén – várakozó turistabuszokat.

A járművezető felvetésére Cselovszky György, a városháza illetékes osztályvezetője portálunknak elmondta: a szabályozás éppen azzal a céllal született, hogy ezek a járművek a lehető legrövidebb ideig álljanak csak a város területén. A korlátozás a várakozást tiltja, az utasok fel- és leszállása idejére megállhatnak a buszok a városban.

Olvasóink írták

 • 11. Alex64 2010. augusztus 09. 22:58
  „Nem értem Ha van aki tudna akkor miért nem ad infót egy újságírónak. Nektek nem érdeketek hogy megszűnjön ez az áldatlan állapot? Nekem erről Ez jut eszembe: " Ha a róka nem ül le sz...i akkor nyulat fog" Rajta ha tényleg tudsz tenni valamit, hogy a város élhetőbb és biztonságosabb (közlekedésileg) legyen akkor tegyél érte. Még egy apróság a LIDL-vel szembe a mofémtelepi iskola felé viszonylagos rendszerességgel pihentet egy kamion. Pedig ott még behajtani tilos tábla is van ami a behajtását is tiltja. De hétvégén ki foglalkozik ezzel?”
 • 10. boborjan 2010. augusztus 03. 13:56
  „Diákcsemege:

  Pár poszttal előbb leírtam miként tudnak spórolni és a helyi vállalatok árai alá menni....Igaz a helyi fuvarozócéget sem értem mert ők elvesztettek rengeteg utast és mégsem adtak olyan árat.....Vagy 20 járatuk szűnt meg ez miatt és nem kevés bevételtől estek el.A komáromi buszcég meg hát ja....tudnék részleteke írni lehetne belőle szaftos cikk.”
 • 9. Diákcsemege 2010. augusztus 03. 12:30
  „Éppen tegnap este találkoztam a csuklóssal, hát nem tudom, hogy az NKH (Nemzeti Közlekedési Felügyelet) mit szólna hozzá! Megítélésem szerint a sofőr jó ha készenlétben tart egy pár 10-es kulcsot, hogy adott esetben le tudja szerelni a rendszámtáblát.

  PS: Egyébiránt az Önkormányzatnak nincs valamiféle eszköz a kezében, hogy kivágja innen ezt a trágyatelepet (ahogy egyébként a komáromi telephely is kinéz), miáltal a helyi érdekeltségű cégek is versenyhelyzetbe kerülhetnének?”
 • 8. tökmindegy 2010. augusztus 03. 09:26
  „És a termálnál egész nap az úttesten szabálytalanul parkoló külföldi buszok ?
  Csak a magyart szabad rendre utasítani ?”
 • 7. boborjan 2010. augusztus 02. 20:03
  „Pontosítanék a sofőr még ott lakik csak a busz talán nincs már ott.”
 • 6. boborjan 2010. augusztus 02. 19:58
  „Pont ezt akartam írni hogy ott tárolja a buszt és pont az a sofőr aki szövegel....De mit vársz egy olyan cégtől ahol a buszokon nincs kötelező a műszakijuk vett műszaki a sofőrök fele munkanélküli segélyen van és ott feketén fuvaroznak fuvaronként 3000 a pénzük.Irhatnék még szép dolgokat róluk dehát....A lényeg húzzanak ki a városból.Amúgy a csuklós buszuk hónapokon át a vasúton vesztegelt előtte szigetben ahol a sofőr lakott.....”
 • 5. Diákcsemege 2010. augusztus 02. 16:50
  „Megoldást jelenthetne, ha

  (persze, ha az inkriminált vállalat nincs összefonódva a komáromi céggel) a Volán fuvarozna.”
 • 4. Diákcsemege 2010. augusztus 02. 16:44
  „Családsor és környéke, ahol szintén rendszeresen találkozni olyan "éjszakázó" autobusszal, mely Dunakilitire fuvarozza a dolgozókat.
  Külön öröm, amikor hajnalban indul és perceken át levegőt (és nem kevés károsanyagot!!) termel.”
 • 3. boborjan 2010. augusztus 02. 15:28
  „Hogy állna csak 20 percet???Amikor ott 3 műszak van." után hazahozza a dolgozókat majd este 9 kor megy.Ja ha esetleg egy irodás járatot is nyom közben akkor is többet pihen mint öt perc.Nándi kicsit hazudik mint a komáromi főnöke......Hiába nem lehet másabb mint a főnök.”
 • 2. invektus 2010. augusztus 02. 12:10
  „A hiba nem az őn készülékében van”
 • 1. 01010 2010. augusztus 02. 11:55
  „Hát megint sántit valami a szemenben :(
  "A férfi mint mondja: két járat között alig húsz percet kell várnia"
  15 perc legállis ! Nem hiszem hogy a sohasem látott közterület felügyelők pont abban az öt percben értek volna oda (és nem nézték volna el az öt percet) ???
  Az út nagyon hosszú Dunakiklitire vagy érdekesen kezdődnek a műszakváltások hogy 20 perc múlva már indul vissza a jármű!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb csirketelepet építenek a hollandok

Több százmilliós beruházással újabb csirkefarm épül Ásványráró határában, Zsejkepuszta előtt. Tovább olvasom