Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Burgenland: megdupláznák szélkerekeik kapacitását

Megduplázná szélerőmű-kapacitását az elkövetkezendő években Burgenland: ezzel önellátóvá válna a tartomány áramtermelésben. A szélkerekek építésébe a tartomány is beszállna.

Jelenleg 206 szélkerék forog Burgenlandban, az Ausztriában működő ilyen berendezések harmada. A tartományi kormány most arra törekszik, hogy megduplázza a szélerőművek számát. Ezáltal Burgenland az áramtermelésben önellátóvá válna.

Ennek érdekében mintegy százhetven új széltorony építését tervezik a térségben – ezt Hans Niessl tartományfőnök jelentette be a napokban. A területrendezési tanácsban elfogadott terv szerint a Parndorfi-fennsík négy településén épülhetnek új szélerőművek. Így Féltoronyban (Halbturn) 62, Mosontarcsán (Andau) 45, Barátudvarban (Mönchhof) 42 és Miklóshalmán (Nickelsdorf) 21 új szélkereket építenek fel. A tervezett 168 erőmű összteljesítménye 504 megawatt lenne, míg a meglévő 206 erőmű összteljesítménye 370 megawatt.

A tartományi kormány minél előbb jóvá akarja hagyni a területrendezési tervet, hogy még az idén kiírhassák a pályázatot a szélkerekek építésére.
A nemrég megemelt, 9,7 centes kilowattóránkénti tarifa vonzó lehet a beruházók számára, ezért a tartományfőnök egymilliárd eurónyi befektetéssel számol. Az érintett telektulajdonosok kártalanítására 11 millió eurót szánnak, a települések pedig 12,5 millió eurót kapnának húsz év alatt. A tervek szerint a szélerőművek építésébe a burgenlandi tartomány is beszállna. Az egyik befektető ugyanis az Austrian Windpower (AWP) lehet, ami 51 százalékban a tartomány tulajdonában lévő energiaipari konszern, a Bewag leányvállalata.

Jelenleg a Burgenlandban felhasznált áram 60 százalékát megújuló energiaforrásból fedezik: 50 százalékot a szélenergia hasznosításával, 10 százalékot biomassza-erőművekkel. A tartományi kormány minél előbb jóvá akarja hagyni a területrendezési tervet, hogy még az idén kiírhassák a pályázatot a szélkerekek építésére.

A szélenergia ˝munkára˝ fogása kiválóan jövedelmező üzletág, ezt nem csupán a burgenlandi törekvések bizonyítják. A Szélenergia Világszövetség közelmúltban közreadott éves jelentése szerint ugyanis a válság ellenére a szélenergia-ipar ismét rekordokat produkált az elmúlt esztendőben. 2009-ben összesen 38.312 megawatt új kapacitás épült be a világ villamosenergia-hálózataiba, amellyel minden korábbi várakozást felülmúlva 159.213 megawattra növekedett a széltornyok teljesítménye.

Olvasóink írták

  • 1. Captain 2010. április 22. 21:21
    „Itt meg megnehezítik a szélkerekek telepítését. Dolgozik a szoci lignitlobbi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túrával emlékeztek a legnagyobb magyarra

A legnagyobb magyar halálának 150. évfordulója alkalmából rendezett Széchenyi István-emléktúrát az… Tovább olvasom