Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Bűncselekmény lett az orvhalászat

Az Országgyűlés hétfői határozata alapján áprilistól az állatkínzás, így az orvhalászat és -vadászat – az eddigi szabálysértés helyett – bűncselekménynek minősül, s két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.
Fotóillusztráció: Csónakok a parton: A szigetközi orvhalászok szervezett csapatokban dolgoznak, nagy kárt okozva az értékes halállományban.
A Szigetközben ezáltal a remények szerint visszaszorulhat a rapsicok száma. Miután a szlovákok Dunacsúnynál elterelték a Dunát ’93 októberében, a szigetközi ágrendszer utánpótlás nélkül maradt. A gyors apadást a halak mozgása nem tudta követni, így egy-egy mélyebb gödörben csapatostul szorultak meg. Az elterelést követő napokban a gyakran csak derékig érő vízben 15–20 férfi állt egymás mellé, s a két végén nyitott, kör alakú drótcsapda segítségével mázsaszám szedték ki a vízből a halakat. Mindez néhány hétig tartott, s hatalmas üzlet volt: több száz tonna halat zsákmányoltak így a zavarosban halászók.

Eddig szabálysértés volt

A rapsicok azóta sem lettek sokkal kevesebben. Az elmúlt években – a kisebb esetek mellett – két nagyobb lebukás is a figyelem középpontjába került. 2002 márciusában a dunakiliti szivárgócsatornánál egy négyszáz méter hosszú háló segítségével „tevékenykedett" három rajkai férfi. Az eset pikantériája az volt, hogy egyikük sorállományúként, másikuk tiszthelyettes határőrként dolgozott. Tavaly márciusban két hivatásos halászt fogtak el a mosonmagyaróvári rendőrök, akik elektromos berendezéssel taroltak a vízen.

Mivel az orvhalászat eddig csak szabálysértésnek minősült, ezért ők viszonylag olcsón megúszták az esetet: engedélyüket bevonták, s közel százezer forint pénzbírsággal sújtották őket. A szigetközi helyzetre jellemző, hogy Takács Antal, a megyei horgászszövetség elnöke ekkor kijelentette: „Sejtjük, hogy a bejelentett és nyilvántartott elektromos halászeszközöknél sokkal több »dolgozik« a vizeinken."

Könnyebb a rendőröknek

Az Országgyűlés aztán hétfőn elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását. Eszerint áprilistól bűncselekménynek minősül az állatkínzás, így az orvhalászat és -vadászat. Ez a törvény súlyosabb szankciókat, két évig terjedő szabadságvesztést is lehetővé tesz a lebukott orvhalászok esetében. Horváth Csaba, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője szerint ez a rendelkezés megkönnyíti a rendőrök munkáját, s még motiváltabbakká is teheti őket. Eddig ugyanis az orvhalászok esetében várniuk kellett addig, amíg legalább tízezer forint értékű hal került a hálójukba, mert csak efelett minősült szabálysértésnek az eset. A kapitány úgy véli: a Szigetközben jócskán akadnak orvhalászok. Ezt a lebukottak számának utóbbi évekbeni növekedése is igazolja.

Csapatokban dolgoznak

Információink szerint a leginkább veszélyeztetett vízi szakasz Rajkán, Dunakilitin és Dunaszigeten található, s itt van a legtöbb rapsic is. Ez utóbbi településen jelenleg hat 3–4 fős csapat szűri a vizeket, de a másik két községben is számosan akadnak tilosban halászók. Az ágrendszer felosztott, ám az orvhalászok között többször is konfliktus alakult ki a területszerzés miatt. A csapatokban vannak olyan emberek, akik folyamatosan járják a partszakaszokat a halak mozgását és ívását figyelve, s alkalmas időben akcióba lépnek. A kifogott zsákmány először fagyasztóládákba, majd pedig a környékbeli vendéglátó-ipari egységekbe kerül.

Szlovákiában hasznos

Takács Antal, a megyei horgászszövetség elnöke szerint az új törvény lehetőséget ad az illetékes szerveknek, s ha élni tudnak vele, akkor visszaszorulhat az orvhalászat a Szigetközben. Pk már több esetben kezdeményezték, hogy a rapsickodás bűncselekmény legyen, s örülnek, hogy most az Országgyűlés is elfogadta ezt. Az elnök úgy tudja, Szlovákiában ez már régóta bevált gyakorlat, s kedvező tapasztalatokról számoltak be az ottani kollégák: az orvhalászat visszaszorulóban van északi szomszédunknál.

A speciális eset

A törvénymódosítás szerint az állatkínzás speciális esetének tulajdonítható, ha valaki úgy folytat orvhalászatot vagy orvvadászatot, hogy tiltott eszköz vagy módszer alkalmazásával az állatnak fizikai fájdalmat okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szélkerekek és milliárdok

Lassan már nem akad olyan település Mosonmagyaróvár környékén, ahol ne merült volna fel szélkerekek… Tovább olvasom