Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Bukások, újraválasztások, elmaradt alapkő

Több tekintetben is jól indult a 2011-es esztendő Mosonmagyaróváron és környékén, aztán év közben valahogy mégis elferdültek a dolgok.
Így volt ez például Hédervár esetében: az év elején még arról számolt be lapunknak a polgármester, hogy csinosodik a 800 éves falu. Mit sem sejtve abból, hogy alig fél év múlva a békétlenség miatt feloszlatja magát és elküldi a polgármestert a testület. Aztán végül mégis a régi polgármesterének szavazott újra bizalmat a falu. Hasonló kihívással nézett szembe Dunasziget is az év elején. Itt a polgármester ellen indított feljelentésáradat, majd a bírói megrovás után kellett a helyieknek a szavazóurnák elé járulniuk. Dunaszigeten már kevésbé örült a választási bizottság eredményhirdetésének a régi településvezető, mindössze három szavazattal ugyan, de alulmaradt egyik kihívójával szemben.

Jó szándékkal indult az Erkel utcai parkosítás, ám össznépi felháborodás lett belőle.
Jó szándékkal indult az Erkel utcai parkosítás, ám össznépi felháborodás lett belőle.


Szintén jól kezdődött, aztán óriási elégedetlenségbe torkollott az Erkel utcai parkosítás Mosonmagyaróváron. Januárban még lelkendeztek a környék lakói, hogy a körzet önkormányzati képviselője egyedi közparkot álmodott a panelok elé. Az örömbe aztán üröm vegyült, amikor nyár közepén felbőgtek a láncfűrészek az addig árnyat adó fák tövében. A parkosítás ugyanis tarvágással indult, ami aztán a lakók kollektív tiltakozásába torkollott, miután az első forró napsugarak trópusi éghajlatot teremtettek az addig a fák árnyékát élvező panellakásokban. Az érintettek nem parkot, hanem árnyékot akartak. A kivágott fákat már nem lehetett visszaültetni, de az önkormányzat megígérte: az elkövetkezendő parkosításoknál jobban kikérik a lakók véleményét. A kialakított közparkkal azért mára a többség megbékélt.

Ha már e körzet képviselőjét említettük, nem mehetünk el szó nélkül az általa életre hívott harc mellett sem az elveszett kilométerek ügyében a helyi buszközlekedésben. Az emiatt korábban tett feljelentést követően a rendőrség idén bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. Az ügy viszont nem ért véget, a bíróságon folytatódik, ám ebben már a Kisalföld Volán a felperes. Szintén a helyi buszközlekedéshez tartozik, hogy egy évvel a bevezetését követően bebuktak a körjáratok a városban.

Az év elején kérdéses volt a Cselley-ház és a múzeum további működése.
Az év elején kérdéses volt a Cselley-ház és a múzeum további működése.


Ugyancsak segítő szándékkal indult, de már a bevezetése előtt vitákat szült a helyi taxisdrosztrendelet megalkotása. Az önkormányzat úgy gondolta, egyenlő feltételeket teremt azzal, hogy egységes tarifáért minden taxis beállhat valamennyi drosztra. A gondot csak az jelenti, hogy a mintegy húsz kijelölt helyre hetven taxit szabadít a város januártól, ami szinte biztosan súrlódásokhoz vezet. Vitákat szült a városi médiacentrum létrehozása is, amit februárban sürgősséggel tárgyalt és szavazott meg a testület. Az ellenzék azóta is azzal támadja a városvezetést, hogy mindez pártérdekeket szolgál, ők pedig mindent megtesznek ennek ellenkezőjének bizonyítására.
Balsikerrel ért véget az esztendő a Várpince számára is. Az itt néhány éve pályázati pénzből kialakított étterem és bemutatóhely – érdeklődés és talán kellő hozzáértés hiányában – bezárt. Az egyetemi kar ígéri: új funkcióval hamarosan megint megnyílhat.

Volt azért olyan történése is az idei évnek, ami baljósan indult, aztán jól végződött. Így volt ez a Hansági Múzeummal, amin az év elején még úgy látszott, hogy kiállítóhellyé zsugorodik. A széles körű összefogásnak, aláírásgyűjtésnek, tüntetésnek és persze a mosonmagyaróvári önkormányzatnak köszönhetően mégis múzeumként működhet. Igaz, városi pénzből.

Átadásokból és szalagátvágásokból szerencsére idén sem volt hiány a városban. Avattak gyárat, üzemcsarnokot, hajléktalanszállót, bölcsődét, inkubátorházat, impozáns piacot, uhuszobrot, szökőkutat, parkot, de még félig elkészült szabad strandot is.

A változások és történések mellett van azért olyan dolog is, ami állandó volt az elmúlt évben: az Euro Vegas építése gyakorlatilag ugyanott tart, ahol egy (vagy több) évvel ezelőtt. Tavasszal azt ígérték a beruházók, hogy a szkeptikus bezenyeieknek fityiszt mutatva már keresik a kivitelezőt és hamarosan nagy bejelentésre készülnek az építkezés indulásáról. Sőt, még a miniszterelnököt is várják az alapkőletételre, hiszen minden készen áll a kezdéshez. Nyáron aztán a líbiai zavargások elodázták ezt a kezdést, az Asamer cégcsoport ottani cementgyárainak bevételkiesése miatt.

Augusztusra aztán sikerült befektetőt találniuk, így már tényleg semmi akadálya a szeptemberi kezdésnek, amire továbbra is szeretettel várják a miniszterelnököt. Aztán eltelt az ősz is alapkőletétel nélkül, amit ezúttal az euróövezet válságával magyaráztak. Időközben azért Euro Vegas területére sikerült engedélyt szerezni kisebb üdülőterület és mellette egy tó kialakítására. Innen már csak egy lépés a mélyművelésű kavicsbányára az engedély megszerzése. Így rulettkerék helyett legalább a mixerkocsik tartálya foroghat talán jövőre Euro Vegasban.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. december 31. 12:23
    „Ez egy cim ? Kattint az ember és várja mikor kap egy lófejet ? Kiváncsi leszek hogy meddig lessz a moderatornak állása ? Itt tart a mediatórvény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalmabálák égtek Halászin

A kisalfold.hu infomrációi szerint szalmabálák égtek Halászin a Bem utcában. Tovább olvasom