Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Brüsszelig ment az átkelőért

Egy levéli férfi egyenesen az Európai Bizottságig ment a hegyeshalmi kishatár megnyitásáért.

Kormányrendelet ellenére zárva a határ

A levéli Nagy Attila az elmúlt év szeptemberében kezdett először aláírásgyűjtésbe a hegyeshalmi határátkelő előtt gyakorta kialakuló kaotikus állapotokra megoldást keresve. A legkézenfekvőbb és reális lehetőségként felmerült a kishatár megnyitása a személyautók előtt. A magyar és az osztrák kormány egyébként még az elmúlt év áprilisában aláírt egy megállapodást a határátkelőhelyek létesítéséről. A kormányrendelet a hegyeshalmi úgynevezett kishatárról szóló pontja szerint, „a határátkelőhely kiterjed a nemzetközi személyforgalomra, a legfeljebb kilenc fő szállítására engedélyezett személyszállító járművek forgalmára, valamint az autópályáról letiltott, illetve speciális ellenőrzést igénylő járművekre".

Nincs válasz a BM-től

Amint arról többször is beszámoltunk, az ősszel egy hónap alatt összegyűjtött 1327 szignót a levéli fiatalember a Parlamentben adta át a belügyi tárca államtitkárának még tavaly októberben. Nagy Attila mint mondja, azóta sem kapott semmiféle választ a Belügyminisztériumtól. Időközben további egyeztetések folytak a két ország közt az átkelő megnyitásáról, s az újabb megállapodás alapján novemberre ígérték a „határnyitást". A Magyar Határőrség minden szükséges változtatást megtett ennek érdekében, ám az osztrákok további haladékot kértek. Érdemi előrelépés azóta sem történt az ügyben, nyugati szomszédaink – technikai problémákra hivatkozva – továbbra sem engedik át a személyautókat a régi átkelőn.

Az ombudsman nem illetékes

Nagy Attila a szerinte törvénytelen állapotok orvoslása érdekében az európai ombudsmanhoz fordult, felvázolva nekik is a problémát. A Strasbourgból a napokban kapott válaszlevélben azonban leírták: az európai ombudsman – arra hivatkozva, hogy a panasz nem egy közösségi intézmény vagy szerv eljárására vonatkozik – az ügy kivizsgálására nem jogosult. Az ombudsman szerint a problémára az osztrák, illetve a magyar belügyminisztérium adhat kielégítő választ, ezért azt javasolta: kérdésével forduljon hozzájuk. (Ez már megtörtént mintegy négy hónappal ezelőtt, az 1327 aláírás átadásakor – a szerk.)

Még burgenlandiak is aláírták

Nagy Attila az elmúlt hetekben újabb aláírásgyűjtésbe kezdett. Az ezúttal összegyűjtött 1388 kézjegyet – amivel az ügy fontosságát és a megoldás szükségességét kívánja alátámasztani – tegnap adta postára Brüsszelbe, az Európai Bizottsághoz címezve. Az aláírók több mint tíz százaléka osztrák volt, közülük legtöbben a szomszédos településekről, Nickelsdorfból és Gattendorfból.

– Az általam vállalt, sokunkat érintő probléma – ami bátran nevezhető ránk nézve megalázó szituációnak is – megoldása érdekében hosszú utat jártam be ez idáig. Ennek vélhetően utolsó állomásaként gyűjtöttem össze az újabb aláírásokat és küldtem el a bizottsághoz. Nagyon sokan biztattak és segítettek, akik szintén magukénak érezték ezt a problémát. Bízom abban, hogy az Európai Unió minden egyes polgárának fontosságát és az 1388 szignó súlyát figyelembe véve, a lehetőségeket mérlegelve mihamarabbi megoldás születik erre a törvénytelen állapotra – hangsúlyozta Nagy Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak az önrész hibádzik

Egymillió eurót nyert az Alsó–Szigetköz rehabilitációjára a Felső-Mosoni-Duna-táj Társulás. Tovább olvasom