Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Brüsszelből gyalog

Hegyeshalomnál lépett magyar földre csütörtök délután az a magyar mérnök százados, aki Brüsszelből gyalog teszi meg a Budapestig vezető 1400 kilométeres utat, hátizsákjában egy európai uniós zászlóval.
Füleky András százados ily módon üdvözli az európai uniós csatlakozást. A magával hozott zászlót május elsején nyújtja át a magyar Országgyűlésnek. A magánkezdeményezésből született elgondolást tett követte: a katonatiszt március 15-én indult útnak Brüsszelből a magyar fővárosba.

 A Brüsszelből Budapestig vezető mintegy 1400 kilométeres út során Füleky százados átlagosan napi 30 kilométert gyalogol, így éppen május elsejére érkezik meg Budapestre. Indulása napján Brüsszelben Braun László vezérőrnagy, a magyar NATO-nagykövetség katonai képviseleti hivatalának vezetője – a legmagasabb rangú brüsszeli magyar katonatiszt – átnyújtotta Füleky Andrásnak azt az európai uniós zászlót, amit a csatlakozás napján fog majd átadni a magyar Országgyűlés elnökének.
A százados útvonala Belgiumon, Hollandián, Németországon és Ausztrián keresztül vezetett Magyarországra.

Tegnap kora délután lépett magyar földre Hegyeshalomnál, ahol szülei mellett Gelencsér Miklós ezredes, a Magyar Honvédség győri légvédelmi rakétadandárjának törzsfőnöke és Seres Antal, Magyarország ausztriai katonai és légvédelmi attaséja fogadta a világjárót. Füleky András elmondta: útját nem követte nagy felhajtás, csupán egy lakóautó tart vele, amiben a barátai és segítőtársai utaznak, illetve ő is ebben tölti az éjszakákat. Mindössze egyetlen bejáratott bakancsot vitt magával az útra, abban gyalogol, de a biztonság kedvéért csomagolt két másikat is, tartalékként.

Füleky útja – amint azt a hegyeshalmi átkelőn a Kisalföldnek elmondta – terv szerint, rendben haladt, nem érte semmiféle váratlan esemény. Ám mint mondta, útja során többször előfordult, hogy a magyar lobogót összekeverték az olasz zászlóval. Sőt, néhány nyugat-európai olasz étterem falán találkozott magyar zászlóval. Füleky a mai napot pihenéssel tölti Hegyeshalomban, erőt gyűjtve így a még hátralévő útra, hogy aztán május 1-jére időben megérkezzen a fővárosba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre biztosan építeni kezdik Máriafürdőt

„ Teljes bizonyossággal állítom, hogy egy éven belül megkezdődik Máriafürdő felépítése. Ez nem… Tovább olvasom