Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Brüsszelbe mennének most a fél Dunáért?

A nemrégiben Dunakilitin járt Deutsch Tamás nyitja meg azt a szombati Duna-konferenciát, melyen Illés Zoltán leendő környezetvédelmi államtitkár Bős–Nagymarosról beszél.


A folyó elterelésében érintett Szigetközből nem hívtak előadót.

Szombaton a Duna Charta és a Fidesz Néppárti Képviselőcsoportja Budapesten tart konferenciát ˝Dunaszaurusz, Duna-mozgalmak, Duna-stratégia˝ címmel. A megnyitót az a Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő tartja, aki nemrégiben Szabó Imre miniszter lemondását követelte, mondván: ˝több százezer embert üthet szíven, hogy a Duna elterelése miatt kialakult helyzetben a Szigetköz vízpótlására Magyarország lehetségesnek tartja a fenékgátak építését˝.

Deutsch a kijelentése után egyébként a helyiek meghívására nemrégiben – sajtónyilvánosságot kizárva – Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt.

A szombati konferencia előadói között találjuk többek közt Karátson Gábort,  Bárdos Deák Pétert a Duna Charta részéről s Vida Gábort, a Védegylet egyik alapítóját. Ott lesz Illés Zoltán, a környezetvédelmi államtitkári poszt várományosa, aki a bős–nagymarosi ügy jövőbeni lépéseiről beszél majd.

Szigetköz: 13 éve nem sikerül több vizet szerezni Szlovákiától, az itteni műtárgyakra nemet mondanak, s továbbra is ragaszkodnak a fél Dunához.
Szigetköz: 13 éve nem sikerül több vizet szerezni Szlovákiától, az itteni műtárgyakra nemet mondanak, s továbbra is ragaszkodnak a fél Dunához.

Illés eddigi nyilatkozatai szerint egyszerű, határozott álláspont van Bős–Nagymaros kapcsán: a magyar diplomáciának és a kormánynak úgy kell elmozdulnia, hogy Szlovákiától a dunai vízhozam 50 százaléka érkezzen.

˝Nincs gátépítés, elterelés, fenékküszöbök: gazdaságilag sem lennének indokoltak, ráadásul ez csupán kidobott pénz és természetkárosítás.˝

Ezen kijelentés után Kerényi A. Ödön, a Magyar Villamos Művek Zrt. nyugalmazott vezérigazgató-helyettese levélben szólította meg Illést.

Illés eddigi nyilatkozatai szerint egyszerű, határozott álláspont van Bős–Nagymaros kapcsán: a magyar diplomáciának és a kormánynak úgy kell elmozdulnia, hogy Szlovákiától a dunai vízhozam 50 százaléka érkezzen.
Ebben azt javasolja: ˝ha megegyezünk a nagymarosi vízlépcső újraépítésében, a szlovákok azonnal kötelesek átadni a bősi erőmű éves termelésének vízjogilag járó egyharmad részét (ha az újraépítés határidejében megállapodunk). Járandóságunk kerekítve évente egymilliárd kilowattóra: értéke körülbelül 60 millió dollár.˝ Emiatt arra kéri Illést: támogassa a Fidesz kormányprogramjában a reális Duna-stratégia megvalósítását, s ennek első lépéseként a szlovák féllel történő megegyezést a hágai ítélet végrehajtásában.

A konferenciára egyébként a Szigetközből – mely a dunai vita legnagyobb kárvallottja – nem kértek fel előadót. Az egyik szervező egyesület, a Duna Charta idén márciusban javaslatot tett ˝a tizennyolc éve elterelt Duna visszaszerzésére˝. Eszerint ˝a 13 éve eredménytelenül húzódó tárgyalásokat be kell fejezni, és (Brüsszelben) az Európai Bíróságnál kell elérnünk a Dunába járó vízmennyiség visszaszerzését˝.

Olvasóink írták

 • 10. Boli 2010. május 18. 17:51
  „Csak pár hónapig játszák a fijjúk a szakértőt, aztán elhalkulnak majd. Legalább akkor károkat nem okoznak! Majd a következő választásra előveszik a témát megint... Nagy most a pofájuk, bár a szlovákokkkal való tárgyaláskor legyen ekkora, nem pedig kisnyúlként ott lapulni akkor. Bár eredményt, ezekból a papírtigrisekből kinézn???”
 • 9. pancser 2010. május 17. 16:15
  „A Szigetközből nem hívtak meg senkit. Ha így folytatják úgy zuhan a Fidesz az itteniek szemében mint a kő. Félnek talán a szigetköziektől? Azt hiszem igen. Illés az h.lye, Deutsch meg minek üti magát a mi dolgunkba, úgy látszik a h.lye jelzőt akarja kiérdemelni. A legjobb úton van hozzá. Inkább énekelnék azt a Hofi nótát: Elszabtuk.....”
 • 8. ivanhoe 2010. május 15. 13:03
  „Volt rá négy évük, és mit csináltak??? SEMMIT!
  A szlovákok lószart adnak majd, nem a fél vízhozamot.
  Megint négy év fog elmenni a semmire.Vagy több.”
 • 7. invektus 2010. május 15. 11:00
  „Lehet hogy én nem látom jól ?

  azt nem szabad elfelejteni hogy a zöldek hatására MI rugtuk fel a szerzödést :)
  igy személy véleményem szerint nem is követelhetünk
  !!!”
 • 6. hablaty 2010. május 15. 08:02
  „Attól tartok ezek a Tompika félék nem fognak a sötétzöldek gyalázatos tettein segíteni. Sőt!!!”
 • 5. tódi 2010. május 15. 07:36
  „Az eszement sötétzöldeket kellene elővenni akik miatt ide jutott az egész.

  Hatalmas anyagi és erkölcsi kárt okoztak az országnak .
  Lassan rá jön mindenki.”
 • 4. FOMEB 2010. május 15. 07:13
  „...és több százezer embert üt szíven itt Szigetközben, hogy már megint azok akarnak dönteni sorsunkról, akik eddig is annyi kárt okoztak ,,szaktudásukkal". Ez már a pártállami rendszerre emlékeztető, hogy nélkülünk, ellenünk, egy központi érdekcsoport akaratának megfelelően döntenek rólunk. Az itt élők meg küzdjenek, ha tudnak... És tűrjék, hogy adójukból, melyből ezeket a ´szakértőket" és gátlástalan ötleteiket fizetik, Szigetközt tönkretegyék. Itt mi úgy látszik nem azért dolgozunk, nem azért fizetünk adót, hogy szebb legyen szűkebb hazánk, hanem azért, hogy legyen mit tejbe aprítani a fővárosi ,,szakértőknek".”
 • 3. agyar 2010. május 14. 23:48
  „Azt kéne kideríteni, hogy kik azok a helyiek, akik hívására Tompika megjelent ? Ebből sok minden kiderülhetne.
  Teljes titokban érkezett, csak nem álruhában ? Ha volt Kilitin, ott csak feltűnt valakinek a sunnyogó társaság a duzzasztó környékén ? Na majd a szombati Duna konferencián úgy megszakértik a Szigetközt, hogy attól fognak koldulni.”
 • 2. Boli 2010. május 14. 20:24
  „Hogy is mondhatsz ilyent!!!!! Tomika mindenhez ért! A sporthoz is, de a beléptetőrendszerekhez (jópénzért) még jobban! Gagyi egy csapat szállt rá megint szegény Szigetközre! Bár rövid tündöklés lesz ez, hamar legyaláznak megint bennünket a szlovákok. Ne lenne igazam!!!!!! Látszatbalhé.................”
 • 1. Tmoha 2010. május 14. 18:21
  „Megint "hozzáértők" tanácskoznak, megint Budapesten! Mintha már eljátszották volna egy párszor ezt! Nem lehetne -csak hallkan merem kérdezni- hozzáértőket döntéshelyzetbe hozni, bevonva a szigetközieket is? A Deutsch mióta ért a vízügyhöz, mikor fedezte fel, hogy létezik egy Szigetköz? A szlovákokkal meg nem kötözködni kellene, hanem józanul megegyezni! Annak idején, mikor a fenékküszöb épült, a magyar illetékes azt mondta, hogy ideiglenes műtárgy, erre Julius Binder azt felelte, ott lesz ez még hosszú évek múlva is. Igaza lett! "Papírtigris" mi lett belőled?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sakk-diákolimpikonok

Szombathelyen rendezték a sakk-diákolimpia csapatversenyeit, ahol a megyei bajnokok és Budapestről… Tovább olvasom