Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Brucellózis okozta a nyúlvészt

Jánossomorja - Jánossomorja határában kora tavasszal több tucat nyúl pusztult el. A szakemberek által végzett vizsgálatok azt mutatják, nem karbofurán végzett az állatokkal, pusztulásukat a Brucella nevű baktérium okozta.
Az esettel május 3-ai lapszámunkban foglalkoztunk bővebben. Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere, a fenti területen érintett vadásztársaság vezetője számolt be az Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság laboratóriumában végzett vizsgálat eredményeiről. Az akkreditált intézményhez egy mezeinyúl-tetemet és takarmánymintákat küldtek. Az állatból vett minták kórbonctani és kórszövettani analízise különféle gyulladásos megbetegedésekre utalt, amit a Brucella nevű baktérium okozhatott.

– Ez a baktérium amúgy is megtalálható a nyúlállományban, évjárattól függ, hogy milyen mértékű pusztítást végez az állatok között – szögezte le az állatorvosi végzettségű polgármester. A baktérium kontakt fertőzés útján terjed, elég egy fertőzött állat, főként a szaporodási időszakban. Kora tavasszal – amikor a legtöbb állat a téli időszak után legyengül – romlik a populáció általános állapota. Ilyenkor amúgy is észlelhető egy természetes állománycsökkenés. A Brucella baktérium csak a vadnyulakat fertőzte meg halálosan, az őzállományt nem érintette.
Kurunczi Károly továbbá cáfolta, hogy karbofurán okozta volna az elhullást. Az analitikai elemzés nem mutatta ki sem ezt, sem hasonló típusú növényvédő szert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eszközöket kell adni a tanároknak

Mosonmagyaróvár - – A liberális oktatáspolitikáról bebizonyosodott, hogy életképtelen, nem… Tovább olvasom