Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Brigi néni sóskiflije

Bujtor István, Bajor Imre, Szulák Andrea, Koncz Zsuzsa – csak néhány név abból a több százból, amelyek a mosonmagyaróvári Flesch-központ harminc évét tükrözik a művelődési ház egykori büfése vendégkönyveiben.

Emlék
425 bejegyzés született Veneszné Brigi öt vendégkönyvében.
Éppen ma harminc éve, hogy átadták a napjainkban Flesch Károly Kulturális Központ nevet viselő mosonmagyaróvári művelődési házat. Ez alkalomból múlt szombaton két kiállítás is nyílt az intézményben.
A jubileumi képzőművészeti tárlatra azon alkotókat kérték fel, akik a három évtized alatt akár egyéni, akár csoportos tárlaton mutatkoztak be az intézményben. Festmények, grafikák, kisplasztikák teszik sokszínűvé a kiállítás anyagát. A negyvenkét alkotást Borbély Károly festőművész ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe.

Venesz Jánosné Brigi az utolsó vendégkönyvvel a kezében, háttérben ízelítő a kiállításról.
Venesz Jánosné Brigi az utolsó vendégkönyvvel a kezében, háttérben ízelítő a kiállításról.


A központ harminc évének történéseiről retrospektív tárlat ad ízelítőt. Vitéz Vilmos művelődésszervező beszédében emlékeztetett a művelődési ház egykori igazgatóira, valamint az itt működő csoportokra, előadásokra és mintegy félezer kiállításra.

Érdekesség, hogy betekinthetünk Venesz Jánosné – aki néhai férjével üzemeltette a művelődési ház büféjét – vendégkönyvének lapjai közé. A Nők a Városért Egyesület elnökeként is ismert „mindenki Brigi nénije" 1984-től napjainkig öt füzetbe gyűjtötte az idelátogató vendégek névjegyét, kedves szavait és fotóit. Sokan közülük már nem lehetnek közöttünk...

Negyvenkét alkotó mutatkozik be festményekkel, grafikákkal a művelődési ház jubileumi tárlatán.
Negyvenkét alkotó mutatkozik be festményekkel, grafikákkal a művelődési ház jubileumi tárlatán.


– Az intézmény átadásától kezdődően vezettünk vendégkönyvet. Egyébként ennek már volt gyakorlata az egykori Mokka presszóban, ahol előtte dolgoztam. Így természetesen folytattam ennek hagyományát a művelődési házban. Eleinte fotókat gyűjtöttem az idelátogató művészekről, aztán sorban jöttek a beírások is... – nosztalgiázik Veneszné, körbevezetve a kiállításon, s meg-megállva egy-egy kedves emlék előtt.

Amikor a szívéhez közel állókról kérdezzük, így válaszol:
– Mindegyikre szívesen emlékszem... Ha mégis választanom kellene, ez lenne: „Fölöttem egy toplista, / én vagyok a kiflista. / Sztárok nélkül meg vagyok, / kifli nélkül sztrájkolok" – írta Straub Dezső egy előadás előtt, amikor hiába várta művésztársaival a megszokott friss, meleg kiflit, mely aztán késve csak befutott.

A versike mellé később megjegyezték, hogy köszönik a kiflit. Sok művész visszatérőként fordult meg a büfében, hol előadás előtt, hol előadás után. Néhányuk szokását is jól ismertem, tudtam, mivel kedveskedhetek. Az elmaradhatatlan sóskifliket például már sokan várták, ha idelátogattak. A legtöbben közel engedtek magukhoz, s néhányukkal barátság alakult ki.

Bujtor István halála előtt nem sokkal írt a vendégkönyvbe és a nemrég elhunyt Bajor Imrével – akit igen jó humorú emberként ismerhettem meg – közös képet is őrzök. Szulák Andrea éppen várandósként szerepel a vendégkönyv egy lapján – avat be az egykori vendéglátós, aki ezen hobbijától nyugdíjba vonulása után sem mondott le. Huszonöt évig büfésként fogadta a sorokat s a közös fotókat, ám utána is visszajárt a különféle előadásokra. A vendégkönyvekben sok művész neve többször is felbukkan.

A szép emlékekbe most a nagyközönség is betekinthet, hiszen a Flesch-központban augusztus 25-ig látogatható mindkét tárlat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitottak a baloldali együttműködésre

Ábrahám Tivadar mosonmagyaróvári polgármesterjelölt vázolta az elképzeléseit. Tovább olvasom