Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Bridzs-vb-n keverik a kártyát a kamaszok

Egy asztal, négy szék, francia kártya és lelkesedés.

Ennyi kell a bridzseléshez, a többi jön magától – vallják a bridzstábor résztvevői, akik már sokadik éve jönnek össze ilyenkor a kimlei Bekő család otthonában. Ezúttal a világbajnokságra készülő ifjúsági válogatott három tagja is itt gyakorol a versenyre. Közülük ketten a Bekő család tagjai.

A kimlei Bekő család bridzs iránti elkötelezettsége már több mint húszéves. Bekő János, a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium tanára – Szász György kollégájával – ekkor indított bridzsszakkört az iskolában.


Amióta bridzsszakkör indult a mosonmagyaróvári Kossuth- gimnáziumban, azóta folyamatosan minden pénteken összejönnek a kártyajáték kedvelői. Kezdetben nagyobb volt a létszám, jelenleg közel tízen blattolnak rendszeresen a gimnáziumban.
„Sok energiát kell befektetetnie annak, aki jól akar bridzselni. Sokat kell tanulni, de azután már nagyon élvezetes a játék" – mondja Bekő János.

Talán ennek is tudható be, hogy a fiatal korosztályból nagyon kevesen bridzselnek, inkább részesítik előnyben a számítógépet. A Bekő családban azonban nem így van. A családfő mellett a feleség, Bekőné Wekszli Mária és négy lányuk is rendszeresen leül a kártyaasztalhoz. Sőt, a két idősebb lány, Mária és Zsófia már olyan szintig fejlesztette a tudását, hogy tavaly bekerültek az ifjúsági válogatottba. Az elmúlt évi Európa-bajnokságon ötödik helyezést értek el, ezzel pedig kivívták a jogot, hogy az idei isztambuli világbajnokságon részt vegyenek. A csapat – Bekő Zsófia, Bekő Mária, Fi- scher Andrea, Fischer Brigitta és Érsek Laura – jövő héten indul Törökországba.

Világbajnokságra készülnek a Bekő lányok az otthoni táborban. Kamasz lányok a bridzsasztalnál.
Világbajnokságra készülnek a Bekő lányok az otthoni táborban. Kamasz lányok a bridzsasztalnál.

Addig is Kimlén készülnek a világversenyre. A Bekő család otthonában már hagyománya van a nyári bridzstábornak. Ezúttal mintegy húszan keverik a paklit a ház szinte minden helyiségében. Sokan nem tudják, de a bridzs nem egyszerűen csak kártyázás. „A sakkal azonos nehézségű, ám ezt négyen játsszák" – magyarázza Bekő János a játék lényegét. Francia kártyával zajlik és két szakaszból áll. Az első a licitálás, ami során a párok kódok segítségével megosztják egymással, hogy milyen lapjaik vannak és azokból miként tudják kihozni a legjobb játékot. Ezt követi a lejátszás, ahol minél több pont megszerzésére törekednek a játékosok.

„Amellett, hogy élvezetes játék, erősíti a koncentrációt és a logikus következtetési képességet, valamint a strukturált gondolkodást" – állítják a bridzs „szerelmesei". Így vannak ezzel a világbajnokságra készülő Bekő lányok is. Mária és Zsófia, mint mondják, már egészen fiatalon belekóstoltak ebbe a kártyajátékba. Szüleik gyakorta tartottak bridzsesteket, ahol a lányok is felfigyeltek erre a játékra. Kipróbálták és megszerették. Három éve űzik komolyabban és azóta számos sikert értek el a versenyeken. A világbajnokságon szeretnének legalább a középmezőnyben végezni. Ezért most nagy odafigyeléssel készülnek a versenyre. Mint mondják: sokat számít a jó állóképesség. A játék során ugyanis sokat kell gondolkodni, így a hosszú versenyek végére többen elfáradnak. Éppen ezért jó felkészülés ez a bridzstábor, ahol egész héten napi több órán át játszanak, gyakorolnak és tanulnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományokból szépül a település

Július végére készült el a mosonszentmiklósi temető új bejárata, ami Dani Zsolt és Hoffbauer Róbert… Tovább olvasom