Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Braille-írógép és kivetítő Anitának

A nyolcéves mosonmagyaróvári Kadenszki Anita súlyosan gyengénlátó, édesanyja szerint jobb szemére hamarosan elveszíti látását. A család most egy Braille-írógépre és kivetítőre gyűjt.

Ugyan a család a városközpontban lakik, csak sok utánajárással találtak iskolát a nyolcéves Anitának. A mosonmagyaróvári kislány ugyanis súlyosan gyengénlátó.

– A lányom látása nem elég gyenge ahhoz, hogy egy pesti intézménybe felvegyék. Ahhoz viszont nem elég jó, hogy könnyedén találjunk számára a városban iskolát. Több intézményben is próbálkoztunk, ahonnan elutasítottak, mondván, hogy az épület nem akadálymentesített – panaszolja Kadenszkiné Rácz Mónika. A kislányt végül az Ujhelyi-iskolába vették fel, itt kezdheti majd el az első osztályt szeptembertől. A féltő szülő úgy érzi, hogy gyermekét sokszor diszkriminálják ezen fogyatékossága miatt.

Sérült látással él: Anita – aki szeptembertől kezdi az első osztályt – elveszítheti szeme világát.
Sérült látással él: Anita – aki szeptembertől kezdi az első osztályt – elveszítheti szeme világát.


– Ha a játszótéren meglátják a lányomat, a szülők nem engedik játszani a gyermeküket az enyémmel. Anitával értelmesen lehet beszélni, nem kell félni tőle, amiért sérült, hiszen csak gyengén lát, ezért nem kellene kiközösíteni. Nincsenek barátai, visszahúzódó gyermek – állítja az anyuka, aki reméli, hogy majd az új osztálytársak között talál barátokat.

Az édesanya elmondása szerint a kislány hamarosan jobb szemére elveszti szeme világát. Ezért mielőbb szeretnének neki egy Braille-írógépet és kivetítőt vásárolni. Gyűjtést szerveznek ennek érdekében. Számlát (58600252-15527257) nyitottak a Duna Takarékszövetkezetben, és a polgármesteri hivatal által hitelesített gyűjtődobozokat helyeznek el az óvodákban, iskolákban. Az anyuka hozzátette: csak ebben a formában várják a támogatásokat, házaló adománygyűjtést nem indítanak.

Olvasóink írták

 • 4. itaksc 2011. augusztus 08. 21:21
  „A kislányt ismerve alátámaszthatom, hogy nagyon értelmes, kedves gyermek, aki az óvodájában eddig is kiemelt figyelmet kapott, a leendő iskolájában maximális segítséggel várják. A látássérülése nem olyan mérvű, hogy számára szükséges lenne egy Braille-írógép - így az ezért indított "gyűjtésnek" ez nem lehet célja! Több speciális eszközre, melyek majd segítik az iskolai tanulását, valóban szüksége van, de azok egyike sem a Braille-írógép. Nagyon alapos, vizsgálatokkal alátámasztott diagnózisok és javaslatok állnak rendelkezésre, amivel mindezt igazolhatom. Nem kell felesleges eszközökre gyűjteni! Köszönet az előző hozzászólóknak, hisz látható, hogy mennyire empatikus, segítőkész emberek vannak! Igen, kellenek a barátok, a jólelkű családok, és igen, kellenek nagyon sok esetben a különböző "pénzgyűjtési" akciók - de kell a megfontolt, alátámasztott, adekvát cél is!”
 • 3. picher 2011. augusztus 08. 17:33
  „Ja! Még valami! Nem tudom mi a baja a kislány szemének, de az ismeretségi körömben van egy Angliában specializálódott sem sebész, aki Pécs környékén lakik, nem tudom létezik-e segítség, de ha létezik, akkor Ő biztos tud megoldást. Meg van az elérhetősége. Szerkesztőségnek ez esetben megadom az e-mail címemet, ha a kislány anyukája érdeklődik, neki kiadható . Picher@freemail.hu”
 • 2. picher 2011. augusztus 08. 17:16
  „Kedves anyuka! Bármikor várjuk gyermekével együtt délután ugyancsak 1. osztályba induló gyermekünk mellé Óvártól 3 kilóméterre, egy jó kis játszásra, amennyiben elfogadja meghívásunkat, kertes ház, nagy füves rész, ugyan nehezen oldódó a kisfiam, de Ő is nagyon egyedül van, mert a testvérei már nagyok. Amennyiben érdemesnek látja, valami úton összebeszélünk!”
 • 1. RENTE 2011. augusztus 08. 16:24
  „A kép alapján nagyon helyes kislány, sajnálom hogy probléma van a szemével. Ha a mi ovinkban is lesz gyűjtés, biztos támogatni fogom. Sok sikert kívánok neki az iskolában, a szülőknek meg jó egészséget és erőt a továbbiakhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványrárón megőrzik az iskola hagyományait

Augusztus elsejétől a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda a Kimle, Ásványráró Közoktatási… Tovább olvasom