Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Bővülhetne az Idősek Gondozóháza

Megújulhatna és tíz férőhellyel bővülhetne a szűkössé vált Idősek Gondozóháza, amennyiben a fenntartó Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás sikeresen szerepel a március végén beadandó pályázaton.

Egy másik elképzelés keretében azon rászorultak feje fölé kerülhetne fedél, akik a hajléktalanszállóból kiszorulnak.

Tavaly ősszel energiakorszerűsítést végeztek a mosonmagyar-
óvári Idősek Gondozóházában. Botos Gábor, a kistérségi társulás munkaszervezet-vezetője szerint a 32 millió forintos munkára 85 százalékos támogatást ígértek. „A mai napig egy fillért sem kaptunk és a támogatási szerződést sem küldték vissza" – hangsúlyozta a munkaszervezet-vezető.

Most egy újabb pályázattal készül a társulás. A jelenleg harmincöt idős embert egy, illetve két évre befogadó intézményt korszerűsítenék, hogy megfeleljen a jogszabályi előírásoknak, valamint a pályázat keretei lehetőséget teremtenek bővítésre is.

– Országosan 5,5 milliárd forint pályázati keret áll rendelkezésre, melyből száz pályázatot támogatnának 180 millió forintos felső határral, önerő nélkül. A pályázathoz a műszaki és szakmai tervek készülnek. A gondozóház jelenlegi épületét kétszáz négyzetméterrel bővítenénk – fejtette ki Botos Gábor.

a
Csiba Erzsébet: Az energiakorszerűsítés után bővítenénk az Idősek Gondozóházát. Fotó: Mészely Réka


Csiba Erzsébet, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) vezetőjének elmondása szerint a jelenleg teljes kihasználtsággal működő gondozóházba mintegy hetven idős személy vár felvételre. A szobák kicsik, nincs meg a jogszabályban előírt hat négyzetméter lakónként, kevés a közösségi tér, a vizesblokkok rendkívül elavultak. Fentiek miatt a működési engedély csak ideiglenes, 2012. december 31-én lejár. Az épület bővítéseként létrejövő új emeletes épületet összekapcsolnák a régivel. Úgy alakítanák ki, hogy a későbbiekben igény szerint tovább bővíthető legyen. Botos Gábor azzal számol, hogy jó esetben még idén sikeresen elbírálják a pályázatot, és akár már ez évben nekifoghatnak a bővítmény megépítésének.

A KESZI egy másik pályázattal is készül, mely az utcán rekedt hajléktalanokat célozza meg. Mint ismeretes, a mosonmagyaróvári hajléktalanszállóban a házirend betartása (például alkoholt nem lehet fogyasztani), valamint a személyi térítési díj megfizetése mellett maradhatnak az ellátottak. A korábbi években a laktanya gazdasági épületében húzhatták meg magukat a rászoruló fedélnélküliek.

– A Hajléktalanokért Közalapítvány által kiírt, január végén beadandó pályázat keretében mobil lakókonténereket vásárolnánk és helyeznénk el a hajléktalanszálló mellett, a kerítésen kívül. Egyelőre még kérdés, hogy ez éjjeli menedékként funkcionálna, életmentés céljából vagy a szállónak adna kibővített férőhelyeket – magyarázta Csiba Erzsébet.
Kovács Gábor, a kistérségi társulás szociális bizottságának elnöke felvetette: gondot jelenthet, hogy még a kistérség adja be ugyan a pályázatot, viszont a projekt zárásánál az intézmény már várhatóan a járási rendszer keretében fog működni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentő felszereléseket ajándékozott a ˝Szent Kristóf˝ Mentőalapítvány

A ˝Szent Kristóf˝ Mentőalapítvány mentéstechnikai felszereléseket és orvosi műszereket ajándékozott a mosonmagyaróvári mentőállomásnak. Tovább olvasom