Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Bosszantó szemétdombok

Levél - A Levél határában az elmúlt napokban felhalmozott szemétdombok haladéktalan elszállítására szólította fel a talajvédelmi szolgálat a föld használóját. Emellett elrendelték az ugyancsak ott lévő műszaki védelem nélküli trágyatároló felszámolását is.

A falu határában egyre szaporodó szeméthalmokra lettek figyelmesek az elmúlt napokban a levéliek. A helyi termelőszövetkezet mögötti szántóföldön kisebb-nagyobb dombokban bontási törmeléket, ágakat, gallyakat, illetve háztartási hulladékot halmozott fel valaki. A környéken lakók szerint a szemetet nagy pótkocsikon traktorral szállították ki a szántóföldre. Egy alkalommal még az is előfordult, hogy a felázott talajon megsüllyedt és felborult a hulladékkal telerakott pótkocsi. A lakók aztán akkor háborodtak fel igazán, amikor a szemétdombok közül többet is meggyújtott a tulajdonos. A fojtogató füst időnként teljesen beborította a faluszéli házak többségét. Az őrizetlenül hagyott parázsló halmok aztán még napokig füstöltek. A helyiek elmondása szerint olyan is előfordult, amikor egy nagy kupac gumiabroncsot gyújtottak meg a területen.
Ottjártunkkor még mi is találtunk füstölgő szemetet a szántóföldön.

A nagy halmokban valóban megtalálható az építési törmelék és a háztartási hulladék egyaránt. A lakók, megelégelve az egyre szaporodó hulladékdombokat, bejelentették az illetékes hatóságnál.
A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága kezdett vizsgálódni az ügyben. Czebe László, az igazgatóság illetékese lapunknak elmondta: a földhivatallal közösen járnak el. Az ingatlan beazonosítását követően kiderült, hogy az egy magánszemélyé. A földhivatali nyilvántartás szerint viszont a levéli Nyugati Kapu Termelőszövetkezetet jegyezték be földhasználóként.

A törvény alapján ilyen esetekben a hatóságnak a földhasználóval szemben kell eljárnia. Felszólítást küldtek a szövetkezetnek, hogy haladéktalanul szüntesse meg a hulladék tárolását a területen. Emellett a szintén az ingatlanon lévő, műszaki védelem nélküli szervestrágya-tárolóval kapcsolatban is felszólították az elszállításra, illetve a megfelelő műszaki védelem kialakítására. Az ingatlan termőföldnek minősül, ráadásul a nitrátérzékeny területek listáján is szerepel. A szabályok itt egyértelműen tiltják a hulladék tárolását, a szerves trágya lerakása pedig csak az előírásoknak megfelelően végezhető.

A hatóság a napokban ellenőrzi majd, hogy eleget tettek-e a felszólításnak. Amennyiben nem intézkednek a hulladék elszállításáról, úgy bírságot szabnak ki a földhasználóra, illetve amennyiben olyan fokú a környezetkárosítás, büntetőeljárást is kezdeményeznek.

Méhes Ákos 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális szemét: Szigorítanák a törvénykezést

Máriakálnok - Kistérségi segédlettel az Országgyűlés szakbizottsága elé vinné az illegális… Tovább olvasom