Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Börtönből szabadulva

A büntetését töltő fogvatartottnak a szabadulás után sincs könnyű dolga, mivel a társadalmi előítéletek nem segítik a közösségbe való újbóli beilleszkedést. Ilyen esetben az emberek szemében sok múlik a bűnös tettén, s annak körülményein.
Felvételünk illusztráció Üres a cella: A szabadulás után sem könnyű az élet.
A börtönviselt ember környezete általában ismeri a priuszát. Tettének súlyától és körülményeitől függ, visszafogadja-e a közösség. A kisebb településen élők ismerik egymást, s a tapasztalat szerint könnyebben vissza is fogadják az egykori elítéltet.

Megbocsáthatónak tartják tettét

Nemrégiben arról is beszámoltunk, hogy Tejfaluszigeten gyűjtést rendeztek a helyiek emberöléssel vádolt falubelijük ügyvédjének kifizetésére. Ilyen kisebb településeken sokat számít az, hogy korábbról is ismerték az elkövetőt, s megbocsáthatónak tartják tettét. Úgy, ahogy egy magát megnevezni nem kívánó szigetközi férfinek is, aki egy életellenes tette következtében jó néhány évet töltött „házon kívül".

Szabadulását követően a helyiek nem tettek rá megjegyzéseket, mivel korábban nem bűnözőnek ismerték, s csak egy kisiklásnak tekintik cselekményét. Közösségbe is jár – igaz, elég ritkán – s elbeszélget a helyiekkel a kocsmában is. Egyedül egyszer egy díjbeszedő tett múltjára megjegyzést, ám próbálta azt később viccként feltüntetni. Összességében azonban elmondható, hogy a falu visszafogadta a börtönviselt embert.

Kevesen térnek vissza rendezett körülmények közé

Tóth József munkája szinte az egész megyére kiterjed. Hivatásos pártfogóként dolgozik, s a feladata az, hogy a megtévedt emberek társadalmi beilleszkedését segítse.
– Győr-Moson-Sopron megyében ketten dolgozunk hivatásos pártfogóként – tudtuk meg Tóth Lászlótól. – A börtönből kikerült embereknek mi csak elenyésző részével tudunk foglalkozni. A társadalomba való visszailleszkedés egyébként sok tényezőtől függ. Azt, aki éveken keresztül ugyanazon a munkahelyen dolgozott, egy kisebb közösségben élt, könnyebben visszafogadják. Pk általában kisebb településeken élnek, bár a munkalehetőségek a téeszek többségének megszűnése miatt már ott is korlátozottak. A legnagyobb probléma ugyanis a munkahellyel van: egy börtönviselt ember nem kaphat erkölcsi bizonyítványt, így sok munkahelyről eleve kiszorul.

Ezek az emberek eléggé kiszolgáltatottak: többnyire alkalmi munkát kaphatnak vagy „feketén" foglalkoztatják őket. A rendezett családi környezetbe visszakerülőknél jóval kisebb a börtönbe való visszakerülés esélye, mint azoknál, akiknek nincs fedél a fejük felett, és munkájuk sincs. Sajnos, ez utóbbiak lényegesen többen vannak. Hozzánk azok az elítéltek kerülnek, akiket feltételesen szabadlábra helyeznek s a bíró javaslatára felügyeletet kapnak. A mi feladatunk az, hogy egy bizonyos fokú ellenőrzés mellett segítsük az életben való boldoguláshoz az illetőt. Minimális anyagi segélykeretünk lévén inkább a munkaügyi központokon és cégeken keresztül, munkahelyi lehetőségek keresésével tudunk ezeken az embereken segíteni – mondta Tóth László.
„ A legnagyobb probléma a munkahellyel van: egy börtönviselt ember nem kaphat erkölcsi bizonyítványt, így sok munkahelyről eleve kiszorul."

Olvasóink írták

 • 1. Katica0001 2008. március 23. 10:55
  „Nekem is van az ismeretségi körömben börtönvisselt és bár van munkahelye de csak mint feketemunkás.
  Miért nem teszik kötelezővé minden iparban, hogy igen kell, hogy alkalmazzák a börtönviselt embereket, esetleg szankciók illetve kicsit szigorúbb követelmények melett.
  Hogy fizessen így adót társadalom biztosítást.
  Nem engedjük magunkközé őket.
  Aki akar dolgozni az úgy is akar élni hogy megfeleljen a szabad világ normáinak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fluoridos só a fogszuvasodás ellen

A gyerekeket tekintve rendkívül rossz helyen állunk Európában a fogszuvasodási hajlam terén.… Tovább olvasom