Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Bólyai iskolák találkozója

Tizennyolc mosonmagyaróvári középiskolás és három kísérő tanár öt napot tölthetett az erdélyi városban.
Összejöttek a testvérintézmények.
A mosonmagyaróvári Bólyai–iskola nemrégiben Marosvásárhelyen járt a kiváló matematikusról elnevezett magyar iskolák találkozóján. Nyolc intézmény összesen egymillió forint értékű multimédiás eszközöket vitt ajándékba. Markó Béla is köszöntötte a fiatalokat. Tizennyolc mosonmagyaróvári középiskolás és három kísérő tanár öt napot tölthetett az erdélyi városban.

 Idén kilenc Bólyai–iskola vett részt a találkozón: Budapest, Salgótarján, Ócsa, Szombathely, Kecskemét, a vajdasági Zenta és a kárpátaljai Aknaszlatina valamint a rendező líceum és a Lajta–parti iskolások. A rendezvény célja a Bólyai–szellem „továbbvitele" és a Kárpát–medencében élő magyarságtudat erősítése. Feketéné Bessenyei Mariann kísérő tanár elmondta: a líceum előtt megkoszorúzták a matematikus szobrát, majd a helyi Nemzeti Színházban együttműködési megállapodást írtak alá. Eszerint évente rendeznek találkozókat, s a közös programokat – például nyári táboroztatást – szerveznek.

A színházban Markó Béla, Románia miniszterelnök–helyettese is köszöntötte a résztvevőket. A vendégül látott nyolc iskola közösen több mint egymillió forint értékű multimédiás eszközöket vitt ajándékba. Egy szellemi vetélkedő keretében minden csapatnak egy rövid bemutatkozó filmet kellett vinnie városáról és iskolájáról: a vándordíjat idén a hazai csapat kapta.

A mosonmagyaróváriak zárásként egy körutat is tehettek Erdélyben: többek közt Szovátán, Farkaslakán és Székelyudvarhelyen is jártak. Jövőre Salgótarján, 2007–ben pedig Mosonmagyaróvár rendezheti a Bólyai–iskolák találkozóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyermekek mutatói jobbak az átlagnál

Az országos átlagnál is rosszabbak voltak az elmúlt években Mosonmagyaróvár halálozási mutatói. A szomorú statisztika hátterében a szív-érrendszeri és daganatos betegségek nagy száma áll. E két betegségcsoportban a megbetegedés gyakorisága is meghaladja a megyei átlagot a városban. Tovább olvasom