Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Bolhapiac felfüggesztve

Mosonmagyaróvár - Július elsejétől, azaz mától a szükséges engedélyek megszerzéséig felfüggesztik a mosoni piacon a bolhapiacot. Az árusok szervezkednek, s a megoldásokat keresik. Az érvénybe lépő rendelet előírja azt is, hogy az árusítóhelyeket sorszámmal kell ellátni.

Használt ruhától, antikvár könyvtől, az ékszereken át a műszaki cikkekig szinte bármit megtalálhatunk a mosoni piac keretein belül működő bolhapiacon. Tavaly döntött úgy a város, hogy a Vízpart utcáról az Erzsébet térre költözteti. Szombatonként nagy itt a forgalom, sokan válogatnak a portékák közt, idősek, fiatalok, sőt, az osztrákok, szlovákok körében is kedvelt.

Csütörtöktől (július 1-je után ez az első piaci nap Mosonban) azonban már hiába keressük jó pár hétig a használt tárgyak árusait: egy július 1-jén hatályba lépő kormányrendelet szerint a piac üzemeltetőjének – itt a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek – külön engedélyt kell beszereznie a tevékenységre.

˝A működési engedély megszerzéséig szüneteltetjük a bolhapiacot Mosonban, az árusok türelmét kérjük˝ – tudatta Kosár Tibor, a VÜF vezetője. Kiemelte: a szükséges engedély nélkül kezdetben pénzbírságra lehetne számítani, de akár a piacozási engedély megvonását is kockáztatnák. A város célja nem a bolhapiac megszüntetése, hanem hogy az hatóságilag is biztosított legyen. Körülbelül egy hónapra lesz szükség az engedélyek megszerzésére, erről időben értesítik az érintett árusokat.

Többen is időznek az antikvár könyveknél, ezeket akár harmadáron is beszerezhetjük a bolhapiacon. Fotó: Mészely
Többen is időznek az antikvár könyveknél, ezeket akár harmadáron is beszerezhetjük a bolhapiacon. Fotó: Mészely

˝Mindenképp szeretnénk árusítani továbbra is a mosoni piacon. Két hete vásároltunk egy bt.-t, így bízunk benne, hogy kereskedőként akár már a napokban is kiállíthatjuk a könyveinket. Amiért egy könyvesboltban akár 2500 forintot is elkérnek, az nálunk 990 forintba kerül˝ – tudatta Koszonits Tibor használtkönyv-kereskedő. Minden spórolt pénzüket a kiadványok vásárlására fordították, s bajban lennének, ha a működési engedély megszerzéséig várniuk kellene – közölte. ˝Az iparűzési adót fizetnünk kell, de ha nem tudok árulni, ezt miből tegyem?˝ – tette fel a kérdést. Tóth Jenő használt ruhák, néhány alkatrész árusításával keresi a betevőjét: ˝Nem tudok mit csinálni, amíg szünetel a bolhapiac, alkalmi munkát kell vállalnom.˝ A férfi hozzátette: azon is gondolkodtak, hogy aláírást gyűjtsenek a bolhapiac ügyében. Kulcsár István vasutas, úgyhogy nem érintette olyan drasztikusan ez a döntés: – Egyfajta hobbi nálam a használtcikk-árusítás, ha nem jöhetek a mosonira, akkor a győri piacra viszem majd az árut.

Körülbelül egy hónap szükséges az engedélyek megszerzéséhez, erről értesítik az árusokat.

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2009. július 02. 20:03
  „Vitatom a gyagyi dolgot, sokan taláknak ott értékes dolgokat. Az intézkadéssel az a bajom, az árusokat sújták. Miért nincsen türelmi idő amely alatt az árusok árusíthatnak. A bolhapiac Ausztriában is óriási forgalmat bonyolít le. Oldják meg polgárbarát módon, hogy bárki a megúnt dolgait kivihesse az érdeklődők meg találják meg amire vágynak.”
 • 4. Abrafax 2009. július 02. 18:53
  „Jól értem, a VÜF nem rendezte a piac engedélyét időben? Nem jár a Közlöny?”
 • 3. csambo 2009. július 02. 08:01
  „Végre valamit tesznek a gagyi áruk ellen. Nagyon lepukkadt a piac miattuk.”
 • 2. bugriskin 2009. július 02. 07:01
  „Így sokkal könnyebb lesz a kacatok értékesítésénél a "vámot" bezsebelni a "hatóságainknak"!”
 • 1. pancser 2009. július 01. 17:13
  „Nyomdafestéket nem tűr amit a cikk olvasásakor gondoltam drága jó kormányunkról! Tényleg lesz olyan aki magukon meg családtagjaikon kívül rájuk szavaz? Szóval látjátok emberek vannak állatok és rossz kormányok. Libatolvaj főnök tűzre való szoci bürokraták, képviselők, rabláncra verik népünket. Elég volt! Soha többet szoci kormányt! A drtothne is menjen, oda ahonnét jött. Ilyen rossz képvislője még nem volt a városnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gumicsővel fojtogatta az ápolónőt

Mosonmagyaróvár - Minden előzmény nélkül támadt rá, majd gumicsővel fojtogatta az ápolónőt egy beteg… Tovább olvasom