Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bokáig érő vízben járnak

Méretes gödrökön és sártengeren keresztül kénytelenek nap mint nap közlekedni a Mosonmagyaróvár-Kisudvaron élők.

A helyiek úgy vélik, az önkormányzat semmit sem tesz az út megjavítása érdekében. A város szerint a nehéz mezőgazdasági gépek teszik tönkre az utat.

Nincs könnyű dolga annak, aki a Mosonmagyaróvárhoz tartozó Kisudvarra szeretne eljutni. A kis településrész a 86-os főútról közelíthető meg egy kavicsos úton, ami sok helyen szinte járhatatlan. Pedig naponta többtucatnyian kénytelenek többször is megbirkózni a mostoha út- vagy inkább terepviszonyokkal. Mintegy húsz család él Kisudvaron, amelyeknek már elegük lett abból, hogy autójukat negyedévente kell javítatni az útviszonyok miatt, biciklivel pedig egyáltalán nem tudnak közlekedni az úton. Azt mondják, hiába fordultak többször a városvezetéshez, nem javítják meg az útjukat.

– Háromhavonta kell golyóscsapágyakat cserélni a Zsigulin. Akkora gödrök vannak az úton, hogy helyenként még „lépésben" is leér a kocsi alja. Tavaly nyáron megígérték, hogy megcsinálják az utat, de azóta sem történt semmi – mondja Asztalos József.

Kisudvari út – Kikerülni sem lehet a vízzel teli gödröket. Asztalos Józsefnek is naponta kell megbirkóznia ezekkel az útviszonyokkal.
Kisudvari út – Kikerülni sem lehet a vízzel teli gödröket. Asztalos Józsefnek is naponta kell megbirkóznia ezekkel az útviszonyokkal.

A férfi több mint húsz éve lakik Kisudvaron családjával. Mint mondja: korábban az erdészet és az állami gazdaság folyamatosan karbantartotta a bekötőt. Évente legalább egyszer újrakavicsozták és egyengették.

– Annak idején százzal hajtottam ezen az úton, most meg lépésben is alig lehet menni – hangsúlyozta Asztalos József. A férfi fia is naponta többször jár erre. Általában kerékpárral teszi meg ezt a néhány kilométert, ám ritkán sikerült anélkül, hogy ne lenne sáros a ruhája.
– Az autónkon a hátsó hidat kellett lecserélni legutóbb, pedig csak lépésben közlekedünk – veszi át a szót a szomszédban lakó Majer János. – Korábban szinte egyetlen gödör sem volt az úton, most pedig sok helyen járhatatlan.

A kisudvariak szerint egyszer kellene rendesen megjavítani a bekötőt, akkor évekig jó lenne. Ehelyett, mint mondják, nagy ritkán gréderezik, ám ekkor is csak a felső néhány centit, amit az út szélére tolnak. Emiatt pedig az esővíz nem tud lefolyni az útról, és kialakulnak a hatalmas gödrök, amik aztán néhány milliméter eső után is megtelnek vízzel.

– A városházán tudunk a kisudvariak problémájáról és az önkormányzat lehetőségeihez mérten mindent meg is teszünk az út javításáért – hangoztatta Cselovszki György, a városfejlesztési osztály vezetője. Elmondta: a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. – függően a forrásaitól – rendszeresen gréderezi és kavicsozza a bekötőt. Sajnos azonban nagyon sok mezőgazdasági vállalkozó használja ezt az utat, a nehéz gépeikkel kitapossák a felületet és rövid időn belül méretes gödrök alakulnak ki. Amennyiben az érintett mezőgazdasági vállalkozók is hozzájárulnánk a költségekhez, az önkormányzattal közösen megoldást találhatnának erre a problémára.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekek rajzait várják a világnapra

„A víz, ahogyan én látom" – címmel hirdet vizuális pályázatot a környék óvodásai,… Tovább olvasom