Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Bliccelők az M1-es sztrádán

Az M1-es autópályán az év elején telepített elektronikus ellenőrző rendszer – mobil ellenőrző csoportokkal kiegészülve – hatékonyan szűri ki a bliccelőket. A sztrádadíjból és pótdíjból befolyt összeget a kezelő társaság útkarbantartásra fordítja.
Figyelő „szemek": A sztrádán fixen telepített kamerák olvassák le az elhaladó gépjárművek rendszámát.
Az M1-es autópályán közlekedők január óta már nem kényszerülnek megállásra ahhoz, hogy ellenőrizzék a sztrádahasználatuk jogosságát. Az ellenőrző kapuk elbontása után, immár több mint fél éve, elektronikus szemek figyelik a matricák meglétét. Az új rendszernek azonban hátránya is van, mivel a sorompós ellenőrzéssel ellentétben az autósoknak így lehetőségük van a bliccelésre.

Mobil csoportok

A kamerás ellenőrzés elmúlt féléves működésével kapcsolatban Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő Rt. sajtószóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az autópályák elektronikus díjellenőrzési és felügyeleti rendszerét a Belügyminisztérium beruházásában telepítették.

Az M1-es és M3-as sztrádán két-két keresztmetszetben fixen telepített kamerák olvassák le az elhaladó gépjárművek rendszámát. A rendszer teljes kiépítéséig az üzemeltető társaság mozgó csoportokkal segíti az ellenőrzést. A mobil csoportok – pályánként három-három – a hét minden napján, változó időbeosztással, minden napszakban, főként a sztráda fel- és lehajtóágainál, illetve a pihenőhelyeken ellenőrzik a közlekedők érvényes, kiragasztott matricáját. Amennyiben ez nincs, az autóssal a helyszínen megvásároltatják a hetijegyet és emellett a pótdíjat is be kell fizetnie.

Viszonteladók és ügyfélszolgálat

A sztrádát használók közül még mindig sokan nem tudják, hogy a matricát már az autópályára történő ráhajtás előtt meg kell venni és kiragasztani az autóra – hangsúlyozta a szóvivő. A társaság ennek érdekében közel ötszáz viszonteladói értékesítőhelyet – főként töltőállomásokon – és tíz teljes körű szolgáltatást is biztosító ügyfélszolgálati irodát üzemeltet.
Az eddigi tapasztalatokról Béni Gyöngyi elmondta: – A féléves értékesítési adatok szinkronban vannak ellenőrzési adatainkkal. A bliccelők száma a két autópályán öt és nyolc százalék között mozog, az M3-ason kevesebben, az M1-esen viszont többen próbálnak matrica nélkül utazni. A kamerás rendszer első féléves működése még nem alkalmas a rendszer átfogó értékelésére. A tesztidőszakban szerzett tapasztalatok és elvégzett hatásvizsgálatok alapján fogjuk kijelölni a továbbfejlesztés irányát. A november végén elkészülő M3-as Füzesabony–Polgár közötti szakaszának átadásával és a felújított M7-es díjasításával még több ellenőrzési feladatra kell felkészülnünk.
– Társaságunk elsősorban tájékoztatással és korszerű szolgáltatásaival szeretné elérni, hogy az autópályadíj fizetése általánosan elfogadottá váljék. Az így befolyó bevételt ugyanis kizárólag az általunk kezelt autópályák fenntartására és üzemeltetésére fordítjuk. Tavaly az M1-es felújításaira három-, idén pedig ötmilliárd forintot költöttünk, aminek eredményeképp két év alatt megújult százhúsz kilométer útburkolat, megépült a védőkerítés, valamint korszerűbbek lettek a pihenőhelyek is. A cél, hogy az államilag kezelt autópályák műszaki és szolgáltatási színvonala egységes legyen, hogy az utazó az útdíj fejében minden autópályánkon magas színvonalú szolgáltatásokat találjon – tájékoztatott a szóvivő.

Pótdíjat kell fizetni

Ha a sztrádán közlekedő autós ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes matricával és igazolólappal, jogosulatlan úthasználat miatt köteles a jármű kategóriájának megfelelő pótdíjat fizetni. D1-es díjkategóriában, amennyiben az autós egy munkanapon belül feladja a pénzt, úgy 7500, D2-esben 18.500, D3-asban pedig 25.000 forintjába kerül a bliccelés, ám ha 15 napon belül fizeti be, akkor ez az összeg a duplájára nő, viszont ha ez idő alatt sem teljesíti, a megemelt összeg is duplázódik. A járművezető a pótdíj fizetésén felül a helyszínen köteles megvásárolni a kategóriájának megfelelő kilencnapos matricát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legeredményesebb magyar

Indianapolis után Ottawából is éremhegyekkel tért haza a kiváló kerékpáros, Paré Veronika. A magyar… Tovább olvasom