Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Biztonságosabbak lettek a munkásszállók

Harmincezres lakossághoz képest közel harmadával nőtt Mosonmagyaróvár lélekszáma néhány év alatt az ide érkező vendégmunkások révén. Ám e tízezres szám is csak becslés. A valós adatokat sajnos senki sem tudja. A betelepülők ezreivel járó problémákkal már több ízben foglalkoztunk lapunkban. A vendégmunkások áradata és a sorra nyíló legális és illegális munkásszállók számos kihívás elé állítják a hivatalokat, a hatóságokat. Így van ez a katasztrófavédelemnél is.
„Igencsak elszaporodtak az elmúlt években a különféle munkásszállók a városban és környékén. Míg korábban szinte egyáltalán nem voltak jellemzőek ezek a létesítmények a térségben, addig az elmúlt három-négy évben tucatjával jelentek meg.

A legnagyobb probléma az, hogy korábban nem szálló jellegűnek készült épületeket alakítottak át erre a célra" – magyarázza Szilágyi János alezredes, a Mosonmagyar- óvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Elmondta: ezek azonban szinte egyáltalán nem feleltek meg a tűzvédelmi előírásoknak. Hatékony hatósági fellépés kellett hozzá, hogy javuljon a helyzet e téren.

A szabályozás szerint húsz ágy felett már „kereskedelmi szálláshelynek" számít egy ilyen létesítmény. Erre pedig külön előírások vonatkoznak. Így például tűzjelző berendezést kell kiépíteni, többirányú menekülési útvonalat kell biztosítani s ezek megfelelő jelzé- séről gondoskodni. A füst és hő elvezetését is meg kell oldani. Kezdetben szinte egyetlen szálláshely sem felelt meg e szabályoknak. Az ellenőrzéseket követően aztán az üzemeltetők pótolták a hiányosságokat.

A katasztrófavédelem szakemberei a tűzvédelmi előírások betartását ellenőrzik a szálláshelyeken, de csak azokon, amelyekről tudnak.
A katasztrófavédelem szakemberei a tűzvédelmi előírások betartását ellenőrzik a szálláshelyeken, de csak azokon, amelyekről tudnak.

Az alezredes szerint azonban nagy veszélyforrást jelent, hogy sok szálló illegálisan működik. Ezek egyelőre nem kerültek a hatóságok, így a katasztrófavédelem látókörébe sem. Szerencsére idáig a tűzoltóknak a környéken nem kellett kivonulniuk munkásszállón keletkezett lángokhoz.

A szabálytalanul működő szállók azonban igazi veszélyt hordoznak, hiszen egy tűz esetén a zsúfolt szobákat nehezen tudják időben elhagyni az ott lakók a megfelelő menekülési útvonalak és jelzések hiányában. Ez akár tragédiához is vezethet. Éppen ezért azon vannak, hogy minden szálló a látókörükbe kerüljön. Az egyre több ilyen létesítmény miatt az elmúlt évben az ellenőrzések és gyakorlatok során kiemelt téma volt a mosonmagyaróvári tűzoltóknál a munkásszállók védelme.

Szilágyi János hozzátette: a városban letelepedettek nagy száma más gondokat is felvet a katasztrófavédelemnél. Drasztikusan emelkedik a kötelező kéményseprő közszolgáltatást elutasítók száma. A közszolgáltatást végző vállalkozás ugyanis a katasztrófavédelemnél jelzi, ha második megkeresés után sem tudott bejutni egy ingatlanba vagy ott elutasították a kéményseprést.

Ilyenkor a katasztrófavédelem hatóságilag kötelezi vagy akár bírságolhatja is az ingatlan tulajdonosát. Míg a korábbi években átlagosan ötven körüli volt az ilyen ügyek száma, addig tavaly mintegy kétszázhatvan eset fordult elő. Az alezredes szerint ennek oka, hogy megnőtt az albérletbe kiadott ingatlanok száma, így csak a bérlőt találják a lakásban. Emellett sok ingatlan külföldi tulajdonban van, ahol szintén nehéz eljárni ilyen ügyekben. Pedig valós veszélyt jelentenek az ellenőrizetlen kémények is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A terrorcselekmény miatt nem mondták le az utazásokat

Árcsökkentő hatása lehet a múlt heti tuniszi terrortámadásnak. Eddig még senki nem mondta le a… Tovább olvasom