Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

˝Bizony ez az én városom˝

Huszonhét évesen érkezett a Lajta-parti városba, mely szinte azonnal befogadta. Grin Sándor 53 éve él a településen, a város közismert kulcsmásolómestere.

Őt kérdeztük ˝Mit szeret és mit nem Mosonmagyaróváron?˝ sorozatunkban.

Ötvenhárom éve, 1956 augusztusában Horvátországból költözött a Lajta-parti városba Grin Sándor, a géplakatosmestert sokan kulcsmásolóként ismerhették meg.

– A horvátországi Splitben születtem, szülővárosomat 1956-ban kellett elhagynom. Mivel már négy évvel korábban a családom ide költözött, én is utánuk jöttem. Emlékszem az akkori vasútállomásra, a mosoni templom tornyára, amiket az elsők között pillantottam meg – emlékezik vissza a várossal való első találkozásra a ma nyolcvanéves mesterember.

Mint mondta, Mosonmagyaróvárral, egyáltalán az országgal való ˝találkozás˝ első momentumai nem pozitív élményként maradtak meg benne. A magyar történelmet, irodalmat ismerte ugyan, ám a nyelvet nem, és fájó az is, hogy egy bőrönddel kellett menekülnie szülőföldjéről.

Ötvenhárom éve Horvátországból költözött a Lajta-parti városba Grin Sándor géplakatosmester.
Ötvenhárom éve Horvátországból költözött a Lajta-parti városba Grin Sándor géplakatosmester.

– A műhelyemben őrzök olyan emlékeket, amelyek szülővárosomhoz kapcsolódnak. Ezek éltetnek, ezek csillapítják a honvágyamat. Ennek ellenére elmondhatom, hogy Mosonmagyaróvár, az itt élők szinte azonnal befogadtak, sőt, kijelenthetem, hogy bizony ez az én városom – fűzi hozzá mosolyogva, majd a múltnál maradva elmondja: a város sokat változott a fél évszázad alatt, de ˝most már két év alatt is annyit nőtt, mint a gomba˝.

– Szeretem Mosont, a Mosoni-Duna-partot, ahol örülhetek a napnak, a fénynek és a víznek. Mindenhol jól érzem magam, ahol jó emberek vesznek körül. Azt nem szeretem Mosonmagyaróváron, hogy szinte több a gépkocsi, mint a gyalogos. A reggeli órákban és délután 4 körül alig lehet átkelni a gyalogátkelőhelyeken, rossz a közlekedési morál. Bár a Templom utca egyirányú, sokan ezt nem tartják be, felfoghatatlan az is, hogy a Magyar utcán – bár sétálóutca lenne – is sok autó közlekedik, az oszlopokat, melyek a forgalmat korlátoznák, kivették. A közlekedésben rendet kellene tenni – szögezi le a kulcsmásolómester, akinek az sem tetszik, hogy a fiatalok nem tisztelik az idősebbeket. Nem nézi jó szemmel azt sem, hogy a városi buszok sokszor üresen közlekednek, egy-két utassal.

– Nem értem, miért kell a városnak finanszíroznia a drága tömegközlekedést. Miért nem indítanak kisebb buszokat az igényeknek megfelelően. Az is felfoghatatlan számomra, hogy a termálfürdő miért nem ad kedvezményt a város nyugdíjasai számára – sorolja továbbá Grin Sándor.

Olvasóink írták

 • 4. 13.István 2009. november 23. 20:18
  „Sándor Bácsit az Isten éltesse soká, biztosan jó nagyszerű szakember!”
 • 3. misi-75 2009. november 23. 19:07
  „Hogy lehet bekerülni a sorozatba ?”
 • 2. mlac 2009. november 23. 17:25
  „A buszos kérdésben, néhány cikkel lejebb van "némi" válasz!”
 • 1. akinemfél 2009. november 23. 13:18
  „Fog valaki válaszolni a kérdésekre ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új csarnok: lakossági fórum

Mosonmagyaróvár - A városi sportcsarnok elhelyezéséről, illetve az Erkel Ferenc és Móra Ferenc utcák… Tovább olvasom