Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Bizakodnak és fejlesztenek a Szigetközben

Hiába kevesebb a szúnyog a Szigetközben, a tavalyi visszaesés után egyelőre nem nő a turisták száma a térségben. Pedig sokan fogtak fejlesztésekbe és árakat sem emeltek. Az idegenforgalomban érdekelt vállalkozások azonban az előfoglalások alapján bizakodóan néznek a szezon elé.
A gazdasági válság miatt az elmúlt évben visszaesett szigetközi turizmus az idei szezonban úgy tűnik, lassan kezd csak újra fellendülni. A szállásadók előfoglalásaiból legalábbis egyelőre ez látszik. A tavalyi visszaesés ellenére sokan fogtak fejlesztésekbe és keresték a lehetőségeket, miként tudnak fennmaradni, amíg újra fellendül az ágazat. A fejlesztést választotta és belevágott az idegenforgalomba a feketeerdői Csőrés Balázs is, aki pályázati támogatással alakította át a település egyik legrégebbi lakóházát igazi falusi szálláshellyé. A vállalkozó azt mondja: az elmúlt időszakban megélénkült a kereslet az effajta szálláshelyek iránt, ezért gondolták úgy, hogy belevágnak a csaknem 30 milliós beruházásba, ráadásul a településen nincs más hasonló létesítmény a turisták számára. Úgy véli, igencsak sok kiaknázatlan lehetőség van a környéken az idegenforgalomban. Elsősorban a kerékpáros és vízi turizmusra próbálnak építeni és noha még csak most nyitottak, máris számos előfoglalás érkezett az ország különböző részeiről. A vállalkozó szerint az előzetes foglalások és érdeklődések alapján a mintegy harmincszázalékos kihasználtságot is elérhetik az idei, bevezető szezonban.

Szintén a fejlesztést, illetve a forgalomcsökkenés miatti részleges „profilváltást" választotta a rajkai Aranykárász kemping tulajdonosa az idei szezonban, így többek közt bővítették a játszóteret, fitneszparkot építettek és a térvilágítást is korszerűsítették. Szirtl György elmondta: a kemping elsősorban a vízi túrázók körében közkedvelt, ám a tavalyi évhez hasonlóan idén is lényegesen kevesebb az előfoglalás, mint korábban. Ráadásul az eddigi foglalások többsége hétvégékre szólt, ám az időjárás rendre minden héten az utolsó napokra romlik el, így nagyon sok a visszamondás. A vendégéjszakák számának visszaesését táborok szervezésével próbálták kompenzálni a kempingben. A különféle tematikájú táborokba az ország számos részéről érkeztek már gyerekek és az elkövetkezendő hetekre is szinte minden hely betelt már. Szirtl György hozzátette: az ide érkező turisták döntő többsége belföldről érkezik, de egyre többen fedezik fel a Szigetközt Ausztriából és Szlovákiából is. A korábbi évekkel ellentétben idén vendégcsalogatónak számít az is, hogy alig találni szúnyogot a környéken, köszönhetően annak, hogy elmaradt az elárasztás.

Kerékpáros és vízi turistákból többet várnak a Szigetközbe idén, mint az elmúlt évben – mondja Pető Péter, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnöke. A tavalyi visszaesés ellenére az ágazatban mindenki inkább fejleszt és bizakodik, leépíteni senki sem szeretne. Remélik, hogy a tavalyinál összességében jobb eredményük lesz, éppen ezért a legtöbb helyen árat sem emeltek. Vannak már olyan szálláshelyek, ahol a foglalásokból is ez prognosztizálható. Pető Péter ugyanakkor hozzátette: a turisták többsége belföldről érkezik, éppen ezért némi csökkenés várható amiatt, hogy az üdülési csekk már kifutóban van, a Széchenyi-pihenőkártyát pedig még nem vezették be. A Szigetközben eltöltött vendégéjszakák növelése érdekében az egyesület – az idegenforgalomban érdekelt vállalkozásokkal közösen – próbál minél több lehetőséget kínálni a turistáknak. Ezért vezették be például a Szigetköz-kártyát, vagy a hét minden napjára egy-egy érdekes programot garantálnak.

A rajkai kemping táborok szervezésével próbálja ellensúlyozni a csökkenő vendégéjszakákat, az oroszlányi kajakpólós gyerekek is egy hetet edzőtáboroztak a Szigetközben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncok, bábok, élmények

Egész hétvégére programot kínált a családoknak a Lajta Néptáncegyesület és a Táltos Családi Kör. A… Tovább olvasom