Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Birtokháborításért pereli a VPOP-t

Hegyeshalom - Birtokháborítás miatt perelte be a vám- és pénzügyőrséget (VPOP) a hegyeshalmi határátkelőn lévő étterem üzemeltetője. Az üzletet – több másikkal együtt – hazánk schengeni csatlakozásakor zárták el a forgalom elől. A vállalkozások helyzetét most tovább nehezíti az osztrákok kitereléses ellenőrzése.

Továbbra sincs mindenki számára megfelelő megoldás a hegyeshalmi határátkelőn működő üzletek megközelítése ügyében. Amint arról portálunkon többször is beszámoltunk, az átkelőn a schengeni csatlakozás után bevezetett – majd többször is módosított – forgalomtechnikai változásokról, valamint az ott működő üzletek tulajdonosainak ebből adódó panaszairól, az utasok ugyanis nehezen tudják megközelíteni a parkolót. Hazánk schengeni csatlakozásának egyik legnagyobb vesztese a határon működő étterem. Jelenlegi forgalma – még a csúcsidőszakokban is – alig húsz százaléka a korábbinak.


Birtokvédelmet szeretne

– Az átalakítások és elzárások megölték az itt működő boltokat – állítja Szabó László, a Határ étterem tulajdonosa. Míg néhány évvel ezelőtt több mint ötven alkalmazottja volt, addig ma ennek csupán töredékét tudják foglalkoztatni. Az elmúlt évben 34 millió forint volt a vállalkozás vesztesége. Szabó László birtokháborítás miatt beperelte a vám- és pénzügyőrséget, a vállalkozó az eredeti állapotok visszaállítását és kártérítést követel.

– Annak idején semmiféle egyeztetésre nem hívtak bennünket az átalakításról, csupán egyik napról a másikra elzárták az üzleteinket – mondja Szabó László. – Problémánkkal sehol sem találunk meghallgatásra, korábban a helyi parancsnokokkal minden problémát azonnal kezelni tudtunk, most azonban arctalan az egész szervezet, semminek sincs felelőse. Miután az önkormányzattól sem kaptam birtokvédelmet, pert indítottam a VPOP ellen birtokháborítás miatt. A bíró független szakértőt jelölt ki egyebek mellett annak megállapítására, hogy a határátkelő autópályának minősül-e, az átalakításkor ugyanis erre hivatkozva zártak el bennünket. A közelmúltban elkészült jelentés alapján a szakértő nekünk adott igazat. Leírta, hogy az átkelőn áthaladó útszakasz kialakítás és besorolás szempontjából sem felel meg az autópálya-minősítésnek. A korábbi forgalmi megoldás az étterem megközelítésére megfelelt a közlekedésbiztonsági előírásoknak. A per következő tárgyalását októberre tűzték ki.

Tehetetlenül: Szabó Lászlót mindenhol elutasították panaszával, ezért bírósághoz fordult. A per következő tárgyalását októberre tűzték ki.

A külügyminiszter és az útlezárás

– A kilátástalan helyzetünket az utóbbi hónapokban tovább nehezíti az osztrák rendőrség, akik az átkelő forgalmi rendjét – ideértve az M1-es autópálya bevezetőszakaszát is – rendszeresen megzavarják. Ezt általában a kiemelt forgalmú napokon – így például a pünkösdi és a húsvéti ünnepek előtt, alatt – teszik. Az osztrák oldalon lezárják a sztrádát, a forgalmat pedig a kamionátkelőn terelik, így a Magyarországra belépő autósok nem tudják az autópálya-matricát a sztráda indulószakaszán megvásárolni. A probléma megoldása érdekében fordultunk már az autópálya kezelőjéhez és a rendőrséghez is, akik forgalombiztonsági szempontból teljesen egyetértettek a felvetésünkkel. A kamionterminálhoz vezető egysávos út ugyanis nem alkalmas arra, hogy a csúcsidőben érkező forgalmat átengedje. Emellett a belépők – zömében külföldi vendégmunkások – a határnál szembesülnek azzal, hogy nem tudják megvásárolni a matricát, így az egysávos úton állnak meg, a kordonokon és árkokon keresztül bukdácsolva próbálják megszerezni a vignettát. A közlekedési problémákon túl az osztrákok intézkedése súlyosan sérti az itt lévő vállalkozók üzleti érdekeit is. A legutóbbi félnapos kiterelésnél például mindössze két autó tudott behajtani a parkolóba.


˝Semmi akadálya nem lenne˝

– Miután a magyar hatóságok tehetetlenek az osztrákok intézkedései ellen, egyetlen lehetőségként a külügyminiszterhez fordultam. Soron kívüli tárgyalások kezdeményezésére kértem, hogy az osztrák hatóságok ne alkalmazzanak Magyarország érdekeit sértő, közlekedést akadályozó intézkedéseket. Egyébként semmi akadálya nem lenne annak, hogy az osztrákok ezeket az ellenőrzéseket a magyarországi forgalom zavarása nélkül végezzék a nickelsdorfi csomópontnál lévő autópálya-pihenőben. Amennyiben ez a megkeresés sem vezet eredményre, az itt működő vállalkozók polgári engedetlenséget fontolgatnak és útlezárással hívják fel a figyelmet a problémára – hangsúlyozta Szabó László.

Olvasóink írták

  • 1. tettes 2009. június 19. 19:23
    „Szerintem is nehéz itt matricát venni,ezért jó lenne,ha visszaállítanák a régi rendet,hogy Móvártól legyen fizetős a pálya,s akkor csökken a dugó lehetősége H .halomnál.Aki akar venni matricát az ott is fog,aki meg nem,az most is elkerüli ezt a szakaszt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfinap egészségügyi szűrésekkel

Mosonmagyaróvár - Férfiegészségnapot szervez a Moson Megyei Nők Egyesülete június 20-án, szombaton… Tovább olvasom