Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Bíróság dönthet a hédervári kastély sorsáról

A hédervári kastély tulajdonosa, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. alkotóházat alakítana ki a nemrég még szállodaként üzemelő ingatlanban. A korábbi bérlő azonban maradna. A bíróság dönthet.
Két éve, hogy bezárt a hédervári kastélyszálló. Meddig?
– Nem akarjuk többé bérbe adni, itt alkotóházat kívánunk újra kialakítani – erősítette meg a Kisalföld érdeklődésére Hornyák Tibor, az ingatlant tulajdonló, állami tulajdonú Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója. Szerinte a jelenlegi patthelyzeten csak a bíróság tud segíteni, mert az eddigi személyes találkozók sem hoztak eredményt a korábbi bérlővel.

– A szállodát üzemeltető cég bérleti szerződése 2012. június 4-én lejárt, melyet már nem hosszabbítottunk meg. A volt bérlő 2009 óta jelentős bérleti díjjal tartozik a MANK mellett a korábbi tulajdonosnak, a közalapítványnak is. Többszöri felszólításunk ellenére sem akar kiköltözni, míg fejlesztései költségeit – melyeket számlákkal és szerződésekkel nem igazoltak – nem fizetjük ki. Ám az eddigi beruházások egyikére sem adott ki előzetesen vagy a munkálatok után engedélyt a korábbi és a jelenlegi tulajdonos, azokat felhatalmazás nélkül végezte el a korábbi bérlő – szögezte le a MANK vezetője, aki úgy látja, csak akkor szerezhetik vissza az ingatlant, ha pert nyernek.

– A kastélyban terveink szerint alkotóház üzemelne, erre lenne forrás. Ahogyan a hasonló intézményeinknél, amikor nem az alkotók laknák, akkor üdülőként is funkcionálhatna – tette hozzá Hornyák Tibor, megjegyezve: a 130 millió forintos pályázattól a kastélypark felújítására a volt bérlő miatt estek el.

Gondozás – Bartha Sándor cége két alkalmazottat tartott meg a húszból a kastélyszálló bezárása után, és a belső park gondozását is vállalja. A felvételen Stummer Imre nyírja a füvet.
Gondozás – Bartha Sándor cége két alkalmazottat tartott meg a húszból a kastélyszálló bezárása után, és a belső park gondozását is vállalja. A felvételen Stummer Imre nyírja a füvet.

2002-ben aláírtunk egy szerződést, melynek egyes részeit a tulajdonos 2012 óta nem tartja be – mondja már Bartha Sándor, a kastélyszállót üzemeltető cég tulajdonosa. Kiemelte: – A MANK-nak 2012. január 4-ig tájékoztatnia kellett volna bennünket, hogy mit terveznek az ingatlannal. Erre számtalan kérésünkre is csak a közelmúltban került sor. A szerződés rendelkezik erre az esetre vonatkozó résszel. Mi még mindig a tárgyalóasztal mellett keresnénk megoldást, nem bírósági úton.
Bartha Sándor bízik abban, hogy a tulajdonos állami cég legalább cége több százmilliós, önerős fejlesztései töredékét kártérítésként megkapja.

– Jelentős összegeket fordítottunk a kastélyszállóra, melyet ma is mi gondozunk. Húsz alkalmazottból ma már csak kettőt foglalkoztatunk, a karbantartás, kertápolás havi sok százezres költséget jelent – összegzett a korábbi bérlő. Hozzátette: „ha a józan ész diktál", akkor talán mégis megmaradhat az ország egyik legszebb kastélyszállodája.

– Száz meg száz felújítandó kastély van az országban. Miért éppen a már felújított hédervárit akarják alkotóházként üzemeltetni? Megjegyzem, ez az ingatlan teljesen alkalmatlan erre. Miért tesznek tönkre egy nemzetközileg elismert intézményt, mely eddig nemhogy az állam terhére volt, de beruházások, bérleti díj által még gazdagította is azt és munkahelyeket is teremtett? – zárta szavait a cégvezető.

A turizmus irányába is nyitott az alkotóház. Juhász József hédervári polgármester kifejtette: „A helyi önkormányzat és kistérség is szeretné a minél hamarabbi megoldást. Mi nem akarunk igazságot tenni. Viszont az sem gyorsítja a folyamatot, ha a bírósági döntésre várunk. Bölcs dolog lenne, ha a két fél megegyezne egymással. Az önkormányzat olyan »alkotóház« funkciót támogat, amely nyitott a turizmus irányába."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió forint kellene a pálos rendházra

Javítaná az egykori pálos rendház tetőzetét a további beázások elkerülése miatt az új gazda, a város. A lébényi polgármester szerint az ingatlan százmilliós felújítást igényel. Tovább olvasom