Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Bíróság dönt a vadásztatásról

A szigetközi tizenegyezer hektáros terület vadászati jogáért folyó vita a bíróságon folytatódott.
Első fokon elutasították a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. keresetét, mely a januári közgyűlés határozatainak érvénytelenítését kérte. A polgármesterek alapította társaság továbbra is nyitott a megegyezésre, hisz „nem a pereskedés a cél, hanem a terület közös hasznosítása".
A szigetközi vadásztatással kapcsolatos vita több mint egy éve tart.

Májusban a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. és a Felső-szigetközi Vadászati Kft. megegyezett: megfelezték a területet, s felfüggesztették a pert. Mint kiderült, csak ideiglenesen: a jogi vita folytatódott, a „bérkilövetés" pedig egyelőre a KAEG kiváltsága marad. Az ügyben első fokon ítéletet hozott a mosonmagyaróvári városi bíróság: ebben a KAEG-nek a januári közgyűlésen hozott határozatok érvénytelenítésére vonatkozó kérelmét elutasította.

Mint ismert, akkor a szigetközi kft. a közgyűlésen 50,93 százalékot kapott, s elvileg megszerezte a vadászati jogot. Dr. Magas László KAEG-vezérigazgató januárban rögtön be is jelentette: nem fogadja el a döntést, mivel nem tartotta jogszerűnek a közgyűlés összehívását és a határozatokat.

Dr. Lascsik Ágoston, a Felső-szigetközi Vadászati Kft. jogi képviselője elmondta: sajnálja, hogy korábban nem jött létre az egyezség az érdekelt felek között, noha elvi megállapodás már köttetett. A szigetközi társaság a számukra kedvező elsőfokú bírósági ítélet ellenére továbbra is nyitott a megegyezésre. A jogi képviselő hozzátette: nem a pereskedés a céljuk, hanem a terület közös hasznosítása. Dr. Lascsik Ágoston érthetetlennek tartja, hogy bár az önkormányzatok és a vízügy érdekei közösek – például a pályázatok esetében –, a vadászat kérdésében nem a szigetközi társaságot támogatja az igazgatóság.

Szokoli Sándor dunakiliti polgármester úgy véli: ők már az ügy kezdete óta a megegyezés lehetőségét keresték, s ez most sincsen másképp. A napokban született bírósági ítélet nem jogerős, a másodfokú ítélet – fellebbezés esetén – a megyei bíróságon márciusra várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökbefogadás vásárlás fejében

Örökbefogadásra váró mosonmagyaróvári házaspárokat kerestek meg egy álalapítvány képviselői: három hónap alatt kisbabához jutnak a leendő szülők, ha teljesítik a feltételeket. Ezért 250 ezer forint értékben kelengyéket kell vásárolniuk egy bababoltban. A ígérettevők utóbb nyom nélkül eltűnnek. Az örökbe fogadni kívánó szülők alapítványoknál és a Gólyahírnél is bejelentkeznek. Tovább olvasom