Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Biomassza és termálenergia

Máriakálnok fűtési energiájának 50 százalékát biogáz előállításával lehetne biztosítani.
Biogáztartály. Máriakálnok fűtési energiájának felét biogáz előállításával lehetne biztosítani.
A legfrissebb adatok szerint a szénkészletek további 200 évig, a gázkészletek 65 évig, az olajkészletek pedig 59 évig elegendőek. A megújuló energiák legfőbb forrása a napsugárzás és a Föld mozgási, valamint hőenergiája: ezek az energiák kimeríthetetlenek.

Földgáz helyett

Az Európai Unióban a megújuló energiák hasznosítását kiemelten támogatják. A Széchenyi István Egyetem Környezetmérnöki Tanszéke, együttműködve az osztrák Megújuló Energiák Kutatási Osztályával, az „Interreg–III A" program keretében egységes szakmai elveket szeretne kidolgozni és elfogadtatni a nyugat-dunántúli régiókban. Elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiák elterjesztését tűzték ki célul.

A nemrégiben Máriakálnokon megtartott szakmai konferencián elsőként a – korábban felmért – biogáz máriakálnoki hasznosítási lehetőségeiről esett szó: dr. Katz Károly egyetemi docens szerint az elkészített táblázatokból kiolvasható, hogy Máriakálnok fűtési energiájának ötven százalékát biogáz előállításával lehetne biztosítani: ehhez most földgázt használnak.

Sokan fával tüzelnek, amely továbbra is megmaradhatna: emellett a növénytermesztési melléktermékek ésszerűbb hasznosítása, a napraforgó-, kukorica-, repceszármaradvány felhasználása is megoldandó feladat lehet. Máriakálnokon a szalma nagy részét gombakomposzt készítésére használják, ami a továbbiakban a biogáz-előállítás alapanyaga lehet.

Hőszivattyúkkal

A helyi termálenergia és ennek hőszivattyús hasznosítási lehetőségeit, a megvalósítandó termálfürdőben tervezett kutak potenciális energianyerési lehetőségét vizsgálta Hajdu György. Megállapította, hogy a 30 fok körülire visszahűtött termálvizet 5 fokig tovább hűtve hőszivattyúk segítségével ugyanazt az eredményt kaphatjuk, mint amit a harkányi termálfürdőben megvalósítottak.

Ott az összes létesítmény energiaigényét 1,3 százalékban földgázból, 19,3 százalékát a termálvizes fűtéssel és 79,4 százalékát hőszivattyús energianyeréssel végzik. Egy ilyen energetikai rendszer kiépítése 7–7,5 év alatt térül meg. Az így nyert energia ára 4–6 forint kilowattóránként, a mostani 26–28 forintos áramtarifadíjjal szemben.

A szélenergia-hasznosítási lehetőségről dr. Tóth Péter elmondta: Szigetköz jelentős része, így Máriakálnok is a Dévényi Kapu által nyitott szélcsatornában van, de különböző, főként természetvédelmi okok miatt ezt az energiát nem használhatjuk ki.

Zöldkártya a lakóházakra

A legnagyobb energiaforrás a napenergia: úgy tűnik azonban, hogy a folyamatos „eszközár"-csökkenés mellett még mindig a legnehezebben megtérülő beruházási forma. Az előadások rámutattak arra is, hogy az egyik legjobb költséghatékony módszer a jelenlegi technológiai módszerek és építési előírások betartása. A legtöbb lakás rossz hőszigetelési mutatókkal és elavult technológiával rendelkezik. Várhatóan 2006 végén bevezetik a lakóházak esetében is az úgynevezett „zöldkártyát": itt vizsgálni lehet az egy légköbméterre felhasznált energiamennyiséget. Máriakálnokon ez jelenleg körülbelül 24 watt, ezzel szemben Nyugat-Európában az új építési házaknál már 10 watt alatt van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitellel minden útpályázat nyert

A 477 millió forintos igénnyel szemben 200 millió jut(hat) Móváron intézményfelújításokra. Tovább olvasom