Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Biogázerőmű és iskolafelújítás a terv Jánossomorján

Jánossomorja képviselő-testülete eredményes gazdálkodását bizonyítja, hogy a város vagyona – mely a 2009. évi zárómérleg alapján közel kétmilliárd-hatszázötvenmillió forint – növekszik.

Az önkormányzat sikeres gazdálkodásának bizonyítéka, hogy vagyona – mely a 2009. évi zárómérleg alapján közel kétmilliárd-hatszázötvenmillió forint – növekedést mutat. Saját erőből önkormányzati fejlesztéseket tudtak megvalósítani, sikeres pályázatokon vettek részt, így ezek által is nőtt a vagyonuk. Az önkormányzat fizetőképessége fenntartásához külön állami támogatást, működési és fejlesztési hitelt nem vett fel.

A kisváros folyamatban lévő beruházásai közül kiemelendő a Mosonszolnokkal közösen tervezett biogázerőmű kiépítése, melynek átadása 2012-re várható. A négyéves ciklus során az önkormányzat és intézményei teljes energiaracionalizását is fontosnak tartják, de az iskolakorszerűsítést is fontolgatják a képviselők. Amint elhangzott, 2013-ig nem várható iskolafelújítási célokra nagyobb pályázat. Kurunczi Károly polgármester szerint a város önerőből – melyhez hitelt is felvennének – finanszírozná a beruházást.

A személyi jövedelemadó-bevételek csökkenő tendenciát mutatnak, hiszen sokan nem itt adóznak, így kevesebb jut fejlesztésekre.
Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke
Az idei költségvetés háromnegyed éves teljesítésénél elhangzott, hogy a 360 milliós iparűzési adót teljesíteni tudják, viszont az állami normatíva csökkent. A testület tárgyalta a jövő évi költségvetési koncepciót is. A munkát nehezíti, hogy a jövő évi normatívák összege még nem ismert. Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke megemlítette: a személyi jövedelemadó-bevételek csökkenő tendenciát mutatnak, hiszen sokan nem itt adóznak, így kevesebb jut fejlesztésekre. Az osztrák munkaerőpiac jövő májusi megnyitása további apadást eredményezhet ezen adónem tekintetében.

Az ülésen a helytörténeti gyűjtemény kialakításáról is vitáztak. Az egykori iskola épületében vállalta a Kozma család a gyűjtemény létrehozását. Eredetileg az év végére kellett volna ennek elkészülnie, de a gazdasági válságra hivatkozva egy korábbi testületi ülésen halasztást kaptak. Most arról is döntöttek, hogy harmincéves térítésmentes használatért cserébe a város idén ötmillióval és jövő évben is ugyanekkora összeggel segíti a gyűjtemény kialakítását.

Olvasóink írták

  • 2. Mark 2010. november 29. 22:27
    „Nagyon értelmes hozzászólás...Köszönjük!”
  • 1. Catherina 2010. november 28. 22:40
    „mindenkinek csak ide szabad járni fingani...:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körzeti matematikaverseny Darnózselin

A darnózseli Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a napokban… Tovább olvasom