Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Biogázerőmű épülne vegyes beruházásban

Jánossomorja - Az előzetes számítások szerint háromszázötvenmillió forintból épülne fel Jánossomorja határában, a szennyvíztelep mellett az a 300 kilowattos biogázerőmű, melyet a Hanság Biogáz Kft. működtetne.
2009 októberétől már akár elkezdheti a próbaüzemét az a biogázerőmű, melyet a Jánossomorja közeli szennyvíztelep mellé szán a kisváros és Mosonszolnok önkormányzata, illetve egy energetikai vállalat és egy magánszemély.

– Jelenleg ez lenne az egyetlen olyan beruházás a városban, mely hosszú távon nyereséget jelent az önkormányzatnak – tájékoztatta a Kisalföldet Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere. A háromszázötvenmillió forintos beruházás felét európai uniós támogatásból remélik fedezni, a másik felét részben önerőből (10 százalékát) és banki hitelből. Az előzetes számítások szerint a befektetés öt év alatt térül majd meg.

A jánossomorjai szennyvíztelep közelébe tervezett biogázerőműben a térség szerves hulladékait használnák fel energiatermelésre. Alapanyag akad bőven: már egyeztettek a kisváros baromfitelepével, de feldolgoznák a helyi sertéstelep és húsüzem melléktermékeit is, akárcsak a szennyvíztelepen keletkezett iszapot. A termelés folytonosságának biztonságát jelenti, hogy a környéken több gazdálkodó is foglalkozik állattenyésztéssel és növénytermesztéssel, melyek melléktermékei ugyancsak beépíthetők a folyamatba. A biogázerőmű pozitívuma a polgármester szerint, hogy olyan veszélyes anyagokat, hulladékokat dolgoznak fel itt, amelyek amellett, hogy nehezen kezelhetők, még a környezetre is károsak.

Tárgyaltak továbbá az E.ON-nal is, mely a termelt energiát átvenné. A keletkezett hőenergiát ipari feldolgozásra ajánlják fel a helyi nagyvállala-
toknak, többek közt tárgyalnak a Leier illetékeseivel.

– Reméljük, hogy fél év alatt sikerül beszereznünk a szükséges engedélyeket, és ezután sikeresen pályázhatunk. 2009 szeptemberétől, jó másfél év múlva akár már el is kezdheti próbaüzemét az erőmű – szögezte le a kisváros vezetője, aki még hozzátette: az áram ugyan nem lesz olcsóbb helyben, de a remélt haszon gyarapítani fogja településüket, emellett új munkahelyek is teremtődnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett lett helyben a Haller-iskola

Mosonmagyaróvár - Helyi védelem alá helyezték a város egyetlen szecessziós stílusú épületét, a… Tovább olvasom