Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Biogázerőmű épülhet Mosonszolnokkal közösen

Jánossomorja - Pénzügyi gondjai nem lehetnek 2008-ban az önkormányzatnak – emelte ki elemzésében Luka János képviselő Jánossomorja idei első testületi ülésén. Költségvetésük sok településtől eltérően nem számol hiánnyal.
Optimistán tekinthetnek az idei év elé a jánossomorjaiak: költségvetésük jól alakul. Amellett, hogy a tavalyi évet közel 89 millió forint pénzmaradvánnyal zárták, az iparűzési adó számításaik szerint jóval nagyobb lehet idén, mint 2007-ben. A rendeletbe foglalt 300 milliós nagyságrendű adóbevétel akár még kedvezőbb is lehet az év folyamán. Bizakodásra ad okot többek közt a helyi építőanyag-gyártó cég 1,5 milliárd forintból elkészült új csarnoka. Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke a továbbiakban hangsúlyozta: az építményadó (85 millió), a kommunális adó (3 millió) a tavalyi évhez hasonló, akárcsak a normatív támogatásokból származó forrás. A fentiek mellett még ingatlaneladásból 20 millió forint bevételt terveznek.

A kiadások között idén is 102 millió forint jut a felújításokra, beruházásokra. Pályáznak a vízbázis előkészítésére, a hivatal épületének felújítására. A személyi juttatásoknál (405 millió) emelkedés észlelhető, annak ellenére, hogy csökkent az önkormányzat alkalmazásában állók száma. Nemes Csaba, a kulturális, oktatási és sportbizottság elnöke javasolta – a testület elfogadta –, hogy 650 ezerről 800 ezerre emeljék a helyi pályázatok keretösszegét. – Egyre kevesebb pénz jut az önkormányzat szabadon választott feladataira. A város küllemére is fordítsunk – hangsúlyozta Balsay Sándor, a településfejlesztési bizottság elnöke. Kurunczi Károly polgármester felvetésére, miszerint a kutyaiskola 2,5 millió forintot igényel raktárépítésre, végül 350 ezer forintot szavaztak meg a képviselők.

Megfiatalodva, új lendülettel kezdte el működését a sportegyesület vezetősége, az erkölcsi támogatás mellett pénz is kell – szögezte le Fazekas Imre képviselő. Mint már megszokott, a sportegyesület finanszírozását hosszan tárgyalta a város vezetősége: tizennégymillió forint mellett döntöttek, ebből hétmilliót az első félévben vehetnének át, a második félévben majd visszatérnek a további támogatásra. A Rekultív kft.-vel kapcsolatosan felvetődött problémát is orvosolták: a város 2010 áprilisáig szóló szerződése szerint minden háztartásból 120 liternyi hulladék elszállítása ingyenes, efölött viszont fizetni kell. Például a 60 literes gyűjtőedény ürítési díja 171 forint, a 80 literesé 228, a 120 literesé 341 forint áfa nélkül.

Az idei testületi munkaterv mellett döntöttek még a Fiatalok Lakóháza bérbeadásáról, arról, hogy milyen sorrendben tervezik az utak felújítását. A közutakra 30 millió forint (8 milliós önrész) áll rendelkezésükre. Idén a Bercsényi, Munkácsy, Iskola és Liszt utcákra pályáznának. A Fehérkereszt és Rákóczi utcában két-két önkormányzati telek vár vásárlókra.

Határoztak az adó- és pénzügyi, illetve igazgatási osztály létrehozásáról. A polgármester felhívta a figyelmet a Mosonszolnokkal közösen tervezett biogázerőműre, ez 330 millióból készülhetne el és a két önkormányzat egy társaság keretében működtetné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duna-busz vihet a pozsonyi belvárosig

Rajka, Dunacsúny - A szlovák kormány még idén beindíthatja azt a „Duna-buszt", mely a folyón… Tovább olvasom