Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Biciklivel közlekedtek a sorozatbetörők: két férfi, 133 eset

Csaknem egyévnyi nyomozás, két és fél ezer oldalnyi irat, 114 sértett és 133 bűncselekmény – ez a mérlege annak a betörőpárosnak, akiknek az ügyét a napokban zárták le a rendőrök.
Több hónapon keresztül borzolta a Mosonmagyaróváron és környékbeli településeken élők kedélyeit az elmúlt év első felében egy betörőpáros, akik elsősorban melléképületek kifosztására specializálódtak. A melléképület-betörések a tavalyi év első hónapjaiban kezdődtek, kezdetben kizárólag Mosonmagyaróváron, majd később már a szomszédos településeken, így Máriakálnokon, Kimlén, Károlyházán, Újrónafőn, Mosonszolnokon, Levélen, Feketeerdőn és Halászin is – tudtuk meg dr. Csokán Csabától, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjétől.

Elmondta: az elkövetők eleinte csak nyitott udvarokra, illetve melléképületekbe mentek be, majd egyre többször feszítették fel, nyomták be a zárt ajtókat is. Nem mondható, hogy nagyon válogatósak lettek volna: szinte mindent vittek, amit könnyen el tudtak szállítani. Így például kéziszerszámokat, élelmiszereket, de még olyan is előfordult, amikor a nagyobb háztartási gépekről levágták a kábelt, hogy abból később a színesfémet kinyerjék. A rendőröknek már az elején nyilvánvalóvá vált, hogy ugyanazon elkövetők sorozatbűncselekményéről van szó.

A kapitányság teljes állománya részt vett az elkövetők kézre kerítésében, többször a szomszédos kapitányságról és a megyei főkapitányságról is érkeztek kollégák és technikai eszközök az ügy felgöngyölítéséért. Emellett a rendőrök folyamatos elemzőmunkát és adatgyűjtést folytattak, így júniusban eljutottak a két feltételezett elkövetőhöz. A helybéli, 25 éves B. Csaba és a 37 éves M. János lakásán a házkutatá-
sok során számos, a korábbi bűncselekmények során ellopott tárgyat találtak. A bizonyítékok alapján a bíróság elrendelte mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását. Egyiküket egyébként korábbi hasonló ügyek miatt még a bűncselekmények elkövetése idején ítélte a bíróság jogerősen börtönre, másikuk pedig éppen felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt.

A kapitányságvezető elmondta: a csaknem egy éven át tartó nyomozást a napokban zárták le és adják át vádemelési javaslattal az ügyészségnek. Az ügy feldolgozása során több mint 2500 oldalnyi nyomozati anyag keletkezett. A nyomozás során a gyanúsítottak teljes körű beismerő vallomást tettek. Egyikük sem rendelkezett állandó munkahellyel, megélhetésüket a „zsákmány" értékesítéséből fedezték. Elszántságukat és bűnöző életmódjukat jól tükrözi, hogy még a legextrémebb időjárás sem tartotta vissza őket. A helyszíneket általában hátsó földutakon, ráadásul gyalogosan és kerékpárral közelítették meg. Előfordult, hogy szakadó esőben művelés alatt álló mezőgazdasági területen kerekeztek, ám a bicikli kereke úgy elsüllyedt, hogy nem tudtak továbbmenni.

A most lezárult nyomozás eredményeként 133 rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a két férfit. Ezek nagy része lopás bűntett, illetve vétség, valamint üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás kísérlete, de a számlájukra írható több okirattal és készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel való visszaélés is. Az ügynek összesen 114 sértettje van, a bűncselekmények során a páros a rongálással mintegy 700 ezer, lopással pedig 7,5 millió forintos kárt okozott. Ebből a rendőrségnek mintegy 1,5 millió értékben sikerült lefoglalnia különféle eszközöket a gyanúsítottaktól.

B. Csaba jelenleg korábban kiszabott szabadságvesztését tölti, míg M. János az eljárás ideje alatt letöltötte korábbi börtönbüntetését, most szabadlábon van.

Olvasóink írták

 • 6. Mankapunka 2011. április 21. 13:48
  „Beex

  Ellenszer. El kell a biciklijeiket lopni a szerszámokkal együtt.”
 • 5. krisztianmix 2011. április 21. 12:55
  „Ha valami gazda kapja el a fattyakat, az le is lövi, aztán megeteti őket a disznókkal.”
 • 4. Beex 2011. április 21. 10:05
  „Áramot a kerítésekbe, és hadd szóljon!”
 • 3. nagyjancsi 2011. április 21. 07:42
  „Ez valami fantasztikus. Szabadlábon. Amennyi bosszúságot fejfájást okoztak a sértetteknek, amennyi munkát a rendőrségnek és akkor ez van. Sebaj még majd ráköltünk az adófizetők pénzéből pár milliót, ha majd fél évig megint keresni kell, aztán kap 3 év börtönt felfüggesztve.
  Ráterhelném az összes kárt, a rendőrségi + perköltségeket és kényszemunkára küldeném.
  Jobb lett volna mindenkinek, ha valami markos gazda megtalálja őket "munka közben".”
 • 2. Csetneky 2011. április 20. 21:38
  „Gomboc

  Pontosan ez merült fel bennem is!

  Ha 133 balhéért nem csukják be, akkor mennyit lehet csinálni, kedves bíróság?
  Valami itt nagyon nem jó, vagy a törvény, vagy valami más.”
 • 1. Gomboc 2011. április 20. 21:08
  „,,133 rendbeli bűncselekmény"!!! ,,most szabadlábon van"!!!
  Ez hihetetlen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltörte diáktársa orrát: gyanúsított a hunyadis tanuló

Súlyos testi sértéssel gyanúsítja a rendőrség azt a diákot, aki egy iskolatársát ütötte meg a minap… Tovább olvasom