Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Biciklis turistákra alapoznak

A kerékpáros turizmusra alapozva különféle vendéglátóegységeket létesítene két beruházó a Halászi felé vezető bicikliút mentén. Az ingatlanok jelenlegi övezeti besorolása ezt nem teszi lehetővé, ezért kérték az önkormányzatot annak megváltoztatására.
A szigetközi kerékpárút már több éve elkészült Mosonmagyaróvár mellett, az elmúlt néhány évben pedig Hegyeshalom és Rajka felé is megépült az országhatárig.

A városon belül egyes önálló kerékpárútszakaszok még hiányoznak, a másik alapvető gond pedig főként a külterületi szakaszon a kiszolgáló infrastruktúra-létesítmények – kerékpáros-pihenő, étkezési és szálláslehetőség, szerviz – teljes hiánya. Ennek orvoslására érkezett két beruházói kérelem is a közelmúltban a városházára az övezeti besorolás módosítására. Mindkettő a halászi út mentén, a város belterületi ingatlanaira vonatkozik.

Az egyik a benzinkút utáni négy ingatlanból áll, ami jelenleg korlátozott mezőgazdasági övezetbe tartozik. A másik pedig egy már beépített ingatlan, ami jelenleg a kertvárosi lakóövezet része. Ezekre kérték most a központi vegyes övezetbe sorolást.

A benzinkút már jelenleg is központi vegyes övezetbe tartozik, így az érintett négy ingatlan ennek szerves folytatása lenne. A jelenleg szántó művelésű terület távlati tartalék bővítési terület, éppen ezért került korlátozott mezőgazdasági terület besorolás alá. Ott ugyanis nem létesíthető semmiféle építmény. Mivel beépítésre nem szánt területekről van szó, át kell sorolni beépítésre szánt kategó- riába. A városháza szakemberei szerint a városban ugyan vannak még kijelölt, de nem hasznosított központi vegyes övezetbe tartozó ingatlanok, ám a tervezett kerékpáros-kiszolgáló funkció csak a bicikliút mellett valósítható meg.

A másik átsorolásra váró ingatlan jelenleg kertvárosi lakóövezetbe tartozik, itt egy nagyméretű épület áll, benne asztalosüzemmel, üzlettel, bemutatóteremmel, a tömb másik végében pedig egy barkácsáruház. Az ingatlanon álló épület egy részében öt-hat szobás panziót és egy kis élelmiszerboltot kívánnak kialakítani, kapcsolódva a kerékpáros turizmushoz. A helyi építési szabályzat viszont itt csak két rendeltetési egységet – azaz legfeljebb négyszobás szállásépületet – enged. Így a megoldás az lenne, ha az ingatlant központi vegyes övezetbe sorolnák.

Az átsorolásokhoz szükséges előzetes döntéseket legutóbbi ülésén hozta meg a képviselő-testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános vitát akarnak

Nyilvános vitára hívta Nagy Istvánt, a Fidesz képviselőjelöltjét Lehóczki Attila, az MSZP–Együtt-PM– DK–MLP közös képviselőjelöltje. Tovább olvasom