Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Bíborosi áldás térre és szoborra

Mosonszentmiklós - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek áldotta meg szombat délután Mosonszentmiklóson a felújított Zichy teret. Egy új díszkutat, az elkészült Szent Miklós-, valamint a restaurált Mária-szobrot is felavatták.

„A Szeplőtelen Fogantatás nevet viselő Mária-szobrot Böcskei György enesei kőfaragó restaurálta" – mondta a szentmise után megtartott ünnepi beszédében Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere. A templomteret díszítő alkotást 1860-ban a település „hűséges és hálás népe" állíttatta. A közel másfél évszázad alatt megromlott nemcsak a szobor, hanem talapzatának állapota is, ezért volt szükség felújítására.

A tér mostantól gróf Zichy Ferenc egykori győri püspök nevét őrzi, s több száz jelenlévő előtt dr. Erdő Péter bíboros a Mária-szoborral együtt áldotta meg. A falu névadójáról sem feledkeztek meg: Bujtás László kőből faragott Szent Miklós-szobra az egyetlen hazai egész alakos szobor Szent Miklósról.

Dr. Pápai Lajos elöl, mögötte dr. Erdő Péter.
Dr. Pápai Lajos elöl, mögötte dr. Erdő Péter.

Korabeli képek alapján továbbá megépítettek egy díszkutat, füvesítettek, padokat és kandelábereket is elhelyeztek.

Kipróbálták a díszkutat Mosonszentmiklóson.
Kipróbálták a díszkutat Mosonszentmiklóson.

A munkálatokra az önkormányzat közel másfél millió forintot fordított, emellett az adományozók között Szalánczi Ernő és családja is jelentős összeget adott erre a célra, s a megyei önkormányzat is támogatta a munkát. A szombati ünnepségen Erdő Péter mellett többek közt Pápai Lajos megyés püspök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke, Tóth Tiborné dr. mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő, Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke és környékbeli polgármesterek is részt vettek.

Megáldotta: Dr. Erdő Péter bíboros is szerepet vállalt a mosonszentmiklósi ünnepségen.
Megáldotta: Dr. Erdő Péter bíboros is szerepet vállalt a mosonszentmiklósi ünnepségen.


Bedő Csaba az ünnepség végén emlékérmeket és oklevelet adott át a restaurálásban részt vevőknek, segédkezőknek.
Az Erdő Péterrel készült interjúnkat ünnepi, augusztus 19-i lapszámunkban olvashatják.

Olvasóink írták

 • 14. Tűzimádó 2008. augusztus 28. 19:45
  „szadesz!

  Mit ugatsz <moderálva>???

  <moderálva>”
 • 13. szadesz 2008. augusztus 13. 12:30
  „Tűzimádó!
  nem vagyok fideszes, szóval buktad az Orbános hozzászólásaidat! (egyébként pedig ajánlom a tékozló fiú történetét, mit gondolt azokról Krisztus, akik megtérnek - erre tudom, az lesz a válasz, hogy "Vikike a pénz miatt ment a csuhásokhoz" - szóval erre egyből reagálok is: az legyen az ő baja, amikor majd szembesül a Mindenhatóval)
  Nézd meg a 2000. évi népszámlálási adatokat, az ország lakosságának többsége katolikusnak vallotta magát, sőt több, mint kétharmada kereszténynek! Szóval ezt is buktad! Már megint a farok csóválja a kutyát! Úgyhogy ne ugass, hanem húzd be a farkincádat, és maradj csöndben!
  Egyébként vannak keresztény metálegyüttesek is! Én a helyedben még most utánanéznék, nehogy belefuss, hogy valami vallásos banda szólaljon meg!

  énírtam!
  Jó lenne, ha nemcsak a kommunista propaganda könyveit olvasnád! Ideje lenne elmenni könyvtárba, hogy frissítsd a tudásod! A középkor volt sötét??? Akkor mit szólsz Horngyufához és pufajkás elvtársaihoz, akik már a "felvilágosult" korban emberek millióit ölték meg (Sztalin meg Lenin öregapádat is hozzávettem!); tessék kurrens szakirodalmat olvasni az inkvizícióról! Nem is hinnéd, milyen sok hazugsággal tömték meg a fejed!
  Kultúrtörténetből is jó lenne, ha képeznéd magad, hogy mnit adott az Egyház (vízimalom, földművelés, rabszolgaság-ellenesség, szódavíz, dinamó, Mikszáth, Madách, Petőfi, Kazinczy... és még sorolhatnám, hogy hányan jártak felekezeti iskolába az évszázadok során)”
 • 12. énírtam 2008. augusztus 13. 06:44
  „Kedves " baligász", vagy inkább balfácán! Akár visszamehet a történelemben a sötét középkorba is amikor még a csuhások mint inkvizítorok ténykedtek az ostoba emberek felett! A vallásosodók is egy olyan politikai szervezet amelyik akár az őskortól napjainkig a Nép nyakán élősködik! Nem termelnek eladható értékeket kivéve olyan ami a saját létük fenntartáshoz szűkségesek. Ami a vallási révületet illeti az meg köztudott, hogy csak egy hajszál válassza el a gyilkos tébolytól! Ehhez meg nem kell nagy műveltség,hogy az emberek felismerjék! Jelzője másik embertusák minősítése és akaratának ráerőltetésével! A tények viszont ettől nem fognak változni!”
 • 11. Baligász 2008. augusztus 12. 22:24
  „Énírtam-nak!
  Maga bunkó, műveletlen suttyó. Azt sem tudja, hogy a magyar történelemben 1944-ig az esztergomi hercegprímás volt az a személy, aki a királyt -1920-1944-ig a Kormányzót- helyettesítette távollétében. A Magyar Állam egyik legfontosabb rangja volt. Innen ered az elnevezés. Prímás, azaz első. A herceg szót azért tették elébe, hogy hangsúlyozzák, arisztokráciát is überelő hivatalról van szó. Ettől még nem kellett a mindenkori bíborosnak arisztokratának lennie. Tudja, ez nem olyan, mint a gyurcsány kancelláriaminisztere....
  Elég baj, hogy ha ennyire tudatlan, akkor primitív, műveletlenségtől, mi több, alapvető történelmi tudatlanságról tanúskodó butaságait ide írogatja.”
 • 10. Lárika 2008. augusztus 12. 19:37
  „Komoly munkával feújítottak, megszépítettek egy teret a mosonszentmiklósiak és ezt megünnepelték. Vendégeket is hívtak, ami a szívük joga. Mi a probléma? Nem jutott az ingyen fagyiból?”
 • 9. Tűzimádó 2008. augusztus 11. 20:03
  „Ágika, ki is a címzetted? :)

  szadesz!
  Korlátolt vagy Te!
  Magyarország katolikus?? :)) Ez új!
  Jójó tudom Marika megállt Felcsúton vagy Alcsúton oszt felajánlotta magát.... izé az országot... :)))))) A Viktorod mondta, úgyhogy higgyé nekije......

  Ja igaz az is, hogy anno a Viktorod csuházott (csuhások térdre, imához), igaz az is hpgy szelektív az emlékezetettek, dehát ez így megy FideSS-éknél.
  Nekem biztos nem kell pap a temetésemre! Már kiválasztottam azt a metál-számot ami a temetésemen szól majd!”
 • 8. balfék vagy 2008. augusztus 11. 17:26
  „A "fársztocsavar" nem csak az ingyen fagyit nyalta és nyalja! Remélem jól esik neki!”
 • 7. agihk 2008. augusztus 11. 14:45
  „Attól még hogy valakinek problémája van az egyházzal, tiszteletben tarthatja mások szokásait és kultúráját. PONT EZ HIÁNYZIK MA A FIATALOKBÓL ... A TISZTELET... TUDOD MI AZ KISPAJTÁS????? BIZTOS NEM. CSAK A DISCOBÓL HAZAFELÉMENET SZÉTRONGÁLNI AZT, AMIT MÁS LELKESEN SZÉPÍT. (LÁSD SOPRONI PARK, HABÁR NEM KELL MESSZE MENNI.) Az iskolával foglalkozzatok, meg azzal hogy szüleiteket tiszteljétek.”
 • 6. Fárasztóvagycseter 2008. augusztus 11. 13:07
  „CSeter, már megint agyrém vagy. Mi a túrónak szólsz hozzá,
  ha nincs véleményed? Vagyis van: mindig ugyanaz.”
 • 5. szadesz 2008. augusztus 11. 10:17
  „Ohhh, már vártam a korlátolt hozzászólásokat!
  Csuházni, azt tudtok, meg a papokat, vallásos embereket bántani. Aztán majd a gyerekeitek (már ha vannak), a ti temetésetekre is papot fognak hívni! De gondolom, ti is meg vagytok keresztelve, meg gyermekeitek is...

  Az Egyház nem elszigetelt helyi közösségekből áll, kedves Tűzimádó! Ami a legkisebb egyházközségben történik, az az egész világegyház ünnepe is.

  Ősi emberi tevékenység, hogy ha valami elkészült, akkor hálát adnak érte, és Magyarország még katolikus, hadd legyen már katolikus szertartás szerinti megáldás, szentelés (nem avatás!).
  Főleg, hogy Szent Miklós szobrot is állítottak Szentmiklóson!”
 • 4. énirtam 2008. augusztus 11. 07:46
  „Nép ámítás rongyrázás! A szép az szép papok és kommunisták nélkül is! No, persze az aranyozott csuhákat nehéz is lenne felülmúlni ott ahol a pénz, a bálványok, hatalom az Isten!”
 • 3. Tűzimádó 2008. augusztus 10. 22:02
  „Régebben a párttitkár, most a papok a főszereplők az avatásokon. :))))
  Nem lehetne eccerűen a helyi elöljárónak átadni vmit? Elvégre őt a helyiek választották.”
 • 2. enmegolvastam 2008. augusztus 10. 15:28
  „Tisztelt énírtam!

  Nem tudom, Ön nem úgy van vele, hogy amelyik cikk nem érdekli, azt nem olvassa el? Ez bevett szokás általában, esetleg ajánlanám.
  Higgye el, nem vagyok egy nagy templomba járó, de megtiszteltetésnek gondolom, hogy a magyar katolikus egyház feje ellátogatott a faluba. És ha nagyra nem is becsüli, a tisztelet kijár mindenkinek!
  Továbbá nem gondolja hogy szép lett a tér? Esetleg valaha járt már ott? Nagyon sok ember kemény munkája kellett a megvalósításához, a felajánlásokról nem is beszélve! Tisztelt énírtam, esetleg nem villant meg a zöld szín a szemében e komment írása közben?”
 • 1. énírtam 2008. augusztus 10. 14:11
  „"Bíboros - prímás" Cigány-prímás nem volt? Hogy is volt "királyok hercegek grófok, naplopók és burzsoák"...stb No, és már ingyen fagylajtot is nyalhattak a hívek! Nem is oly régen még a Gyula kezét szorongatták ebben faluban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonkábelt tépett le

Jánossomorja - Egy ez idáig ismeretlen gyártmányú és forgalmi rendszámú, feltehetően fehér fülkés,… Tovább olvasom