Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Bíborosi áldás a felújított Zichy térre

Mosonszentmiklós - Erdő Péter bíboros áldja meg szombaton a felújított Zichy teret, melyen helyet kapott egy új díszkút és egy Szent Miklós-szobor, és restaurálták az 1860-ban átadott Mária-szobrot is.
Hármas jubileumot ünnepel idén Mosonszentmiklós: 800 éves a község, ugyanis a falut említő első írásos dokumentum 1208-ból származik. Ebben Villam Sancti Nicolai – Szent Miklós falva néven említik. Egy második évforduló a település nevéhez köthető: 100 éve, 1908. május 19-én (egy 1898-as törvény alapján) kapta a Moson előnevet. A harmadik pedig egy közeli dátumhoz kapcsolódik: 1988-ban vált a település külön Lébénytől, és vette fel régi nevét. A hármas évfordulót az önkormányzat, a civil szervezetek és az egyház minden hónapban egy-egy újabb téma, mottó köré csoportosított rendezvénysorozattal ünnepli koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal.

A jubileumi év csúcspontja augusztus 9., ekkor avatják fel a megszépült templomteret.

– A hét elején visszakerült régi helyére a Szeplőtelen Fogantatás nevet viselő Mária-szobor, melyet Böcskei György enesei kőfaragó restaurált – tájékoztatott Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere, aki elmondta: a templomteret díszítő alkotást 1860-ban a település „hűséges és hálás népe" állíttatta. A közel másfél évszázad alatt megromlott nemcsak a szobor, hanem talapzatának állapota is. Böcskei György kőfaragó konzerválta.

Helyére került: Böcskei György kőfaragó restaurálta a Mária-szobrot.
Helyére került: Böcskei György kőfaragó restaurálta a Mária-szobrot.


A tér gróf Zichy Ferenc emlékét őrzi: az egykori győri püspök, a falu földesurának nevéhez fűződik a templom 1775-ös megépítése, szívét a kriptában őrzik. Természetesen a falu névadójáról sem feledkeztek meg, Bujtás László művész-tanár kőből faragott Szent Miklós-szobra ugyancsak a tér dísze lesz.

– A 230 centiméteres alkotás, úgy tudjuk, az egyetlen egész alakos szobor Magyarországon Szent Miklósról – tette hozzá a polgármester. Korabeli képek alapján továbbá megépítettek egy díszkutat, padokat és kandelábereket is elhelyeztek. A munkálatokra az önkormányzat közel másfél millió forintot fordított, emellett az adományozók között Szalánczi Ernő és családja is jelentős összeget adott erre a célra. A megyei önkormányzat 50 ezer forinttal járult hozzá a tér megszépüléséhez.

Olvasóink írták

  • 1. énírtam 2008. augusztus 09. 07:59
    „Nohát, még ilyent! Senkit nem érdekel, hogy a "Fő-csuhás" fog spriccelgetni? Sőt az sem,hogy nemsokára, akár több tucat szentjük is lehet, akiknek lehet hálálkodni, és hajbókolni?
    Csak azon csodálkozom,hogy a Gyulát nem hívták meg erre az eseményre, hisz nem rég még Őt ünnepelték e faluban! Szalánciból mikor lesz szent? Az 50 ezres közpénzért meg igazán adhattak volna egy "ministráns" rangot ez adományt kiötlőnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül csatlakoznak

Mosonmagyaróvár - A tapasztalatok szerint az újonnan épült lakóházak többségénél a tulajdonosok nem… Tovább olvasom