Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Bezenyén csupán SMS-ben van bűz?

Olvasónk üzenetei szinte naponta orrfacsaró bűzre panaszkodnak a bezenyei Duna utcában, amit egy utcabeli állattartó telepnek tulajdonítanak. Ottjártunkkor azonban nem éreztük.
Korábban olvasónk azt panaszolta, Bezenyén a Duna utcai állattartó telep bűze elviselhetetlen, kis területen száz szarvasmarha és rengeteg sertés dagonyázik derékig a trágyában.

Aztán az ilyen üzenetek szinte naponta érkeztek hozzánk. Bennük hol sertés-, hol szarvasmarhatelepnek, gyakran összevonva állattartó telepnek írják le a bűz forrását. Az üzenetekben említik az utca mögötti „roncstelepet" is, égig érő gazzal, szeméttel.

Korábban dr. Horváth Szabolcs jegyző a felvetésre közölte: „Tudomásom szerint van egy működő szarvasmarha- s egy üzemen kívüli sertéstelep is Bezenyén. A panaszból nem derül ki, az olvasó melyikre gondol. A hasonló telepeken, környezetükben általános tény, hogy nem terjednek kellemes szagok felőlük. Ez ennek velejárója."

Duna utca – a megkérdezettek szerint csupán vádaskodásról lehet szó.
Duna utca – a megkérdezettek szerint csupán vádaskodásról lehet szó.

Az esetet a kisalfold.hu-n is többen véleményezték. „Tavaly változtak az állattartás szabályai, melynek értelmében önkormányzati rendelet ezentúl nem korlátozhatja egyebek mellett a tyúk, a nyúl, a sertés, a szarvasmarha vagy a ló tartását. A tárca ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez nem jelent korlátok, feltételek nélküli állattartást, az állatok tartása ugyanis nem veszélyeztetheti az emberek és állatok egészségét, jólétét, és nem károsíthatja a környezetet" – írta kommentelőnk.

Mindezek után személyesen is meggyőződtünk a Duna utcai állapotokról. Az utcabeliektől megtudtuk: sertéstelep valóban üzemelt, de nem a közvetlen közelben, hanem a falu szélén, körülbelül egy kilométernyire az utca végétől. Mivel ezt már nem használják, nem lehet semmilyen szag forrása. Elmondták, többen valóban háztáji gazdálkodnak, van, aki szarvasmarhát tart, ám itt sem százas nagyságrendekről van szó.

Egyöntetű véleményük volt, hogy rosszakarók támadják az említett állattartót. A helyzet korántsem olyan súlyos, mint ahogy azt leírják. Hozzátették, a roncstelepként emlegetett parcella magánterület, ahol néhány autóroncs mellett mezőgazdasági járműveket tárolnak. Ennek tükrében a „roncstelep" megfogalmazás sem helytálló.

Az említett utcát eső után látogattuk meg, hiszen arról is kaptunk panaszt, hogy ilyenkor a szag különösen elviselhetetlen. Ottjártunkkor azonban semmilyen, a panaszban leírt bűzt nem éreztünk. 

Olvasóink írták

 • 7. Rézangyal 2013. szeptember 13. 20:59
  „Gratulálok az újságírónak, aki vette a fáradságot és ellenőrizte a panaszkodás okát. Sajnos az írott újság SMS rovata kitűnően alkalmas arra, hogy a feljelentgető, mószeroló, ártani akaró emberek népszerű és olvasott fórumot találjanak maguknak és a hozzájuk hasonlóknak. Tisztelet a kivételnek, mert olyan is van.”
 • 6. pancser 2013. szeptember 13. 14:24
  „5. oxana 2013.09.13. 11:37
  Nálunk sem, inkább a tyúkokon veszekedtek, ha egy elpusztult ráfogták a szomszédra, hogy oldalba vágta, mikor átment hozzájuk illetéktelenül.
  Annyira megszoktuk a szagot, a szomszédé már fel sem tűnt. Állat meg volt bőven, mert akkor hús volt a boltban városon sem, falun meg egyáltalán nem. Mindenki tartott állatot még a doktor is ha húst akart enni.
  Változnak az idők, a mai fiatalasszonyok 99%-a nem vágott le és nem pucolt még csirkét, meg disznóbelet disznóöléskor.”
 • 5. oxana 2013. szeptember 13. 11:37
  „4. pancser

  Az én gyermekkoromban senki nem jelentette fel a szomszédját, mert büz van az ablaka alatt. Ember és állat megvolt egymás mellett. Ilyen ma nagyon ritka. Sokan azt lesik, mikor és miért törhetnének borsot a szomszéd orra alá.”
 • 4. pancser 2013. szeptember 12. 18:29
  „3. oxana 2013.09.12. 15:19
  Hát igen, a kényes orr falun is terjed. A falu változik méghozzá nagyon, kicsik a telkek, a nagy, gyakran katasztrális holdnyi házhelyek helyett ma már ott is 200-300 négyszögöleset mérnek. A legtöbb falusinak még tyúkja sincsen nemhogy tehene. Egy 500 nm-es udvaron lehet disznót, tehenet tartani ma már, a törvény engedi, de kevesen teszik.
  Képzeljük el azt a helyzetet, amikor a szomszéd mint ritka falusi állattartó, a konyha ablaktól alig 10 m-re építi a trágyakupacot. Annak nem csupán szaga van hanem kitűnő légytenyészet is. Nem ismerem az ANTSZ előírásokat, hogy egyáltalán vannak-e szabályok a ól istálló és a lakóépületek távolságának viszonylatában? Néhány sertéstől biztosan nincsen bűz egy utcában, de éppenséggel pokollá tehetik a közvetlen szomszéd életét. Ilyenkor aztán jönnek az indulatok feljelentgetés, modern módon az SMS-ek. Persze az is lehet, hogy pusztán a haragosát akarja valaki bosszantani.”
 • 3. oxana 2013. szeptember 12. 15:19
  „Kényes orra van a bejelentönek. De a finom disznóhúst megeszi. Emberek, falun nem a kipufogók büdösítenek, hanem az állatok. Na és?”
 • 2. szimre50803 2013. szeptember 12. 14:59
  „Régen majd minden faluban volt állatokat tartó telep, lásd tsz., azonkívül számtalan háztáji, amiben szintén volt állat bőven, mégsem nyavalyogtak az emberek a bűz miatt. Ennyire elurasodtunk volna ebben a fene jó világban? A szarvasmarha, sertés és más haszonállat tartása soha nem volt szagmentes. Toleránsnak kellene lennünk egymással szemben, végül is az is egy munkahely!”
 • 1. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 12. 12:45
  „Vezeték név:OKOSKA keresztnév: KUKACKA !
  Csak gratulálni tudok a Kisalföld Újságírójának,hogy nem ült fel egy rosszindulatú a környezetére káros személy alantas
  hazudozó vádaskodásának.A véleményem,hogy a két Nick név ugyanazt a személyt takarja és "Nő" !
  Sajnálom a tehénke tartó szomszédot,aki szorgalmas igyekvő ember lehet,de a fizikai munka mellet el kell viselnie egy magáról, falusi származásáról és a tehénke illatát elfelejtő némber közelségét.
  Legyen örök tanulsága a "hazug embert előbb utolérik,mint a Bezenyén "ganyészagot" !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út mellett lövöldözött

A hivatásos vadőr fogott el egy szlovák fiatalembert a minap az esti órákban Rajka és Bezenye között… Tovább olvasom