Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Bezenyei kaszinóváros: Las Vegas a minta

Egy hétig élvezte a beruházók vendég- szeretetét Las Vegasban Bezenye és Hegyes- halom polgármestere.

Las Vegas
Egy hétig élvezte a beruházók vendégszeretetét Las Vegasban Bezenye és Hegyeshalom polgármestere: ezalatt tanulmányozhatták a kaszinóváros felépítését és működését. Kedvező tapasztalatokat szereztek, s Vincze Zoltán szerint „annál rosszabbat itt sem szeretnének felépíteni". Az amerikai befektetők szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy felépítik Bezenyén Euro Vegast.

„Már a repülőtéren leszálláskor is játékautomaták tucatjaival találkoztunk, s az egész várost a szerencsejáték mozgatja" – meséli Vincze Zoltán, Hegyeshalom polgármestere, aki bezenyei kollégájával Las Vegasban tanulmányozhatta „testközelből" a kaszinóváros működését. Ennek mására építenék fel a két település határán Euro Vegast néhány éven belül.

– Elmondhatom, kedvezőek a tapasztalataink – kezdte Vincze Zoltán. – Rend, tisztaság, gondozottság jellemzi a várost, a közbiztonság megfelelő. A szállodák alatt mindenhol kaszinók vannak: 6400 játékgépen, 1500 rulettasztalon tehetik próbára szerencséjüket az emberek, akiknek túlnyomó többsége amerikai.

Első lépés: három szálloda

– Az egész egy színes forgatag – folytatja Schmatovich Mátyás bezenyei településvezető. – A befektetők – több amerikai üzletember – meghívására mentünk Las Vegasba, s kétszer is tárgyaltunk velük. Szándéknyilatkozatot írtak alá, mely szerint felépítik Bezenyén Euro Vegast. A továbblépéshez az államtól a szerencsejátékra vonatkozó koncesszió megszerzése szükséges. Mindenesetre idén az újabb engedélyeztetési eljárások – melyek a kivitelezéshez kellenek – elindulnak. A beruházók a magyar hatóságok hozzállására is kíváncsiak voltak, állami támogatásként jóformán csak a koncesszió megadását kérik. Első lépésben három szálloda – és persze a hozzátartozó kaszinók – felépítését tervezik: mindkét önkormányzatot érintő nagyjából 90-90 hektáros terület elég a beindításhoz.

Schmatovich Mátyás elmondta: Bezenye jegyzője májustól nyugdíjba megy. Kérdésünkre, miszerint körjegyzőség lehet később a két település mindössze annyit mondott: erről a két testület még nem tárgyalt.

Egy nap hárommillió dollár bevétel

– Természetesen vendéglátóink programjai mellett – például helikoptertúrén voltunk Nevadában – kaszinóztunk is. Én például 180 dollárt nyertem a rulettasztalon – folytatta Vincze Zoltán. – Egy kaszinóváros felépítése azonban nálunk sem megy egyik napról a másikra. Még az osztrák környezetvédelmi minisztérium is „érdeklődik" és aggódik a projekt miatt, attól tartanak veszélyezteti a közlekedést Ausztriában. Erről persze szó sincs. Ha a szükséges koncesszió meglesz, felgyorsulhatnak a folyamatok: annál rosszabbat itt sem szeretnénk felépíteni, mint Las Vegasban.

Schmatovich Mátyás és Vincze Zoltán a tanulmányúton.
Megkérdeztem: egy ottani szálloda napi bevétele – gondolom a kaszinóval együtt – hárommillió dollár. Abból már az itteni településeknek is jutna. Nem az itteni emberek zsebébe akarunk pénzt tömni, hanem a településeinket fejlesztenénk. Utakra, gázra, szennyvízre, középületekre költenénk, s a környező falvaknak – Levélnek, Rajkának, sőt Dunakilitinek is – rendezettnek kellene kinéznie. Tervezzük például, hogy Bezenyét közvetlen úttal kötjük össze Dunakilitivel.

– A képviselő–testületek nélkül mindez nem valósulhatna meg. Pozitívan álltak a kérdéshez, azért bízunk a „sikeres végkifejletbe" – mondja Schmatovich.

– A fiatalok folyamatosan kérdezgetnek, mit tegyenek, mit tanuljanak, lesz–e a jövőjük Euro Vegasban. Bíztatom őket, s a nyelvtanulást szorgalmazom. Itt 5-6000 embernek lesz munkája a karbantartótól a taxisig, a krupiétől az eladóig: valószínűleg még Burganlandból is járnak majd át ide dolgozni – tudtuk meg Vincze Zoltántól.

Bezenyén a kaszinóváros mellett Európában egyedülálló élményvárost építene egy osztrák befektetőcsoport a Lukale Investment & Development AG. A 153 hektáron Bezenye határában tervezett élményváros hatvannyolc különböző szórakoztató– és showelemet foglal magában fedett és szabadtéren egyaránt. Egy 588 ágyas luxushotel is működik majd a területen, valamint 60 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont várja majd a látogatókat egész évben. A tervek szerint a szükséges engedélyek beszerzését követően várhatóan idén megkezdődhet az élményváros építése, jövő év szeptemberében pedig már fogadhatja a látogatókat.

A mintegy 57 milliárd forintból megvalósuló beruházás 6700 embernek biztosíthat munkalehetőséget, ám a számítások szerint ez a létszám 2008-tól évi nyolc százalékkal emelkedhet. Schmatovich Mátyás tegnap elmondta: ez a beruházás most a kevésbé látványos résznél tart. Terveket, környezetvédelmi hatástanulmányokat dolgoznak ki, s ha szeptemberben nem is, de ősszel elindulhatnak a munkálatok. Arra a kérdésünkre, miszerint a kaszinó– vagy az élményváros valósul–e meg korábban, kijelentette: valószínűleg az élményváros, ám a kaszinó felépítése sem fog sokkal tovább húzódni.

Kapcsolódó anyagok >>

Euro Vegas: februárban kezdhetik (2004-11-08) >>
Euro Vegas: hatósági kontroll kell (2004-02-18) >>
Euro Vegas: nyilvánosság elé állnak a befektetők? (2004-06-18) >>
Finisben a kaszinóváros (2004-07-22) >>
Kormányzati lépést vár az Euro Vegas (2003-08-11) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kezdeményez a Szigetköz

Már három natúrparki kérelem fekszik a minisztérium asztalán, ám egyik sem a Szigetközé. Tovább olvasom