Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Bezenye átvette a laktanyát

Tegnap végre hivatalosan is birtokba vehette Bezenye a papréti egykori lokátorállomást.
Már négy év telt el azóta, hogy haderőcsökkentés miatt leálltak a lokátorok és ezzel együtt be is zárták a laktanyát a Bezenyéhez tartozó Papréten. A Honi Rádiótechnikai Század néven 1977. november 1-jén harckészültségbe állított bezenyei lokátorállomás a Magyar Honvédség kötelékében fontos feladatokat – légi célok felderítését, követését – látott el évtizedeken keresztül. Az alegységet négy éve törölték a harckészültségi rendszerből és a honvédség hadrendjéből, valamint elrendelték a század felszámolását. A környékbeli sorköteles fiatalok által egykoron rendkívül kedvelt laktanya azóta üresen áll és folyamatosan őrzik.

A bezárást követően a harminchat hektáros ingatlan az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-hez került. Az ÁPV Rt. az objektumot korábban értékesítésre jelölte ki, ám a bezenyei önkormányzat jelezte igényét a laktanyára. Az utolsó pillanatban így sikerült kivenni az ingatlant az értékesítési csomagból. Bekerült viszont azon objektumok közé, melyeket egy munkacsoport önkormányzati igényekre megjelölt. A kormány ez év tavaszán határozott arról, hogy az egykori papréti laktanyát ingyen megkapja Bezenye. A szükséges egyeztetések lefolytatását követően a település tegnap vehette át hivatalosan az objektumot a honvédségtől.

A tegnapi átadáson Csapó László mérnök százados, a 12. légvédelmi rakétadandár bázis-üzembentartási alosztályvezetője kalauzolta végig az objektumon Schmatovich Mátyás polgármestert és adta át a laktanya kulcsait. A folyamatos őrzésnek köszönhetően az épületek kívül-belül egyaránt jó állapotban vannak ma is.

Schmatovich Mátyás a Kisalföldnek elmondta: a képviselő-testület előzetesen döntött arról, hogy az önkormányzat az ingatlant nem adja el, hanem megpróbálja hosszú távon hasznosítani, munkahelyeket teremteni. Ehhez partnerként mutatkozik a tervezett Euro Vegas egyik beruházója, akivel már tárgyalnak a megállapodás részleteiről. Az elképzelések szerint a kaszinóváros építéséhez kapcsolódó termelőüzemet hoznak létre a laktanyából. A megállapodásról jövő heti ülésén dönt a település képviselő-testülete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél mázsás beton lógott a járda felett

Szerencsére nem okozott tragédiát az a másfél mázsás betonlap, ami egy erkélyen lazult meg… Tovább olvasom